Followers

Thursday, December 22, 2011

346. Mengalah

Posted by Iera at 1:17 PM 0 comments Links to this post
Hanya terpendam di lubuk hati. Tak mampu nak suarakan. Biar hati menangis demi memuaskan orang lain. Yang memikir cuma aku..yang sedih cuma aku..dan yang menanggung juga aku..Nak diluah mati bapak, nak telan mati mak. Yang hanya boleh lakukan, adalah menerima kepedihan dan kesedihan ini seorang diri. Bukan siapa-siapa pun untuk kata apa-apa..Hanya mampu melihat dan membiarkan saja..

Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah....

Luv u very much..tapi aku lebih sayangkan sebuah ikatan..

Wednesday, December 21, 2011

345. Keje

Posted by Iera at 6:05 PM 0 comments Links to this post

Dah lama kan tak update pasal keje..keje? Toksah dok cakap. Berlambak..lepas satu, satu mai..Hari ni saja Iera dah buat 14 FA ( First Article ) untuk customer. Itu pun nasib baik ada budak Inten tolong release kan incoming part. Stress pun ada bila Sales nak FA tu sebelum pukul 3 petang. Alhamdulillah, settle jugak. Tapi itu pun ada lagi...

Ini semua gara-gara system down seminggu. Semua keje tergendala. Bukan setakat kat Penang ni, branch seluruh dunia pun tak boleh guna system. Lepas dah ok, keje masuk macam air..tak henti-henti..Sabar aje lah..tapi sekali sekala tu nak berangin jugak la..hehe...

Tuesday, December 20, 2011

344. Dia Mula Dah

Posted by Iera at 12:24 PM 2 comments Links to this post

Panas baran..kepala angin..cemburu buta..Semua ada.. Lambat reply SMS, dikata sedang dating. Balik keje lambat pun dikata nak pi dating. Aina pi tidur rumah sepupu dia pun, dikata biaq anak. Keluar beli barang tak bawak Aina, dia marah-marah kononnya tak sayang anak..

Dia tak tau, bukan senang nak besarkan anak zaman la ni. Semua perlukan duit. Dah la Aina tu pantang tengok apa, permintaan macam-macam. Tu yang tiap-tiap hari buat OT. Keje pun berlambak. Tak bawak Aina keluar bukan selalu. Cuma ada setengah tempat Aina tak boleh dibawak.

Dating? Sorry...I dah lama tak dating tau...lepas I break dengan U dulu, I dah tak ada masa untuk dating-dating ni. U, tak tau lah kan..If nak marah-marah I, nak tuduh-tuduh I ni perempuan apa ke..cermin diri U dulu..tengok apa yang sedang U buat sekarang. I tak masuk campur urusan life U, dengan perempuan mana U nak keluar, dengan sapa U nak bercinta..so, life I, U tak payah nak masuk campur..I bukan lupa diri, bukan rasa diri dah senang..tapi nak cakap tu lain kali bertapis..

Bikin gua panas je...

Monday, December 19, 2011

343. Ombak Rindu

Posted by Iera at 11:00 AM 0 comments Links to this post


Sana sini orang bercakap pasal Ombak Rindu. Semua orang cakap filem ni best. Ada yang sampai nangis 7 kali, 5 kali. So, Iera curi sedikit masa yang ada untuk tengok filem ni walaupun dah agak terlewat. Tapi..sayang sekali, ia tak mampu mengugat hati Iera..membuatkan Iera menangis sepanjang tengok filem ni walaupun Iera ni memang sensitive. Part masa Hariz berkawin dengan Mila, tak mai pun rasa sedih..( padahal masa tengok Bini-Biniku Gangster, hampir nak terkeluar airmata bila Yana benarkan Shaheizy berkawin sorang lagi )..Mybe Iera dah baca novel tu berulangkali kot..dah sedih berulangkali..sampai dah tak ada feel nak berjiwang-jiwang..

Apapun terpulang pada pendirian masing-masing kan..Yang pasti, lagu nyanyian Dira dan Hafiz, memang best. Boleh meruntun hati..

Thursday, December 15, 2011

342. 4 hari Sudah

Posted by Iera at 3:04 PM 1 comments Links to this post
4 hari system buat hal..4 hari jugak buat keje main-main..disebabkan semua part kena release kat system, buat checking manual dulu. Bila system dah ok, baru update..Mood dah jadi malas. Saat ni..saat menulis entry ni..memang rasa boring giler. Bukan tak ada keje lain..tapi tinggal yang simple-simple je..( itu cakap orang malas )..Sekarang ni nak blog walking..

Wednesday, December 14, 2011

341. Aku dan Karya

Posted by Iera at 1:13 PM 0 comments Links to this post

Semalam..belek-belek keratan akhbar lama yang Iera simpan dalam fail. Kemudian cerpen-cerpen masa sekolah dulu. Ada cerita di sebalik semua tu. Tak pernah Iera lupa walaupun dah bertahun.

1.Cerpen bertajuk Kembali Terjalin. Cerpen ni pernah tersiar dalam sebuah akhbar pada tahun 1994. Kira cerpen pertama Iera. Kemudian disusuli cerpen kedua bertajuk Erti Sebuah Persahabatan. Tapi sayang, cerpen Erti Sebuah Persahabatan telah diletak nama orang lain sewaktu penyiarannya. Iera ada kirim surat rasmi beserta draf-draf cerpen tu ke syarikat tersebut tetapi tidak mendapat maklumbalas. Sejak itu, Iera rasa kecewa sangat. Iera tak harapkan bayaran tapi menuntut hak Iera sebagai penulis cerpen tersebut.

2.1 buah sajak yang Iera tulis..bertajuk Kecewa juga pernah tersiar di akhbar tersebut.

3.Sebuah esei bertajuk Gejala Sosial di Kalangan Pelajar juga pernah tersiar di akhbar Utusan Malaysia pada tahun 1994 di ruangan Pelajar Menulis. Rasa puas bila hasil karya sendiri terpampang di dada akhbar.

4.Iera pernah masuk pertandingan menulis cerpen sempena kepupusan penyu tapi sampai sekarang Iera masih tertanya-tanya apa status pertandingan tersebut. Cerpen tu bertajuk Malam Ini Penyu Menangis. Walau tajuk sama tapi bukan bererti cerita Iera sama dengan teater Malam Ini Penyu Menangis. Yang Iera tau dari orang tengah cerpen tu jadi isu sebab tajuk sama. Tapi tak berbukti. Masa tu tahun 1998 masa masih sekolah kat High School. Susah payah Iera mengarang siang dan malam..sedih sangat rasa. ( kat sini Iera mula sedar dari kelalaian sendiri..dari kelemahan diri yang mudah diambik kesempatan )

5.Iera masuk pertandingan menulis esei anjuran Dewan Siswa yang bertajuk Kepentingan Sains dan Teknologi di Kalangan Pelajar. Esei tu wajib 5000 patah perkataan..kalau tak salah. Tanpa sorang kawan Iera tau, Iera mendapat hadiah saguhati di antara seluruh sekolah di Malaysia. Dan hadiah tu, Iera pi ambik sendiri kat Kolej Komuniti Negeri Sembilan dengan mak sehari selepas exam STPM. Walau hadiah tu Cuma tak seberapa, tapi ia tetap bermakna buat Iera.

Kenapa? Sebabnya ia adalah hasil karya Iera. Kepuasan Iera. Mak selalu berada di belakang Iera. Walau kecewa dan sedih, memang tetap sokong Iera. Buktinya, mak pernah belikan Iera mesin taip dek kerana minat Iera walaupun duit tu boleh diguna untuk perkara lebih penting.

*Tapi tak sorang pun tau dan ambik tau. Iera juga membawa nama sekolah yang perlu diletak di setiap borang..di setiap biodata.. Tak akan ada sorang pun peduli budak selekeh hitam berkilat ini..

Kat sekolah pulak,
1.Iera pernah masuk pertandingan sajak sempena Hari Kebangsaan tapi dek kealpaan Iera, sajak-sajak tu Iera tak copy untuk simpanan sedangkan pertandingan tersebut dibatalkan.

2.Masuk pertandingan tulis cerpen anjuran Persatuan Bahasa dan Budaya tahun 1998. Dan cerpen Iera menang tempat pertama. Tapi dah lupa la pulak tajuk cerpen tu. Frame tu masih ada sampai sekarang.

3.Masuk pertandingan menulis esei. Menang hadiah Ketiga kot ( lupalah pulak ) tahun yang sama. Dapat sebuah novel tapi novel tu ada sorang kawan Iera pinjam tak bagi balik sampai sekarang. Sayang sangat rasanya sebab itu hadiah yang tak ternilai. Kat belakang pagee kosong novel tu ada sign dan address kawan-kawan Iera. ( Ayla, Faizah, Ros dan 2,3 orang lagi )

Iera akan terus simpan semua karya Iera tu walau Iera dah berhenti menulis. Bukan berhenti selamanya tapi Iera tak tahu di mana harus bermula. Sebab Iera dah tak boleh hidup di dalam angan-angan lagi kerana Iera perlu berada di alam realiti demi meneruskan hidup. Minat tak pernah padam cuma masa membataskan segala.

Monday, December 12, 2011

340. Dinner Dress

Posted by Iera at 12:32 PM 0 comments Links to this post
Tahun ni tema dinner 'COLORFUL OF NIGHT'. WAJIB pakai dress..Tiap-tiap weekend pusing cari dress..search sana..search sini..disebabkan kemontelan Iera ni..( kalau slim, mesti senang kan..boleh pakai apa saja..). Tanya pedapat Yus, tanya pendapat Wanie..cedok sikit idea sana..cedok sikit idea sini..FINALLY, dah dapat dress tu..Itu pilihan terakhir..dah malas nak pikiaq..lawa ke tak lawa..sesuai ke tak sesuai, belakang kira..Dah balik try depan mak, depan adik...depan anak sedara dan Aina..si Aina macam biasa lah..mesti puji mama dia..'Lawanya mama, sayang mama..'Tapi yang betulnya, kena tunggu 23hb nanti..Nak kena kutuk ke, apa ke..terima ajelah...

Adakah dress Iera macam ni..



Or macam ni..



Ataupun macam ni..



TUNGGU.....

Monday, December 5, 2011

339. Inilah Nasibku

Posted by Iera at 12:35 PM 0 comments Links to this post
Sabtu lepas, Iera dan Wani round-round nak survey dinner dress. Memang dah jumpa dress yang sesuai untuk si montel macam Iera ni tapi tetap nak survey lagi. Dari pekan BM menapak pulak ke Pacific. Masuk keluar butik dalam Megamall tu. Tapi ada la satu butik yang Iera masuk tu..mengguris sikit perasaan Iera.

Masa Iera dan Wani masuk, cara pandangan salesgirl tu lain je. Macam kami ni tak layak nak pijak butik tu. Iera tengok price baju kat situ standard la..RM50 ke atas..Pastu terbekenan 1 dress tu. Memang lawa. Iera tanya la salesgirl tu, price dress tu sebab tak ada tag harga kat situ. Tapi salesgirl tu macam acuh tak acuh je nak bagitau. Kemudian sambil tersenyum sinis, dia cakap RM150. Memang masa tu muka Iera dah berubah bila tengok cara salesgirl tu melayan kami. Kemudian Wani ajak Iera keluar dari butik tu.

Memang terasa sangat. Yelah, mungkin cara penampilan Iera ni yang simple..apalah sangatkan setakat pakai T'shirt Timberland, jeans tak ada brand dan sandal NYC je kan..masuk butik macam tu..Lain lah kalau pakai Levis T'shirt dan jeans, bawak handbag Gucci kan..barulah orang nak pandang..Tapi tak yah lah pandang orang rendah macam tu..Kalau tak ada duit, tak mungkin Iera akan masuk butik-butik macam tu..Iera pun tau rasa malu kalau hanya masuk dengan poket kosong dan hanya window shopping. ( kalau tak ada tujuan, lebih baik duduk rumah..).

Tak apalah..mugkin dah nasib orang yang tak pandai bergaya macam Iera ni kan..redha ajelah walau dipandang hina orang..

Ni pengajaran dan pengalaman..

*Selekeh tapi beli cash or vouge tapi pakai kredit card?

338. Happy Birthday my love..

Posted by Iera at 12:30 PM 0 comments Links to this post


2nd Dec, genap umur Aina tahun. Harapan seorang mama, tak pernah berubah. Doa dari hati mama tak pernah putus. Doa yang terbaik untuk puterinya..

*Aina demam tapi bila masuk je kedai kek, terus semangat balik..Walau hanya dengan kek tetap celebrate birthday Aina.. Aina still waiting present dari abah dia...

Wednesday, November 30, 2011

337. Tak Ada Tajuk

Posted by Iera at 12:51 PM 0 comments Links to this post
Banyak perkara yang berlaku sebenarnya..tapi masa langsung tak memberi ruang..Hanya sekali sekala terpaksa jugak mencelah di ruang yang ada...Kehidupan sudah tertulis perjalanan yang sebegini..Menari dan berjalan tanpa henti..

Bila mimpi bertaut di malam sepi..indah melakar di ruang hati..Terjaga dalam mamai lalu tersenyum sendiri..Dia bukan siapa-siapa..dan aku juga bukan apa-apa..Biarlah ianya terlakar di bait-bait ayat..menjadi satu kisah indah bernama khayalan...

Kini, bila puteri kian membesar..satu cabaran mula dirasai..Anak dara..perlu dijagai budi pekerti..perlu dipantau batas susila walau lagak kasar umpama putera..Kain batik terikat kemas dipinggang, kebaya lama tersarung indah di badan..kasut tumit tinggi..handbag..lipstik..aduh, anak daraku..sudah mula bergaya..Kata emak, persis kami sewaktu kecil-kecil dulu..Habis diselongkar kotak baju-baju lama..melenggang ke sana, melenggang ke sini..tapi anakku suka menari dan menyanyi..bila lagu rancak bergema, disarung skirt atas peha..bila lagu romantis beralun..diganti baju kebaya nan indah..Katanya, model dan penyanyi tidak memakai baju dan kain labuh ( macam artis2 sekarang kan..)..perlu seksi..Inilah pengaruhnya tv..Tapi, tak mengapalah kerana masih kanak-kanak..biarlah puas bergaya, dewasa kelak tahu berhijab...

336. Blog

Posted by Iera at 12:43 PM 0 comments Links to this post
Saja-saja sembang-sembang kosong, terkeluar lah cite pasal blog kat bos. Lepas tu, bos tanya :

'U ada blog?'

Nak mengaku ke tak mau ni..Tapi mengaku jugak lah. Cuma tak bagitau kat dia nama blog Iera. Rupanya, dia pun ada blog jugak. Masa tu dia kena submit assigment kat lecture dan lecture dia suruh buat assigment d blog..Fuh, selamat..sebab dia tak aktf..

Bukan tak mau bagitau dia pasal blog Iera ni, tapi segan la..Nanti nak tulis pun kena cover-cover...walaupun dia lelaki cina tapi kita satu Malaysia ma..mesti dia faham..Apa pun, kalau dia terjumpa sendiri..redha ajelah...

Wednesday, November 23, 2011

Riak ( Peringatan untuk diri )

Posted by Iera at 12:57 PM 0 comments Links to this post
'Awaslah kamu..jangan mencampuradukkan antara taat pada ALLAH dengan keinginan dipuji orang(riak), nescaya gugur amalanmu"-(Hadis Riwayat Ad-Dailami)

Tak jatuh maruah kalau menjadi padi..semakin tunduk semakin berisi..Dari mendongak ke langit, tiba-tiba tersembam ke bumi..Kadang-kadang dalam tak sedar terlafaz sepatah kata riak mendabik dada, Tuhan rentap nikmat begitu saja..walau tak jelas nampak..tapi setiap kejadian ada puncanya..cukuplah hanya sekali..itu pun tanpa sedar…(ex5 dirembat)..tak sanggup untuk kedua kali..

Jadi lah padi wahai diri..jadilah padi duhai hati..bersihkan riak di sanubari..jadilah diri sendiri..biar orang lain berdiri di langit..tak apalah sekadar berpijak di bumi…tak jatuh pun martabat diri…

Tuesday, November 15, 2011

334. Keje..oh keje..

Posted by Iera at 11:54 AM 0 comments Links to this post
4 bulan buat keje sorang-sorang..mula rasa mual..loya..di kiri karenah itu..di kanan karenah..yang suka bagi last minute..yang suka push nak cepat..request itu..request ini..dah di train kat mana nak cari pun still request..

Tapi dah nama pun keje..kalau uwekk berbakul-bakul pun kena tahan jugak la..hidup bukan hanya hidup..hidup perlukan duit..duit untuk itu..duit untuk ini..kalau untuk suap mulut sendiri, boleh la makan angin dalam bekerja..Tak improve nanti kena flying kick..ingat masa sekolah kena study itu ini..dah keje pun still kena study..setiap hari..bukak buku kalahkan sutdent U..kaji itu kaji ini..bukan untuk keje tapi untuk jadi pekerja yang ada segalanya..ilmu, pengalaman, kemahiran..

SO, tahan loya tu..ambik minyak urut di leher dan dada..tarik nafas dan lepas supaya rasa lega..kalau habuan bukan hari ini dan di sini..mana tahu suatu hari nanti..kerana ilmu dan pengalaman bekalan untuk kejayaan masa depan...wallahualam..

Tuesday, November 8, 2011

333. Di Hari Genap 32 tahun

Posted by Iera at 5:52 PM 2 comments Links to this post

Waktu semakin pantas berjalan..semakin cepat berputar..

Terasa macam baru semalam..
menangis dalam dakapan mak..
mengelap hingus di baju dan berkejaran di batas bendang..
aduh bertempek jerawat di muka
hitam legam kulit dek bahang mentari..
berjalan kaki ke sekolah..
bermandi peluh dan embun terpacak menunggu bas kilang..

Masih terasa baru semalam..
jatuh cinta pandang pertama..
tidur berbantal lengan..
berjalan dengan perut ke depan dan memeluk erat puteri tercinta
berlinangan airmata..jatuh terluka..

Macam baru semalam..
melangkah penuh berani...
biarpun hidup sering teruji..
berbakul tipu dusta permainan dunia..
berlori-lori hinaan dan cacian..
hanya kerana tak punya apa..

Bila merenung bayangan di sebalik cermin masa depan..
terasa sejuk seluruh urat nadi..
bekalan masih suku tersimpan..
garis-garis halus mula berlingkar di setiap ruang..
kepala sarat membina kehidupan..

Dihari genap 32 tahun..Moga Allah berikan kesempatan untuk melihat Aina dewasa dan menjadi manusia berjaya dunia dan akhirat..Amin...

Monday, October 24, 2011

332. Manusia..oh Manusia..

Posted by Iera at 12:48 PM 1 comments Links to this post

Kadang-kadang tak faham dengan sikap manusia ni..Sedang elok kita menikmati kedamaian dan keindahan awan nan biru..dan menghirup segar kasih sayang ikatan persahabatan..tiba-tiba berdentum pulak guruh di langit. Kilat memancar..bertempik ke seluruh alam..cuba memanah hati orang lain..Manusia yang waras akan menggunakan akal..yang tidak tahu apa-apa akan menerpa begitu saja..

Cukup la, wei..sudah bosan dengan karenah dalaman..SATU PENGHINAAN yang masih terkesan dihati TAK PERNAH TERUBAT walau semahal manapun mujarabnya. Biar hidup berdiri dengan hanya kaki kanan dari memberi beban kedua-dua kaki..Yang pasti, serahkan saja pada Yang Esa. Kerana DIA MAHA ADIL DAN BERKUASA.

Monday, October 10, 2011

331. Hrmm

Posted by Iera at 11:57 AM 0 comments Links to this post
Kadang-kadang kekurangan yang ada pada diri menjadi pemisah segalanya..menjadi jurang untuk berjalan bersama. Orang mungkin tak kisah..tapi adakala juga dikisah. Hati tersentap sedikit tapi masih terkawal. Nak berjauh tak mungkin. Apa yang boleh, hanyalah kesedaran. Perlu berkisah nanti..perlu peduli..Peringatan untuk diri sendiri..

*Aku adalah aku..aku tak mungkin jadi orang lain. Kerna sebaik manapun cuba menjadi orang lain, tak mungkin ianya terjadi...

Friday, September 23, 2011

330. Stop Berblogging Seketika

Posted by Iera at 1:19 PM 0 comments Links to this post

Monday, August 29, 2011

328. Selamat Hari Raya

Posted by Iera at 1:11 PM 2 comments Links to this post


Iera ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin untuk semua..

*Still bekerja..huhu..

Tuesday, August 23, 2011

327. Balik Kampung?

Posted by Iera at 1:29 PM 3 comments Links to this post
Best kan kalau ada kampung dan dapat balik kampung time-time raya ni..Tapi tu la, Iera tak ada kampung. Iera dok kat BM, tok sebelah bapak rumah depan rumah Iera. Tok sebelah mak pulak tinggal kat Mengkuang. Dari rumah Iera cuma 20min cam tu je.

Dulu, masa jiwa remaja..pernah cakap kat mak.. Nak kawin orang jauh-jauh..boleh balik kampung.. Tapi tu la..bila berjodoh dengan Mr X tu, dia pun orang sini jugak..Penang mali..Kampung dia? Tok dia tinggal sekampung dengan Iera..( cinta tak kenal cucu sapa..haha..)..Tak dapat la nak merasa balik kampung..

326. Aduhai..

Posted by Iera at 9:01 AM 1 comments Links to this post

Ni bukan drama..ini adalah kisah benar yang berlaku kelmarin..Ada seorang kawan tiba-tiba suruh Iera ajar macam mana nak buat resign letter. Agak terkejut bila dengar dia cerita.. Asben dia suruh dia resign dari ofis ni dan hantar surat tu sebelum pukul 5.30 petang. Kalau dia tak hantar juga, bermakna jatuh talak satu dalam perkahwinan depa. Geram rasanya bila dengar. Depa keje satu ofis dengan Iera.

Iera suruh dia call mak dia. Tanya pendapat mak dan bapak dia. Dan mak dan bapak dia tak kisah kalau penceraian itu berlaku. Sebab memang family dia dah tau sangat perangai asben dia tu. Dia berada di tengah. Berada di satu simpang. Antara kerjaya dan rumahtangga. Bila dia tanya pendapat Iera, Iera tak boleh nak bagi pendapat. Walau Iera ada pendapat, Iera tak akan tunjuk jalan. Sebab Iera tak mau dipersalahkan nanti. Biarlah pendapat itu datang dari mak dan bapak dia.

Dan disebabkan sayangkan asben dia..dia hantar surat resign tu walaupun dalam hati ada satu harapan yang perkara ni boleh dibincang lagi dengan asben dia. Itu harapan seorang isteri bila seorang asben paksa buat pilihan. Iera memang geram..sebab Iera tahu sikit-sikit background asben dia dan juga masalah rumahtangga depa..Tapi Iera hanya tahan perasaan geram tu saja..

'Jika kebahagiaan semakin tipis dan lelaki itu sanggup nak lafazkan talak..mengugut kita itu ini..membuatkan diri tersepit..dan lelaki itu setiap hari melukakan hati kita..memberi rasa sakit yang amat dalam..biarlah hidup sendirian.. Hidup tak akan berakhir..mungkin sedikit rasa kekok kerana pernah tidur berbantal lengan..kita masih ada mak bapak..ada sedara mara yang sentiasa ada di belakang kita..Yang tak akan biarkan kita merempat..Jangan samakan diri kita dengan orang lain..Biar kita jadi diri kita..Jangan rasa bila penceraian itu berlaku, kita tak mampu mengawal nafsu kita..tak mampu menjadi insan mulia..Ingat Allah..Ingat pada hukum hakamNya..berzikirlah tatkala hati dilanda sepi..Insyaallah, kita masih berdiri di landasanNya..'

Friday, August 19, 2011

325. It's Mine

Posted by Iera at 12:52 PM 1 comments Links to this post


Rindu masa umur Aina waktu ni. Sebabnya, Iera dah terlepas part tu. Masa tu Iera teramat bz mengejar kesempurnaan hidup. Syukur Alhamdulillah bila Iera berada di tempat keje sekarang..Iera tak pernah lagi terlepas momen-momen indah bersama Aina.

Thursday, August 18, 2011

324. Oh Aina

Posted by Iera at 12:55 PM 4 comments Links to this post

Di suatu pagi bernama kelmarin.

Aina : Mama, hari ni abah mai x?
Iera : Tak. Mama x bg mai.
Aina : La..awat mama tak bagi abah mai?
Iera : Biar la..mai kerap-kerap buat apa.
Aina : Sat bergaduh, sat baik.. Bagi mama kawin dengan abah baru tau.
Iera : Amboi, pandainya bercakap.
Aina : Mama nak kawin dengan abah x?
Iera : Tak mau.
Aina : Ala..dulu kawin. Ni tak mau kawin.
Iera : Bila mama kawin dengan abah?
Aina : Aina tau la..abah habaq kat Aina. Nanti boleh dapat cincin 2.
Iera : Kalau macam tu, suruh abah beli cincin kat mama dah la. Tapi tak payah kawin..hehe..
Aina : Oo..pandai mama ni..cincin mau tapi kawin tak mau..Nanti Aina bagitau abah baru tau..
Iera : Biar la..

*Setiap hari Aina suruh Iera kawin semula dengan abah dia. Setiap kali berjumpa dengan orang yang Iera kenal, mereka mendoakan Iera kawin semula dengan Mr.X. Tapi setiap kali itu juga Iera mengharapkan ianya tidak akan termakbul. Kalau hidup semakin selesa begini, lebih baik begini saja..Kata orang, hidup tak lengkap tanpa cinta lelaki tapi bagi Iera hidup sudah lengkap dengan kasih sayang anak..( hilang cinta itu perit tapi hilang kasih anak bagai terputus nyawa..)

Tuesday, August 16, 2011

323. Hati Ini

Posted by Iera at 8:52 AM 0 comments Links to this post


Tak ada siapa tahu apa ada dalam hati ini melainkan DIA..Dan kalau Iera laungkan sekuat hati pun tak akan ada siapa faham..Iera dah malas nak ulang lagi. Biar la..Mereka tak faham dan tak pernah nak faham..Hanya tahu menunding jari dan menyalahkan Iera.

Iera rasa ingin lari jauh tapi hanya mampu melangkah kerana kaki masih terikat di bumi. Ingin terbang melepasi awan biru tapi hanya mampu berdiri di tanah kerana sayap telah lama patah. Ingin menyelam dalam ke dasar laut tapi hanya bermain di pinggir air kerana tidak tahu menyelam..

Dan kerana itu..hanya mampu REDHA dan percaya suatu hari nanti pasti mereka akan faham..

Monday, August 15, 2011

322. Alhamdulillah

Posted by Iera at 12:17 PM 0 comments Links to this post
Memang agak susah nak suruh Aina ke sekolah semula. Jenuh memujuk. Pagi Rabu lepas tu pujuk nak belikan KFC lepas Iera balik keje. Dan petang tu, tunaikan juga janji. Hari Khamis buat balik tak mau pi. Paksa pun tak guna. Biarkan aje. Tapi nasib baik Jumaat mau pi tanpa banyak soal. Dan hari ni Aina bangun macam biasa. Tak ada dah itu ini.. Lega sikit hati..

Tuesday, August 9, 2011

321. Bonus Pun Nak Jeles..

Posted by Iera at 2:01 PM 0 comments Links to this post
Iera tulis entry ni pasal terdengar la sikit rungutan dari sorang member kat ofis ni pasal orang gomen dapat bonus raya ni..Itu rezeki depa sebagai penjawat awam..Kita tak yah la nak jeles kat depa..Kita ni tiap-tiap tahun dapat bonus paling sikit pun 3 bulan..Dan Insyaallah, kalau ada rezeki kita lagi..kita akan dapat bonus lebih dari yang kita dapat hari tu..( rajin-rajinlah tengok portal company ye..)

320. Aina Still Tak Mau Ke Sekolah

Posted by Iera at 8:33 AM 0 comments Links to this post

Hari ni Aina tak mau ke sekolah lagi. Kelmarin, Iera ada call cikgu bagitau hal ni. Dan cikgu Aina cakap dia tak tahu pun yang Aina kena tumbuk. Heran kan..Cikgu tu ada minta maaf sebab dia dah terlepas pandang. Ok, fine..

Petangnya, sepupu Iera bagitau kawan Aina yang sorang lagi tengok Aina nangis masa kena tumbuk tu..So, takkan Aina nangis tak ada orang perasan kan..Mak Iera dan adik-adik Iera dah suruh tukar ke sekolah lain dah. Mungkin Aina masih fobia..Kalau terjatuh berdarah tu, hal lain..Ini orang yang buat..

Iera masih dalam usaha memujuk Aina.

Iera : Aina, esok Aina kena pi sekolah, boleh?
Aina : Hanya mengangguk..
Iera : Kalau Aina tak pi sekolah, macam mana Aina nak pandai..Mama keje..Mana mama dan nak ajar Aina macam cikgu ajar..Kan Aina kata nak jadi cikgu..nak jadi doktor..nak bela mama, tok..
Aina : Nak bela tok tam..
Iera : Sebab tu Aina kena ke sekolah..boleh tak?
Aina : Ok..Esok Aina pi..

Tapi tak tahulah..samada esok Aina akan pi ke tak..

Monday, August 8, 2011

319. Dah Seminggu Aina Ponteng

Posted by Iera at 11:42 AM 0 comments Links to this post
Macam yang pernah Iera cerita..Aina tak mau ke sekolah sebab cikgu pukul tapak tangan dengan pembaris..http://iera-lakarankehidupan.blogspot.com/2011/08/318-aina.htmlTapi bukan itu saja..rupanya ada kes lain.. Ada sorang kawan lelaki Aina dah tumbuk mulut Aina..Memang Iera ada perasan yang atas bibir Aina ada bekas cakar..ingatkan Aina garu..kemudian Aina ada bagitau yang mulut sakit kat mak Iera. Mak Iera pun sangka sakit gigi..Sebab bengkak sikit mulut dia. Aina pulak bukannya nak bagitau hal sebenar..

Pagi Jumaat tu, masa Iera sapu bedak kat pipi Aina tersentuh la luka tu..Kemudian Iera tanyalah Aina.

Iera : Kenapa Aina garu sampai macam ni..nanti tak lawalah..
Aina : Bukan Aina garu..
Iera : Habis tu..kena apa? Ada binatang gigit ka?
Aina : Tak..kawan tumbuk..
Iera : Betul ka kawan tumbuk? Jangan tipu mama..
Aina : Betul..Firman tumbuk Aina..
Iera : Satgi mama tel cikgu tanya pasal ni? ( Nak uji..kalau Aina bohong, dia akan berdalih )
Aina : Ok.
Iera : Mama pi tanya Firman ye..betul ka dia tumbuk mulut Aina..
Aina : Mengangguk..Sambil kata..Dulu dia tumbuk kepala Aina..berdarah..la ni dia tumbuk mulut Aina pulak..
Iera : Aina ada kata apa-apa kat dia ka? Marah dia ka?
Aina : Tak..
Iera : Ok..nanti mama pi jumpa cikgu dan Firman..

Ni dah dua kali budak yang sama buat macam tu kat Aina. Hari tu, dia tumbuk kepala Aina sampai berdarah..Ni dia tumbuk pulak mulut Aina. Memang la budak-budak tapi kalau dah smapai berdarah..Iera takkan serang cuma nak tau je kenapa budak tu buat macam tu kat Aina..Mungkin salah Aina ke..

Hari ini pun, Aina tak mau ke sekolah lagi..Padahal Aina memang minat ke sekolah. Iera tak berjumpa lagi cikgu dan budak tu. Esok barulah Iera nak ke sekolah Aina. Bukan tak ambik berat hal ini tapi Iera nak tanya Aina betul-betul sebelum ambil apa-apa tindakan walaupun Iera tahu Aina tak berbohong.
Iera : Betul ka kawan tumbuk

Thursday, August 4, 2011

318. Aina..

Posted by Iera at 8:49 AM 0 comments Links to this post

Pagi tadi Iera marah teruk kat Aina. Sebabnya dia tak mau pi sekolah. Hari Isnin hari tu memang Aina demam. Sampai lah kelmarin barulah dia ok. Iera kejut la dia bangun. Tapi dia bagitau tak mau pi sekolah. Iera apa lagi marah kat dia la. Paksa juga dia mandi. Bila time nak pakai baju, dia tengok Iera pegang baju sekolah..dia nangis..

Iera pun capai hanger ( Aina memang takut kalau Iera pegang hanger ). Saja nak acah dia je..Tapi dia still nangis tak mau pi sekolah. Lepas tu Iera tanya dia..

Iera : Aina tak mau pi sekolah kenapa? Cakap kat mama..
Aina : Cikgu marah Aina..( sambil nangis )
Iera : Bila cikgu marah Aina?
Aina : Jumaat hari tu..
Iera : Kenapa cikgu marah Aina?
Aina : Aina tak reti lukis kucing..
Iera : Betul cikgu marah Aina sebab tak reti lukis kucing? Nanti mama tanya cikgu ya..( untuk confirm sekali lagi..Iera tak mau Aina berbohong..)
Aina : Betul..Cikgu pukul tangan Aina..
Iera : Betul cikgu pukul? Pukul dengan apa?
Aina : Dengan pembaris..
Iera : Ok, nanti mama tel cikgu..Betul Aina tak tipu kan..
Aina : Tak..

Lastnya, memang Aina tak pi sekolah hari ni. Iera memang tak kisah kalau cikgu tu nak marah kat Aina. Cuma bila terlampau marah sangat, budak-budak takut. Mungkin betul, ketegasan tu penting supaya budak-budak pandai dan tidak manja..tapi bila terlampau tegas sangat..minat nak sekolah hilang..Tapi tak apalah..Aina dah janji nak ke sekolah Isnin nanti..

*Pengajaran : Kadang-kadang ada reason kenapa anak-anak tak mau pi sekolah...

Wednesday, August 3, 2011

317. Puasa

Posted by Iera at 12:16 PM 2 comments Links to this post
1st day puasa, adalah 1st day hari bekerja..Isnin memang selalu dikaitkan dengan Monday Blues...tapi kan...Isnin adalah hari yang teramat sibuk bagi Iera..Sebab 2 hari dah cuti kan..Keje berlambak..Sepanjang bulan tanpa rest..badan mulalah tak sedap..Letih teramat sangat..Terpaksa OT jugak..Kalau tak OT, keje memang tak luak..Balik kelam kabut..sampai rumah je dah berbuka..Menu? Rembat je makanan orang lain..hehe..Sebabnya memang tak sempat beli..

2nd day..terlupa nak suruh mak tapau..nasib baik mak dah beli untuk Aina..Tel mak, mak dah sampai rumah..Ingatkan nak singgah kedai makan kat rumah tu..tapi tutup pulak..balik terus je lah..Kalau naik motor senang je nak menyinggah mana-mana..Ni naik kereta..dah tu dah pukul 7 lebih..mesti susah nak cari park..( sebenarnya malas nak singgah hehe..).Ambik nasi ayam Aina ( tak boleh nak ambik banyak-banyak..nanti tak cukup budak tu makan..), mak ada beli kuih..makan itu ajelah.. Alhamdulillah..kenyang jugak...

Nak makan penuh meja? Kena tunggu hari cuti baru boleh..Ditambah pulak kalau semua balik..memang meriah..

*Bulan puasa ni memang menguji sungguh kesabaran kat tempat keje..Sabar ajelah..

Monday, August 1, 2011

Gio - Bila Cinta - OST Lagenda Budak Setan (Male- Full Version)

Posted by Iera at 12:46 PM 0 comments Links to this post


Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Thursday, July 28, 2011

315. Keje & Aina

Posted by Iera at 12:35 PM 0 comments Links to this post

Bos Iera dah bagitau, kalaulah Iera rasa tak sempat nak buat keje, boleh request kat AE or Techniqal Engin untuk tolong Iera sebab memang Country Manager suruh depa 2 orang tu datang ke warehouse bergilir-gilir tolong Iera. Tapi dalam 2 minggu depa mai sini, tak ada satu pun keje Iera yang depa buat. Depa suruh Iera tolong buat keje depa lagi la..nak tolak, depa tu orang atas Iera..terpaksa buat jugak la..

Iera pun memang tak harap sangat depa tolong Iera. Biar Iera settle sorang walaupun keje Iera berlambak sangat..Iera pun dah buat plan setiap hari..keje yang urgent, settle dulu..FA buat masa OT..

Badan dah mula rasa letih..Keje yang sepatutnya 2 orang buat, kena buat sorang. Iera berdoa agar masih boleh bertahan sehinggalah dapat partner baru..Kadang-kadang tu terpaksa bawak balik keje kat rumah cuma tak lah kerap sangat sebab Iera perlu spend masa ajar Aina buat homework dan membaca..Untungkan ibu-ibu yang tak bekerja..boleh mengajar anak-anak kat rumah..macam Iera ni, malam barulah nak boleh ajar Aina..

Tapi tak apalah..nak buat macam mana kan..Sebut pasal Aina, update terbaru..rajuknya makin menjadi-jadi..sikit-sikit nak merajuk..( ikut pernagai sapa ntah..hehe..).Tapi dah pandai membaca dah sikit-sikit..Yang paling ketara, Aina suka melukis..Jumpa kertas je nak melukis..Yang tu memang ikut abah dan mama dia la..hehe..Disebabkan Iera ni tak tinggi, jadi ketara sangat la bila Aina semakin besar..tapi ramai yang nampak Aina ni macam budak darjah 2. Padahal dia baru je 5 tahun..dengan ketinggian dan saiz badan dia tu...Yang penting, dia sihat dan permata yang terindah..

Wednesday, July 27, 2011

314. Hangin

Posted by Iera at 12:44 PM 0 comments Links to this post
Memang berangin sikit pagi tadi..Apa taknya, masa sampai kat Jalan Permatang Batu..ada sebuah kereta plat BKD 97XX depan Iera sat ke kanan..sat ke kiri..mula-mula memang Iera ingat mybe jalan jem..kat depan tu roundabout pastu ada polis trafik jaga..tapi bila ternampak je ada 1 lagi kepala baru je muncul dari mana ntah...barulah faham..sebab masa tadi tu cuma nampak pemandu je..

Lepas je roundabout, ingatkan dah tak jumpa dah..tapi still ada kat depan Iera..sekejap kepala tu ada, sekejap kepala tu tak ada..yang driver tu pulak..bawak kereta ntah apa-apa..Memang hangin la..lepas tu Iera terus tukar link lain..agak-agak la nak buat apa pun..takkan tengah drive pun nak itu..ini...menyusahkan orang je..dah tu tak malu pulak..orang kiri kanan toleh tengok..

Tuesday, July 26, 2011

313. Ni Yang Nak Marah Ni

Posted by Iera at 12:12 PM 0 comments Links to this post

Iera cukup pantang kalau Mr.X tersalah hantar SMS. Walau dia tak sengaja, boleh menganggu emosi..Yelah, kalau dalam SMS tu sebut nama perempuan lain dan ayat yang berjiwa karat ni..tak berdentum ke dada baca..Memang la Iera dengan dia dah tak ada apa-apa..dan tak akan ada apa-apa..tapi sekebal mana pun hati, Iera tetap manusia biasa..Bukan sekali dia buat macam tu..berkali-kali dah..kadang-kadang rasa macam sengaja dia nak sakitkan hati Iera je..

Friday, July 22, 2011

312. Congrats To My BFF-Yusniza

Posted by Iera at 12:49 PM 1 comments Links to this post


Comel kan..Best friend Iera, Yus baru je bersalin pagi Selasa lepas ( 19hb July )..Alhamdulillah, baby dan mummy sihat..Dan syukur, impian Yus nak anak perempuan termakbul. 2 orang anak yang sebelum ni lelaki..Tapi Iera tak pi lagi melawat Yus..Tak berkesempatan lagi.. Sekarang ni Iera balik keje dah lewat..Tak elok nak pi lawat orang berpantang kan..Insyaallah, kalau tak ada aral..hujung minggu ni tapi itu pun belum tentu..Sebabnya ada training 2 hari..

Untuk Yus, tahniah..

Thursday, July 21, 2011

311. Hrmm..

Posted by Iera at 12:05 PM 0 comments Links to this post

Terasa jugak hati bila ada beberapa orang dok sebut-sebut pasal new staff..Ayatnya lebih kurang macam ni..

'Sekarang ni depa nak staff yang ada degree dan pandai BI..Depa memang nak ambik yang ada kelayakan.'

Yang depa interview tu untuk jadi partner Iera. So, Iera ni yang tak ada degree ni macam mana? Iera balas jugak la..

'Kalau macam tu, katakan aku rasa nak resign, mesti depa alu-alukan ye tak...sebab depa memang dok tunggu saat macam ni kan..'

Dia balas :

'Tak lah..'

Sekadar nak sedapkan hati Iera kan..Ambik staff baru yang ada Diploma or Degree..keje sama dengan Iera tapi gaji tak sama kan..of course lah staff tu nak gaji sama taraf dengan kelayakan dia kan..Bila dah lama-lama..makan hati..Iera resign dan boleh lah depa ambik staff yang depa nak kan...

Astaga..tak baik prasangka kan..Kena think positif..tapi..perasaan ni tak boleh dikawal-kawal..Oklah...dalam seminit dua ni..Iera try untuk pikir yang positif-positif je..buang jauh-jauh anasir-anasir buruk..

Monday, July 18, 2011

310. Uh!

Posted by Iera at 3:16 PM 0 comments Links to this post

Berjela-jela ayat dia bagi kat Iera bila dia marah..Tuduh Iera macam-macam. Walau sakit hati Iera tapi Iera diamkan saja. Dan kemudian, bila marah dia reda, dia datang mintak maaf..Kembali macam biasa. Bila Iera bagi ayat pedih sikit saja kat dia..dia naik angin macam puting beliung..Macam nak gempa bumi Penang ni..bergegar..Masa Iera sakit, dia langsung tak pikiq perasaan Iera..Tapi bila hati dia terguris sikit, dia nak mengamuk..Hati Iera lebih sakit dari dia.. Sakit yang masih terasa sampai saat ini..Yang akan tetap terasa sampai bila-bila..

*Jangan tuduh sesuatu yang tak pernah Iera lakukan..jangan samakan Iera dengan orang lain..Walau berumah tapi tak bertiang, tapi rumah Iera masih tegak berdiri..Iera masih waras berfikir dan menilai baik atau buruknya sesuatu..

309. Bz Terlampau

Posted by Iera at 12:16 PM 0 comments Links to this post

Lepas kawan Iera resign, Iera semakin bz. Memang tak sempat nak update blog dan ziarah blog kawan-kawan..ini pun curi-curi lunch time. Itupun kalau lunch tak buat keje. Yelah sorang-sorang handle itu, cover ini..Sampaikan tiap-tiap hari memang balik keje 7.30malam..Sabtu datang keje half day. Cuti Hari Warisan hari tu pun datang keje jugak..

Memang akan ambik staff baru gantikan kawan Iera tu merangkap jadi partner Iera. Tapi terpaksa menunggu sebab yang nak datang interview tu semuanya sedang bekerja. Jadi kena ikut scedule depa. Kali ni pihak admin nak ambik yang ada Diploma or Degree. Iera? Terasa hati jugak. Nampak sangat macam selama ni pihak admin dok tunggu masa je nak hire graduate staff. Yelah, Iera dan kawan Iera ni cuma ada SPM dan STPM je..Apalah sangat kan sijil yang lekeh macam tu..

Memang ada kawan-kawan Iera cakap, pengalaman itu lebih penting. Iera kenal sangat staff-staff kat sini ( kebanyakan chineese ). Depa pernah buat Iera dan kawan Iera tu seolah ada Diploma macam depa...Seolah kami ni graduate..Pastu dok compare-compare pulak..Mybe sebab tu, bila salah seorang dari kami berhenti, terus depa ambik graduate person..

Iera rasa nak bersuara jugak tapi Iera diamkan je. Bukan apa, sanggup ke orang yang ada Diploma or Degree ni buat keje macam Iera sekarang? Boleh ke depa tu nanti potong dua screw M10, M14 macam yang kami dok buat sekarang ni? Bukan pakai mesin tau pakai gergaji..guna sepenuh tenaga..Memang orang cakap, tak baik menilai orang lain awal2 tapi entah la..Tak apalah, itu hak admin kan..Cuma Iera berharap, partner baru ni taklah 'berlagak' setanding Diploma or Degree dia tu..( dah beberapa orang kawan Iera bagitau, ada yang tak mau buat keje yang orang SPM buat sebab depa tu ada Diploma dan Degree..).

Bila yang akan ada partner baru? Entahlah..Still waiting..Tunggu depa free dulu baru nak datang interview..Orang cakap, wait and see je lah..macam mana nanti..

308. Filem Sekali Lagi

Posted by Iera at 12:13 PM 2 comments Links to this post


Baru berkesempatan tengok filem ni..Best citer ni. Aina? Macam biasa, 2,3 kali ulang.

Tuesday, July 12, 2011

307. Dah Habis Kongsi, KL Gangster La Pulak

Posted by Iera at 1:01 PM 2 comments Links to this post

Aina tengah demam KL Gangster..Rasanya kalau dibiar seminggu dua ni, boleh hafal ni skrip macam cite Kongsi hari tu..Dah siap book dah..yang Ady Putra tu dia punya..Dia suka tengok time Ady Putra lawan tak pakai baju ( agaknya tengok badan yang berminyak tu nampak sempoi kot..haha..) masa mula-mula filem tu start..Aduhai, anakku..Aaron Aziz tak mau katanya..sebab baik sangat..Pulak dah..

Cite ni namanya cite gangster tapi dalam hati ada taman jugak..Time Malek ( Aaron Aziz ) tengok mak dia dari jauh..dan time Jai ( Ady Putra ) masukkan duit pada budak yang tidur kat kaki lima tu..Part tu memang rasa tersentuh jugak..Walau sejahat mana pun manusia ni, pasti ada jugak kebaikan yang dia buat..Cuma orang nampak dengan tak nampak je..

Friday, July 1, 2011

306. Tu la..

Posted by Iera at 1:32 PM 0 comments Links to this post
Ingat tak Iera pernah cakap pasal hal ni last entry..http://iera-lakarankehidupan.blogspot.com/2011/06/305-keje-kawan.html Pasal kawan Iera yang dapat keje kat gomen tu..Dia pernah tanya Iera..tak silap Isnin lepas pasal nak serah surat resign..dan Iera cakap ikut dia la..kalau bagi hari ni pun ok jugak..Sebab boss Iera ni ok..Lepas tu dia tanya pendapat bf dia..tapi bf dia tak bagi dia serah surat tu awal..sebab suruh ambik gaji dulu..

So, dia pun ikutlah cakap bf dia tu..Kelmarin dia cuti. Kena dengar taklimat. Tapi dia still tak inform boss Iera. Malam baru dia pi rumah boss Iera bagi surat tu. Just tinggal dalam peti surat sebab masa tu boss Iera keluar. Hari ni tau apa jadi? HR call dan warning dia nak report kat Buruh sebab dia tak pick up phone. Dan bila dia pick up, dia kena bayar balik RM2700 kat company.

Iera ada SMS dia tanya hal ni kenapa dia kena bayar banyak tu. Tau dia reply apa?

'Ha la, dah blah tak bagi surat awal.'

Wah..wah..macam nak naik angin je..Salah sendiri jangan dok letak kat orang pulak. Dari awal lagi dia memang plan nak blah macam tu..Iera tanya elok-elok and kesian kat dia, boleh dia reply macam tu..At least reply lah..'I tak bagi surat awal..'

Tak apalah..TAPI KALAU IERA DENGAR YANG TAK ELOK PASAL IERA..TAU LAH IERA NAK BALAS NANTI..SEGALA KEPUTUSAN BUKAN DARI IERA TAPI DIA SENDIRI DAN BANYAK KEPUTUSAN DIA DI PENGARUHI BF DIA..

Dan ini pengajaran untuk Iera jugak..Jangan bagi notis 24 jam..Apa-apa hal bincang dengan boss dulu sebab ada black and white tempoh yang sepatutnya bagi resign letter..

Friday, June 24, 2011

305. Keje + Kawan

Posted by Iera at 1:56 PM 0 comments Links to this post

Sejak kebelakangan ni memang terasa agak malas nak update..banyak story nak share sebenarnya..Dah tu keje yang makin bertambah-tambah..Kebelakangan ni jugak, Sales dan Pnp seolah tak percayakan kredibiliti dan kemampuan Iera dan partner Iera dalam keje. Hanya kerana satu email issue part yang kami send out, terus jadi issue besar kat company.

Bukan kami saja-saja nak send out email..tapi memang dari dulu lagi kalau kami tangkap reject or apa-apa yang tak kena pasal part wajib send out email..untuk bagitau depa yang part tu ada problem..( Ingat tak buang masa ke nak tulis email siap dengan capture photo dan report..)..lepas tu, Pnp pulak lebih trust kepada supplier kononnya supplier betul..Yelah, kalau kita ni supplier pun mesti kita akan buat perkara yang sama..Tapi depa terlupa yang depa tu cari supplier yang entah apa-apa..Barang tak quality bila kami tangkap reject, banyak proses nak kena buat..buang masa tunggu replacement sedangkan customer tengah tunggu part tu..

Dan satu lagi sebab..sebab yang jadi QA ni adalah orang Melayu..Depa semua ada Diploma dan Degree sedangkan kami ni cuma setakat SPM & STPM je..jadi pandangan depa kat kami rendah terutama tiap kali ada msitake ke apa ke..Boss Iera suruh kami dua improve kan dan diri dan reduce sebarang mistake untuk kembalikan balik kepercayaan depa..( tapi yang hairan tu..berjuta-juta barang depa boleh pun ship kat customer..). Oklah..start hari ni kena improve kan diri..Dan Iera dah nekad untuk buka mata depa tu..

Partner Iera bagitau yang dia dah dapat offer keje kat KMM. Sekarang ni dia tengah proses surat-surat, buat medical check up. Cuma resign letter je tak hantar lagi. Bukan apa, kat sini kena bagi 2 month sebelum resign..Kalau tak, kena pay kat company ( seperti yang tertera dalam offer letter ). Dah tu end month ni ada extra bonus untuk staff yang keje upper 20 month..jadi lepas rembat gaji baru dia nak hantar surat tu..Lagipun date lapor diri 4hb..Lepas ni mesti kelam kabut Iera sebelum dapat partner baru. Sebab keje Iera memang tak boleh buat sorang, sana sini 'tembak' jenuh dok kampoi..

Tak apalah, rezeki dia..Walau sebenarnya Iera yang dok berharap dapat keje kat gov..mybe rezeki Iera masih kat sini lagi..mybe ada rahmatnya..( untuk menyedapkan hati ) Tapi Iera tak jeles sebab bidang dia tu bukan yang Iera minat..yang Iera apply..Yang pastinya Iera doakan dia berjaya kat sana..Dan perbaiki kelemahan yang ada..

Friday, June 17, 2011

304. Betul ke Sama?

Posted by Iera at 4:55 PM 0 comments Links to this post


Tadi ada sorang mamat tu datang ofis pasal keje ( minat la kat dia..hehe..). Masa tu Iera kat warehouse tengah sembang dengan budak whse..Dia masuk terus je terpa kat Iera sambil sua form. Iera dah faham sangat terus bagitau dia, dia kena masuk dalam ofis Jumpa sepupu Iera..Muka dia merah padam..Yelah, mesti masa dia masuk tadi tu dia ingat Iera ni sepupu Iera kan..

Sama ke muka kami ni? Kat mana yang sama nye? Bukan mamat tu sorang je selalu tersilap, kadang-kadang orang lain pun sama.. Kalau yang mulut ramah tamah siap tanya lagi. Kami ni dua beradik ka..Saudara mara? Kalau yang jarang jumpa, mesti confius. Depa selalu ingat Iera ni sepupu Iera. Cuma senyuman kami je yang membezakan kami. Kat situ yang depa boleh perasan.

Tinggi? Iera tinggi sikit dari dia..Saiz badan? Lebih kurang sama tapi cutting je yang berbeza. Cara jalan? Iera tegak tapi dia macam nak bongkok sikit. Cara pakaian? Kalau datang keje, Iera lebih banyak pakai baju kurung sedangkan dia pakai jeans dan T'shirt company ( dia under department lain ). Tu macam mana? Sama ke kami ni?

303. Bila Aina Demam.

Posted by Iera at 3:32 PM 0 comments Links to this post
Aina demam lagi kelmarin. Tapi lebih teruk dari biasa. Kali ni tak boleh bangun. Hanya baring je. Makan nasi cuma 2 suap. Lepas tu tidur balik. Iera? Still kene keje macam biasa. Sebab keje banyak lately ni. Sudahnya Mak yang ambik cuti jaga Aina...

Petang, abah Aina datang tengok. Belikan apa yang Aina nak makan. Malam, Aina still demam lagi. Tak mau makan nasi, tak mau makan apa pun. Hanya nak tidur saja. Tapi pagi ni, Alhamdulillah..Aina dah beransur sihat. Panas pun dah tak ada. Ikut jugak petua yang adik Iera bagi. Basahkan stoking kemudian sarungkan kaki dia..nanti panas tu akan kian kurang. Tapi hari ni Aina still tak ke sekolah. Bagi dia rest kat rumah pengasuh dulu..

Mak? Suruh Iera bagitau cikgu supaya Aina excuse dalam acara sukan. Mungkin tiap-tiap hari berlatih kena panas, kemudian balik main panas lagi..tapi Iera rasa biarlah Aina join acara sukan tu..Ni lah masanya Aina nak aktif sukan kan..Tapi kalau Aina tetap tak boleh nak join, nak buat macam mana kan..

302. Cun & Kongsi

Posted by Iera at 2:25 PM 0 comments Links to this post




Walau macam-macam komen dan kritikan dari pelbagai pihak tapi yang pastinya 2 buah filem ni WAJIB ditonton Aina setiap malam. Lepas siap je buat homework, Aina akan tengok filem-filem ni. Kalau cuti sekolah, dari pagi sampai ke malam tak tau lah berapa kali Aina tengok. Dah larang tapi Aina tetap nak tengok jugak. Sekarang ni dah siap boleh hafal skrip lagi. Bangun pagi je..

'Hang nak kawin kan..hang pi balik. Aku kata hang pi balik..Atan!’-Skrip dari filem Cun.

Kalau dari filem Kongsi tak usahlah cakap. Hampir keseluruhan dialog dalam filem tu Aina dah hafal. Walau apa pun orang sekeliling pertikaikan Iera sebab biar Aina terpengaruh dengan filem-filem tu tapi bagi ia sekadar hiburan. Lagipun filem-filem tu taklah berat sangat..tak ada adegan-adegan berat..kira santai je..

Wednesday, June 15, 2011

301. Outing..Gathering..( 11/6/2011 )

Posted by Iera at 12:43 PM 0 comments Links to this post
Malas nak tulis panjang-panjang.. Yang pasti ni, perjumpaan ni perjumpaan member-member lama..Tapi yang join cuma 5 orang je tak termasuk 'askar-askar' Nur. Dah jumpa ramai-ramai terus celebrate Birthday Yatie. Kira awal sehari lah. Cuma tapau Fizza Hut dan KFC kemudian makan kat situ.

Masa yang sekejap tu sebenarnya tak cukup untuk share everything selepas sekian lama tak jumpa..Nur sekarang bermaustatin kat Pahang dan Mala pulak binesswoman yang sibuk memanjang..Tapi masa yang terhad tu digunakan sebaik mungkin. Dan respek untuk Nur sebab boleh handle anak-anak yang 4 orang tu..


Birthday Mummy..Yatie.


Mala, Iera, Yus dan Yatie.




Tengok tu..sekali dengan 'askar-askar' Nur.

Friday, June 3, 2011

300. BZ Sesangat..

Posted by Iera at 12:31 PM 0 comments Links to this post
Tak dapat nak update blog sejak kebelakangan..bz tahap melampau..on9 FB pun sekadar on je..Kat rumah, sibuk melayan si debab tu..ditambah anak-anak sedara yang berkampung dalam rumah ( siap berkhemah lg )..cuti sekolah kan..Dah tu kenduri kendara yang sampai tak tahu mana satu nak pi dulu..Dah tak boleh nak bagi alasan dah sebab dah ada 4 tayar..

Esok, Tok Wan buat kenduri arwah pulak..Malam ni dah kena ke Mengkuang. Wajib tolong apa yang patut..Kat rumah, dah siap packing coklat untuk budak-budak..Kenduri besar sikit kali ni..siap ada kad lagi..( Iera lah tukang buat..hehe..). Kalau ada yang rasa nak kawin boleh join je kenduri ni..tak payah keluar modal..hehe..

Wednesday, May 25, 2011

299. Keputusan Temuduga

Posted by Iera at 10:33 AM 3 comments Links to this post


Kelmarin, Iera dah semak keputusan temuduga hari tu kat KPM. Hrmm..tak ada rezeki lagi nampaknya. Cuma sebagai Calon Simpanan saja. Tak apalah.. Allah Lebih Mengetahui Segalanya. Mungkin bukan sekarang. Iera dah berusaha..bukan baru sehari tapi dah 12 tahun since lepas STPM dulu. Dah berpuluh-puluh gov Iera apply..sijil-sijil sampai nak naik lunyai sebab asyik photocopy je.. Mungkin sedikit kecewa tapi Iera takkan mengalah lagi..macam beberapa tahun lepas dek kerana perlukan kabel kalau nak apply job kat gov..

Tapi kalau dah tertulis rezeki Iera hanya kat company sekarang, Iera pasrah. Iera tak mau hidup dalam angan-angan ( tapi boleh ke..sebab Iera ni kuat berangan..hehe..) Iera akan terus improve kan diri selagi berada di company ni..Bukan keje kat company ni tak bagus..bagus sangat-sangat..Tak apalah…

Monday, May 23, 2011

298. Kebimbangan Hati Mak

Posted by Iera at 3:58 PM 1 comments Links to this post

Actually, Iera tak salahkan mak dalam hal ni. Sebagai ibu, mak patut ada perasaan yang bimbang terhadap masa depan anak-anak. Setelah apa yang berlaku, mak selalu remind Iera beberapa perkara..Hati ibu mana tak kecewa tatkala anak dia sedang dikecewakan..Hati ibu mana tak sedih melihat kesedihan anaknya..Dan hati ibu mana tak pilu saat rumahtangga anaknya hancur..Dan kerana itu, mak sanggup berkorban menjaga Aina waktu Iera terpaksa tinggalkan Aina kerana keje malam dulu..

Tapi, apa yang mak fikir sekarang tak sama apa yang ada dalam hati Iera. Iera tahu, mak takkan percaya kalau Iera berkata hal sebenar..tapi Iera yakin suatu hari nanti mak akan percaya juga… Kenangan adalah kenangan..Ianya takkan berulang. Hanya sekali ianya terjadi, tak mungkin ada kali kedua..Jika kedua kali berlaku juga, tolong tampar Iera untuk ingatkan Iera semula dengan apa yang pernah berlaku dulu..

Sampai saat ini, kesakitan tak pernah hilang..Sampai ke hujung nyawa pedih itu masih mencengkam...

297. Blog Nur

Posted by Iera at 3:56 PM 0 comments Links to this post


Ni blog kawan Iera, Nur. Kawan sejak sekolah rendah sehinggalah sekarang. ( dah lupa samada pernah sekolah tadika sekali..). Nur baru berjinak dengan dunia blog. Kira nak promote lah ni..hehe..

Blog Nur berkisar perjalanan harian Nur sebagai housewife ( actually Nur sebenarnya graduated ). Kalau sesiapa nak follow Nur boleh lah ke blog Nur..

http://thehousewifestory.blogspot.com/

Thursday, May 19, 2011

296. Pemilik blog telurdibasuh.blogspot Meninggal Dunia

Posted by Iera at 1:58 PM 1 comments Links to this post


Iera baru dapat tau yang pemilik blog telurdibasuh.blogspot sudah pulang ke rahmatullah tadi lepas Iera baca blog http://akmalhilmiseksi.blogspot.com/2011/05/pemilik-blog-telordibasuhblogspot.html..Patut la dah lama arwah tak blogwalking kat blog Iera. Al-Fatihah untuk arwah. Moga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.. Amin..

Wednesday, May 18, 2011

295. Lu Langsi Lu Mati

Posted by Iera at 4:18 PM 2 comments Links to this post


Tengah jogging pagi tu dapat SMS dari member Iera, Yatie ajak pi tengok movie ni. Lepas balas membalas SMS dengan Yatie dan Yus..plan menjadi. Balik dari jogging adjust mak dan Aina. Bawak Aina pi kedai dulu lepas tu terus ke rumah Yus. Merempit je..cepat sikit kan..( bukan apa, susah nak singgah menyinggah ni..nak selit menyelit kalau tak merempit..)

Sampai kat Sunway Carnivsl lebih kurang 11.45pg. Terus beli ticket dan tunggu Yatie sampai. Pukul 12.10 tengahari movie start. Dalam panggung penuh..Memang kasi 5 star untuk cerita ni. Dari start cerita sampai habis memang gelak je..riuh satu panggung..

Temankan Yus beli barang sikit lepas tu terus balik rumah..

294. Pedulikan Mulut Orang

Posted by Iera at 4:16 PM 0 comments Links to this post
Dah dekat sebulan bb baru Iera keluar..tapi dalam masa tu tak ada sorang manusia pun kat ofis ni tau hal ni. Bukan Iera tak nak share berita tu tapi Iera pernah dihina dan dipandang rendah. Kononnya single mother macam Iera ni tak layak untuk memiliki apa pun..tak sepatutnya mencapai impian macam depa yang ada asben dan single tu.. Atas nasihat boss Iera..Iera terpaksa ceritakan jua hal ni..Apa yang depa nak kata lepas tu, terpulang kat depa..

Isnin hari tu..Iera pun ceritakan hal ni..dengan penuh adab dan sopannya..memang depa terkejut sangat..agaknya kalau ada yang sakit jantung boleh pengsan time tu jugak..Yelah mana depa nak sangkakan hal ni..kenyataan ni yang Iera dah ke depan dulu dari depa…Tapi yang tak bestnya..cousin Iera tu sampai ke balik tak tegur sapa dengan Iera..Sebelum ni memang dia pernah cakap..kalau nak pi ambik lessen, ajaklah dia sama tapi Iera pi sorang-sorang.. Tak ajak dia..Dan pada dia, Iera cakap yang Iera pi pun dalam keadaan tak sangka..keputusan dibuat mengejut. Dapat je bonus hari tu terus registered lessen dan sekaligus terus apply bb tu.. Lagipun Iera segan nak hebah-hebahkan kat orang. Sebab orang lain keluar lebih besar dari bb Iera..Nanti orang cakap kecewi pulak kan..So diamkan je..

Biarlah apa yang depa nak fikir dan kata kat Iera. Iera dah lama bersedia untuk itu. Lagipun selama ni apa yang depa tak pernah kata kat iera kan. Sekarang ni pedulikan apa orang nak cakap. Yang penting adalah kebahagiaan Aina..

Monday, May 16, 2011

293. Hmm...

Posted by Iera at 1:01 PM 0 comments Links to this post

Paruh luka itu tak pernah sembuh..takkan pernah sampai sampai bila-bila. Mana mungkin dapat menipu diri sendiri dan menidakkan segalanya. Berbakul-bakul pesan diterima..berguni-guni nasihat dikirim tapi kenyataan tetap tidak pernah berubah..Jika awan berarak biru indah..itu benar..tapi dihati tetap ada parutnya..parut yang tidak pernah dapat hilang walau berabad lamanya..

Kata orang ianya bisa sembuh..tapi itu cuma luka yang berdarah tapi arakian parutnya tidak pernah hilang kerana gurisan itu terlalu dalam..Terkadang..sesekali..sakitnya terasa pedih ke tulang..Menyucuk dan mencengkam... Maafkan jika terkadang tersasar menempik dek amarah yang tak terkawal...

Biarkan kenangan silam menghunus ke medan diri..biarkan kesakitan menjadi kesedihan jiwa..kerana sampai kapan sekali pun tidak akan ada satu hati pun yang dapat mengubatinya..tak mungkin akan ada satu jiwa yang boleh jadi penawarnya..bila mata hati bersumpah akrab..itulah kekal selamanya...

Thursday, May 12, 2011

292. Adjustment Salary..

Posted by Iera at 10:39 AM 0 comments Links to this post
Saat yang ditunggu dah tiba..Dah seminggu menanti disebabkan Country Manager berada di Singapore. Bila dapat tau je dari boss yang Country Manager akan datang lepas lunc..perasaan dup dap dup dap..( sebab hati mulai separuh je sekarang ).

Mula-mula turn boss dulu...Lepas tu, partner Iera. Dan kemudian, Iera. Bila tengok je apa yang tertera kat surat tu..surprise sangat..Memang tak sangka sungguh..Di luar jangkaan dan jangkauan..Alhamdulillah..Rezeki Aina..Kepada Country Manager Iera ucapkan terima kasih banyak-banyak..dan yang utama kepada boss Iera kerana tanpa beliau Iera takkan dapat semua tu...

Terima kasih, Ya Allah..Syukur sangat-sangat..

Monday, May 9, 2011

291. My Bestfriend Birthday 6hb Mei

Posted by Iera at 1:21 PM 0 comments Links to this post
Planning dah beberapa minggu..Antara Iera, Yati dan Nana ( adik Yus ). Pakatan ni melibatkan jugak asben Yus, Kerry. Kalau tak, takkan jadi surprise birthday ni. Iera booking tempat, order kek dan belikan hadiah. Untuk hadiah, Iera belikan plate yang ada tulis kata-kata. Tapi ayat tu, biasalah..idea Iera. Dapat ilham masa nak oder plate tu..So, lepas siap, Iera ambik balik paper yang Iera bagi kat designer tu..ayat mahal tau..hehe..

Malam sebelum tu, Iera dan Yati dah plan. Yati wish Yus awal..kononnya dia ada coarse kat KL. Tengah on the way nak ke sana. Lepas tu Iera SMS Yus wish kat dia pulak..Bagitau yang tahun ni tak ada apa nak bagi sebagai present kat dia..

Malam tu, Iera pi dengan Wani. Tempat, Route 69 Bandar Perda. Iera dan Wani sampai awal. Iera tak bawak Aina sebab pi naik motor je..Lagipun, nak kena ambik kek dulu kat Alma. Yati, Nana dan anak-anak Yati stuck kat Seberang Jaya. Tak lama lepas tu, depa pun sampai. Masa tengah tunggu Yus, Iera sajalah SMS Yus. Kononnya saja SMS dia..Tengah dok lawan reply SMS, depa pun sampai..Tapi Yus tak perasan kami walaupun dia lalu belakang kami. Bila dia masuk je dalam restoren tu..surprise!!! Tengok sederet mak dara dan anak dara depan mata dia..dengan kek yang siap berlilin..Pic ni semua dari bestfriend Iera sorang lagi tu, Yati..( sorry ye...i copy )


Ni lah birthday girl kita..merangkap mak labu..


With her asben, Kerry


Wajib gambar ramai-ramai..




Kat plate tu ada ayat mahal..hehe..Ayat apa? Ni ayat dia :

'Sahabat..berjalan di atas kelikir yang sama..Bersorak di awan biru indah..Persahabatan..Adalah kita..Yati, Iera & Yus..SELAMANYA..'

Kenapa Iera kata ayat mahal? Sebabnya, ayat tu datang secara spontan masa tu jugak...


Bertiga..Yati, Yus & Iera..


Iera dan Wani


Aksi gedik-gedik sikit..hehe..


Menu malam tu..Thanks untuk si tukang bayar...Siapa lagi...

Riuh rendah dengan suara anak-anak Yus dan Yati. Ni kalau Aina ada, lagilah sakan ni. Lepas borak-borak..makan-makan..terus balik rumah..

290. Cousin Wedding 1 Mei 2011

Posted by Iera at 11:25 AM 0 comments Links to this post
1hb Mei hari tu, cousin Iera kawin..Sehari sebelum tu, Iera, mak dan Aina dah ke rumah Mak Teh iera tu..tolong apa yang patut..Malam tu mak tidur sana..Hari kenduri barulah Iera pi semula..


Aina dengan rambut yang di stim...


Mak Iera..masa ni tengah prepare makan beradab..








Wajib ambik gambar ramai-ramai...


Famliy pengantin lelaki..


Aina yang curi peluang..


Pengantin bersama ibu dan bapa pengantin perempuan merangkap mak dan bapak sedara Iera..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea