Followers

Thursday, August 4, 2011

318. Aina..

Posted by Iera at 8:49 AM

Pagi tadi Iera marah teruk kat Aina. Sebabnya dia tak mau pi sekolah. Hari Isnin hari tu memang Aina demam. Sampai lah kelmarin barulah dia ok. Iera kejut la dia bangun. Tapi dia bagitau tak mau pi sekolah. Iera apa lagi marah kat dia la. Paksa juga dia mandi. Bila time nak pakai baju, dia tengok Iera pegang baju sekolah..dia nangis..

Iera pun capai hanger ( Aina memang takut kalau Iera pegang hanger ). Saja nak acah dia je..Tapi dia still nangis tak mau pi sekolah. Lepas tu Iera tanya dia..

Iera : Aina tak mau pi sekolah kenapa? Cakap kat mama..
Aina : Cikgu marah Aina..( sambil nangis )
Iera : Bila cikgu marah Aina?
Aina : Jumaat hari tu..
Iera : Kenapa cikgu marah Aina?
Aina : Aina tak reti lukis kucing..
Iera : Betul cikgu marah Aina sebab tak reti lukis kucing? Nanti mama tanya cikgu ya..( untuk confirm sekali lagi..Iera tak mau Aina berbohong..)
Aina : Betul..Cikgu pukul tangan Aina..
Iera : Betul cikgu pukul? Pukul dengan apa?
Aina : Dengan pembaris..
Iera : Ok, nanti mama tel cikgu..Betul Aina tak tipu kan..
Aina : Tak..

Lastnya, memang Aina tak pi sekolah hari ni. Iera memang tak kisah kalau cikgu tu nak marah kat Aina. Cuma bila terlampau marah sangat, budak-budak takut. Mungkin betul, ketegasan tu penting supaya budak-budak pandai dan tidak manja..tapi bila terlampau tegas sangat..minat nak sekolah hilang..Tapi tak apalah..Aina dah janji nak ke sekolah Isnin nanti..

*Pengajaran : Kadang-kadang ada reason kenapa anak-anak tak mau pi sekolah...

0 comments:

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea