Followers

Thursday, January 28, 2010

101. Aina

Posted by Iera at 1:03 PM 0 comments Links to this post
Part 1

Aina : Mak..kenapa mak balik lambat?

Aku : Kan ke mak keje..

Aina : Mak selalu balik lambat..Tinggal Na dengan tok..( nada sayu )

Aku : Nak kan nak macam2..tu la mak kena keje..

Aina : Na nak peluk mak..( Aina memeluk aku )

Aku : Sayang anak mak..( memeluk Aina dengan eratnya sambil menahan sebak )

Part 2

Pagi tadi masa aku nak hantar Aina ke rumah pengasuh.

Aina : Petang Na jalan dengan tok

Aku : Pegang tgn tok kuat2 kereta banyak tau..tengok lori tu..kereta..motor..

Aina : Na pegang kuat..tapi kalau Na mati..mak dok dengan tok..

Aku : Ish..jangan cakap macam tu..Aina kan anak mak. Aina tak sayang mak ka? ( Aku sebak menahan airmata )

Aina : Sayang..

Aku : Lain kali jangan cakap macam ni..Mak hanya ada Aina sorang ja..

Wednesday, January 27, 2010

100.

Posted by Iera at 1:34 PM 0 comments Links to this post
2,3 hr ni pinggang aku sakit sgt. Bila pusing je sakitnya hanya Tuhan Yang Tahu. Nak tido pun susah tp aku still blh bertahan. Aku dah lali dgn sakit mcm ni. Mybe cuma sementara je kot. Ini pun dah 2,3bln sakit perut aku tak dtg. Kalau tak, siap nangis2 lg..Mmg dr dulu lg aku selalu je kena sakit perut ni. Sampaikan terpaksa kena thn kat hospital 2,3jam.

Aku perasan, sejak aku cuba memenuhi dan memberi kesempurnaan kepada Aina, aku mula rasa perubahan2 diri aku. Mungkin inilah pengorbanan yang harus aku berikan sebagai seorang ibu. Sama seperti yang pernah mak dan bapa aku lakukan dulu. Dan mak aku sampai sekarang still berkorban utk aku..utk Aina.

Dan aku tak kan sesekali merungut biar apa pun ujian dan dugaan yg dtg. Biar pun aku terpaksa menanggung kesakitan. Inilah perngorbanan ku utk Aina.

Tuesday, January 26, 2010

99. Eksperimentasi dari Nazri Salleh

Posted by Iera at 1:11 PM 0 comments Links to this post

Experimentasi dari Nazri Salleh. ( aku copy dr fb dia..hehe..)

Dan bila aku tengok gambar ni, secara auto aku dpt membuat tafsiran di bawah ni..

'Di sebalik pandangan yg sayu ini..tersirat rahsia yg tersembunyi..ada kerinduan..kehausan kasih syg..kepiluan..dan seribu mcm rahsia..
Di sebalik raut wajah ini..ada bermcm cerita duka..ada garis2 luka..kesedihan...
semuanya tak mampu diungkapkan dan tak boleh disingkap...'


Secara jujurnya aku tak boleh tengok gambar ni lama2 krn aku akan nampak segala yang ada dlm dirinya.. Aku akan terasa sedih..

98. Diriku

Posted by Iera at 1:07 PM 0 comments Links to this post


'Persahabatan itu kembali indah bila aku menolak hati dan perasaan di gaung luka.. Aku bisa berdiri tersenyum dan mendengar cerita indah meskipun jiwa penuh sengsara.. Demi persahabatan itu, aku rela dimakan derita dan mendoakan dia bahagia..'

97. Kesedihan seorang sahabat

Posted by Iera at 12:52 PM 0 comments Links to this post


Pg tu, aku SMS dia seperti biasa krn hr ni dia akan berdepan dgn keadaan yg tak terduga. Di saat mcm ni dia perlukan sokongan seseorang. Dan sebagai sahabat, aku patut menjadi penyokongnya. Aku sedih dgn situasi yg dia lalui waktu. Sedih yg teramat. Aku tahu, dia mengharapkan keajaiban berlaku tapi Tuhan dah tetapkan bahawa dia harus berdepan dgn keadaan sebaliknya.

Saat aku menulis message, aku sebak. Menahan airmata dr menitis. Walau bukan aku yg lalui semua itu tp aku dpt rasakan apa yg sedang dia tanggung. Seharian hatiku pilu. Kerana dialah sahabat yg terdekat dgnku, yang banyak mendengar suka dukaku..yg memahami segalanya..

Awak, saya akan sentiasa berada disisi awak..Akan sentiasa mendengar cerita suka dan duka awak..Saya harap awak kuat dan tabah dengan ujian ini. Saya percaya, Tuhan akan beri keadilan utk awak. Saya dah tak sanggup tengok awak sedih.. Saya dah tak sanggup nak tengok awak hidup macam ni.. Saya berdoa agar Tuhan berikan kebahagiaan utk awak nanti..

Monday, January 25, 2010

96. Reunion SMPR 1994 ~ 1996

Posted by Iera at 11:47 AM 2 comments Links to this post
Seperti yang aku bgtau, aku ada reunion sek yg menghimpunkan member2 sek ms Form 4 and Form 5 dulu. Masa tu aku sek kat Sekolah Menengah Permatang Rawa. ( Form 6 aku kat High School BM ). Semuanya di atur lebih kurang 2 minggu.

Malam tu aku dan Yus tumpang kereta Yatie. Walaupun Yatie ni kecik dari kami dua tapi bwk Pesona berdesum je. Yatie dan Yus masing-masing bawak sorang anak. Aku mmg tak bwk Aina. Bukan apa, siang tu Aina banyak main, takut gak malam nanti dia mengantuk awal. Sampai di sana dah ada 2,3 member dengan wife dan asben masing-masing sampai.


Kek ni potong ramai2..


Ambik gambar dulu sebelum potong kek..










Menu malam tu.


Bapak2 budak..


Orang yg bertungkus lumus mengadakan majlis ni..Thanks, bro..


Best friend aku masa sekolah dulu.. Kalau dlm kelas, barisan depan tu tempat duduk kamilah..sebabnya duduk sama rendah, berdiri sama tinggi..hehe..








Last picture sebelum balik..

Walaupun majlis tu ada sedikit cacatnya tapi memang best giler. Time ni la baru boleh jumpa. Itupun ramai lagi yang tak boleh nak attend sebab ada comitment dan tinggal di luar daerah. Insyaallah, mybe akan ada lagi reunion yg menghimpunkan semua member2 sek dulu..

Friday, January 22, 2010

95. Reunion SMKPR 1994 ~ 1996

Posted by Iera at 12:52 PM 0 comments Links to this post
Demam reunion dah terasa. Ahad ni kul 9.00mlm di Puncak Mutiara, Bkt Mertajam. Asalnya aku tak nk join sebab aku ada hal yg tak boleh nak elakkan tp bila aku dah minta permission akhirnya, aku dpt jugak join depa nanti. Dah tak sabar nk jumpa kwn2 lama yg pernah jd geng masa sek dulu. Masing2 sibuk prepare nk pakai apa. Tema adalah bebas.

Dlm excited tu, aku terasa kerdil sekali. Perasaan aku bermacam2. Aku segan utk berjumpa dgn mereka kerana keadaan aku sekarang ni sebab tak semua kwn2 aku tahu status aku. Dan pasti muka aku merah menyala kalau ada yg bertanya soalan2 personal. Kuatkah aku nak hadapi situasi mcm tu?

Itu adalah kenyataan hidup! Aku tahu tentang itu. Cuma aku takut ada di antara mereka yg memandang sinis padaku. Bolehkah aku hadapi nanti?

Monday, January 18, 2010

94. Aina

Posted by Iera at 1:19 PM 0 comments Links to this post


Kesibukan bekerja dan memenuhi impian Aina membuatkan terkadang aku terlepas beberapa peluang melihat kecerdikan Aina. Hanya melalui mak, aku mendapat tahu hal itu. Sekarang ni Aina suka sangat menyanyi sambil menari. Sejak cerita Tari Tirana disiarkan sehingga sekarang Aina tak pernah lepaskan peluang ikuti setiap siri cerita tu. Kalau aku tak sempat tengok, tanya je kat Aina..pasti Aina akan crita kat aku.

Dia adalah kekuatan, ketabahan dan kesabaran aku. Aku akan berkorban apa saja demi Aina. Akan aku pastikan hidup Aina sempurna segalanya.

Monday, January 11, 2010

93. Dinner at Hard Rock, Penang

Posted by Iera at 11:11 AM 2 comments Links to this post
Dinner tahun ni kat Hard Rock, Penang dan bertemakan Western/Cowboy Night. Majlis bermula 6.00ptg. Hr tu aku mmg rushing skt sbb aku ada appointment make up kat Kris Pengantin, Bandar Perda. Kenapa aku pilih situ dan tak join Shikin? Sebabnya aku memang puas hati dgn hasil keje diorang ( ms aku kawin dulu, aku make up kat situ juga ). Blik rumah, mak dan Aina puji. Aku, Shikin, Wan ( asben Shikin ) dan Dyh naik 1 kereta. Biasalah bila dah sampai awal, posing dulu la.

Majlis dimulakan dengan ucapan dari Country Manager. Lps je ucapan tu, mkn time. Buffet. Tp mcm biasa, aku ada limit. Memang aku tak blh nk mkn bnyk2. Bila terasa full je, kena stop. Game bermula 8.45pm. Lps je game round pertama, cabutan bertuah. Alhamdulillah, aku dpt jugak baucer Tesco RM50. Rezeki Aina ni.. ( Tp ada org ckp dengki kat aku sebab aku dpt cabutan bertuah tu sdgkan dia x...)Selepas cabutan bertuah, sambung game round kedua. Dan sebelum blik ada lagi cabutan bertuah.

Aku sampai rumah pukul 11 lebih memandangkan jln jem. Biasalah Png bila mlm minggu ni..


Aku dan sepupu aku, Shikin.


Patung Micheal Jackson.












Aku dpt cabutan bertuah Baucer Tesco RM50. Rezeki ni..


Pemenang 'Best Custom'








Friday, January 8, 2010

92. Cerpen Bersiri

Posted by Iera at 1:50 PM 0 comments Links to this post
Aku dh publish cerpen bersiri bertajuk TAKDIR BUAT KITA kat blog Ilham. Mulanya aku ingat nak tunggu sehingga disiarkan di Penulisan2u tp disebabkan blog tu sedang maintanance, aku publish kan dulu kat blog aku. Kalau ada sesiapa yg teringin nak membaca blh la tgk kat blog :

http://iera-ilham.blogspot.com

Wednesday, January 6, 2010

91. Kenapa?

Posted by Iera at 10:49 AM 0 comments Links to this post


Aku tak tahu mengapa 2 hari ini diri aku bagaikan terawang-awang. Hatiku dan mindaku kosong. Aku seakan hilang diri yang sebenar. Selama 2 hari ni aku terasa malas sekali hendak membaca..tak de ilham nak menulis..x de keyakinan untuk melukis.. Sedangkan aku perlu lakukan salah satu dari itu setiap hari. Dah menjadi rutin harianku walau sepenat mana pun aku bekerja.

Di saat orang lain sedang nyenyak tido, aku boleh lagi berjaga hanya kerana minat tu. Kalau tak menulis, aku akan rasa hidup aku tidak lengkap ( mcm pi Langkawi hari tu, aku tak bwk buku dan pen...). Biarpun coretan-coretan tu sekadar penyeri suasana.

Tapi hari ini.. aku seakan hilang semuanya. Puas aku mencuba tapi ilham itu tidak boleh dipaksa ( sama seperti cinta kn..). Ia akan datang dengan sendirinya. Kdg2 masa aku tgh shopping ke tgh bwk mtr ke, aku akan dpt ilham. HP lah jadi mangsa utk aku simpan ilham itu.

Adakah aku sudah mula membuang 'inspirasi' itu sedikit demi sedikit dr hidupku? Adakah semuanya akan berubah sehinggakan aku terpaksa bangkit semula mencari 'inspirasi' baru?

Tuesday, January 5, 2010

90. Kisah Seorang Kawan

Posted by Iera at 12:19 PM 0 comments Links to this post

Suasana Baru Kehidupan Anakku

Aku baru sahaja menghantar anak ke sekolah untuk sesi pra-sekolah 2010.Ramai ibu bapa menghantar anak mereka kesekolah siap tunggu anak mereka semasa sesi perhimpunan sehinggalah masuk ke kelas.Mungkin mereka bimbang anak mereka menangis untuk sesi baru ni.Maklum le suasana baru dalam persekolahan tapi aku bersyukur anak aku lebih bersikap ingin berkawan dan suka berkawan. Jadi tak ada masalah untuk menghantar dia kesekolah. Mungkin anak aku suka berdikari sendiri.

Melihat suasana ibu bapa yang menunggu anak mereka, aku tersentuh sedikit kerana anak aku membesar tanpa seorang ibu. Bukan kerana ibunya meninggal dunia tetapi kami bercerai semasa umur dia 7 bulan lagi. Aku yang menjaga anak ini seorang diri. Selepas bercerai ibunya tidak lagi datang menjenguk dia. Sedih kerana ada perempuan yang seperti itu. Tak ada sifat keibuan langsung. Dia tidak pernah bertanya khabar pasal anak dan tidak pernah memberi perhatian kepada anak. Aku sedih dengan nasib anak aku ni.

Aku tau anak aku ni rindukan belaian seorg ibu tapi apakan daya itu hakikatnya. Hanya adik perempuan aku yang memberikan kasih sayang kepadanya walau dia dah ada 2 orang anak dan juga ibu ku. Sekurang-kurangnya ada juga yang mengasihaninya. Mungkin sebab itu dia suka sangat berkawan dan cari kawan tapi kawan dia lebih banyak perempuan dari lelaki dan kawan-kawan perempuan dia kelihatan amat selesa berkawan dengan dia. Mungkin itu kesan dari kurangnya kasih sayang dari seorang ibu.

Namun aku pasrah dengan keadaan ni. Perceraian bukan diminta tapi mungkin jodoh kami setakat itu sahaja.Aku harap anak aku boleh membesar dengan belaian kasih sayang seorang ayah dan sekurang-kurangnya dapat mengisi kekosongan kasih dalam dirinya. Sejak kecil aku menjaganya, kasih sayang dia pada aku cukup mengembirakan aku. Itulah permata hati aku selama ini.

Susah senang kami bersama. Aku amat menyayanginya. Semoga kasih sayang kami berkekalan hingga ke akhir hayat. Itulah yang dinamakan kasih sayang ayah pada anaknya. Sanggup bekorban demi kebahagiaan dan kesenangan dia di masa hadapan. Tiada yang lain aku fikirkan.Hanya dia menjadi keutamaan.

Terima kasih Imee. Daddy sayang kamu.

Tribute: Iman Nazmi Bin Nazri.
Sumber : Nazri Mohad Salleh


Aku copy entry ni dr facebook kwn aku, Naz ( atas permission dia ). Waktu aku baca entry ni, aku letakkan diri aku dlm situasi tersebut. Membayangkan aku sedang menemani Aina. Dan memang kesannya amat menyentuh hati. Namun hakikat itu pasti perlu aku lalui nanti. Sama seperti Naz.

Perjalanan dan cerita hidup kami sama. Memiliki kisah silam yang amat memilukan. Bezanya cuma, ex masih mengambil berat hal Aina. Namun perjalanan dan detik2 sedih itu tetap serupa bila sesuatu keadaan yang memerlukan ibu dan ayah perlu ada bersama. Peritnya hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui kerana sebuah keluarga yang sempurna memerlukan ibu dan ayah di samping anak-anaknya.

Apa pun juga keadaan itu, aku dan Naz kena lalui jua kerana inilah sebuah KEHIDUPAN. Menerima hakikat yang telah tertulis buat kami demi memberi kesempurnaan kepada anak. Dan sebagai kawan, aku tetap berharap pencarian Naz selama ini akan berakhir dengan kebahagiaan. Aku tahu..dia seorang yang kuat untuk menempuhi setiap ujian yang datang..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea