Followers

Thursday, July 29, 2010

179. Baju Raya??

Posted by Iera at 1:12 PM 0 comments Links to this post
Kenapa le tahun ni corak kain semuanya tak berkenan di mata aku. Aku rasa macam semak sangat...Dah la warna ntah apa-apa. Corak untuk baju kurung dan baju kurung moden pun sama. Naik berpinau mata aku. Niat dihati nak beli baju siap dah tapi nampak gayanya kena tempah la jugak.. Nasib baik aku dah pi booking 1 kedai kat BM tu..kira depa tunggu aku hantar kain je..

Sabtu dan Ahad ni kena pulun la carik kain tu..Aduh..tension!!!

Wednesday, July 28, 2010

178. Update

Posted by Iera at 5:00 PM 2 comments Links to this post

1. Terkejut malam tu bila bekas mak mentua aku yang dah bertahun tak jejak kaki ke rumah aku tiba-tiba datang hantar buah durian untuk Aina. Mak aku pun terkejut sama. Memang la aku still baik lagi dengan family ex tapi rasanya last dia datang rumah aku masa raya 2007..lepas tu tak dah..Dan aku pun dah lama tak pi rumah dia. Bekas mak mentua aku tak sangka Aina sebijak tu dan mulut tak reti diam. Pandai bercakap dan pintas apa orang cakap. Anak sapa la tu eh..

Apa pun thanks untuk belas mak mentua aku tu yang sudi datang walaupun tengah hujan lebat semata-mata nak hantar durian favourite Aina..

2. Masa on the way balik dari dengan Aina dan ex petang kelmarin, Aina yang memang tak reti diam mulutnya berkata :

Aina : Abah..abah..Na tak sayang mama dah..Na sayang abah sorang saja.
Aku : Aik, tak sayang mama dah ka? ( Amboi2..Anak aku ni...statement bahaya ni )
Aina : Ya la..
Aku : Mana boleh macam tu..Kena sayang mama jugak la..Mama yg jaga Aina..tido dengan Aina.
Aina : Tak mau, Na nak sayang abah sorang saja..

Terkelu aku dengar. Walaupun Aina tu budak kecik lagi tapi ni dah kira statement 'maut' kat aku..Nanti dia set kat otak dia yang dia hanya sayangkan abah dia sorang dan aku tak sayangkan dia lagi..

Tuesday, July 27, 2010

177. Award dari Lynn

Posted by Iera at 1:23 PM 0 comments Links to this post


Thanks Lynn atas award yang nice ni..

Saturday, July 24, 2010

176. Terkilan

Posted by Iera at 1:35 PM 1 comments Links to this post

Memang aku tengah ralat sangat dengan seorang kawan ni. Dari semalam sampai ke sekarang aku masih lagi rasa macam ni. Aku ada minta tolong seorang kawan buat logo untuk nursery tempat Wani bekerja. Simple je logo tu. Lagipun idea datang dari aku. Tak tahu la apa maksud TOLONG pada 'dia'. Bila dah siap, 'dia' send email. Baca je email tu terus berderau darah aku sebab dia minta aku bayar RM60 untuk logo yang 'dia' buat tu. Aku boleh bayar RM60 tu. Apalah sangat kan tapi aku cukup terkilan dengan 'dia'. Dah la hari tu mintak aku beli baju event 'dia'..Cara bertanya macam nak bagi je..rupanya mintak aku bank in duit untuk harga baju tu..baik aku beli je FILA..Memang la kat dunia ni tak ada benda yang free tapi aku ada alasan kenapa aku rasa terkilan.

1. 'Dia' minta aku tolong buat dan edit ucapan untuk event BESAR 'dia' tu. Free je aku buat. Dah la guna time lunch aku..time keje aku..

2. 'Dia' suruh aku promote website photography 'dia' tu..send email kat orang..letak banner kat blog aku ( dh remove 4 bln lepas ) supaya 'dia' dapat customer..free jugak aku buat..masa yang sepatutnya aku buat keje aku dah habis sebab nak tolong 'dia' atas dasar kawan.

3. 'Dia' mintak aku edit ayat-ayat kat website..ayat-ayat untuk testimoni customer..pendek kata kebanyakan note-note 'dia' aku yang edit ( aku dah stop beberapa bulan lepas )..itu pun free jugak aku buat. Tak mintak bayaran satu sen pun. Dah la ambik masa aku..perah otak aku..

Ini baru sekali aku mintak tolong 'dia'...dah charge aku..so, kalau macam tu aku kena charge balik semua PERTOLONGAN aku kat dia selama ni..Wani dan Ida pun rasa tak percaya sebab selama ni apa saja yang aku buat keje untuk 'dia' mereka tau..Wani sound aku :

'Itulah hang..baik dengan orang sangat..orang langsung tak ingat kat hang..lain kali nak baik dengan orang berpada-pada..'

Inilah pengajaran..Aku akan beringat selepas ni..Dan sampai sekarang, aku rasa terkilan sangat..

Wednesday, July 21, 2010

175. Berakhir Sudah Semuanya

Posted by Iera at 1:02 PM 1 comments Links to this post


Bulan Madu Dalam Hempedu

Bagaimana pun janji kau lafazkan
Dirimba hatinya lara..
Kekadang menentang diriba meronta
Kemanakah arah..
Sejuta harapan dalam kehancuran
Terhina hati mulia..
Kasih kuberi kan racun kau hulurkan
Dimana janjimu..
Kini madu bertukar hempedu
Pastinya itu yang kau mahu
Kesabaranku punya batasan
Bertahun tahun merelakan semua...
Biarpun pedih aku relakan
Berlaku kejam aku terpaksa
Demi cintaku merah menyala
Engkau terpaksa aku lepaskan....
Biarlah ini satu dugaan
Dalam menempuh arus percintaan
Tiada gunanya kita bersama
Jika impian kita berbeza..

Naz,moga terus tabah..terus cekal walau sepahit mana pun menelan rasa luka itu..

174. Rezeki di Pagi Selasa

Posted by Iera at 12:01 PM 0 comments Links to this post
Alhamdulillah, pagi kelmarin company aku dengan berbesar hati bagi Voucher RM10, 2 keping tiket wayang dan 1 biji apple merah. Voucher tu hanya untuk KFC, Pizza Hut or Ayamas. Tiket wayang pulak boleh tengok cerita apa saja. Dan sebenarnya ada 1 lagi berita gembira tapi itu adalah rahsia. Semuanya rezeki..

Monday, July 19, 2010

173. Catatan Hati

Posted by Iera at 4:57 PM 2 comments Links to this post

Hidup ini bukanlah semudah yang disangkakan..bukan juga sesenang yang dirasakan. Apa yang penting, menolak segala rasa luka lalu bangkit semula dengan hidup baru..semangat baru..Kenangan tu, memang la susah untuk dikikis dari ingatan..Dah nama pun kenangan..mesti la terpahat lagi kat memory..

Ada suatu hari tu, kita terasa emo lalu berderet-deret ayat luka kita tulis..ada satu hari tu, terasa bengang..lalu berkajang-kajang la rasa marah..ada suatu hari juga..kita rasa yakin..lalu berkobar-kobarlah semangat..semua itu akan membuatkan orang tertanya-tanya dan berkata :

'Apa la dia ni..sekejap jiwang..sekejap brutal..'

Tapi berpaling kepada kenyataannya..kita adalah manusia biasa..yang ada pelbagai rasa..hanya kita yang akan mengawal semua rasa itu tiap kali ia singgah kat hati kita..Kalau kita fikir, kitalah yang paling terluka dan sengsara sehinggakan pernah terdetik kat hati kita dah tak sanggup untuk hidup lagi..tapi sebenarnya ada orang yang lebih merana dari kita..Kita cukup bertuah kerana kita ada family yang selalu berada di belakang kita, kita ada kawan-kawan rapat yang sentiasa susah senang dengan kita..dan kita ada kawan-kawan FB, kawan-kawan blogger yang selalu memberi semangat kepada kita..

Hidup kita akan jadi lebih baik bila kita pernah tersungkur..hidup kita akan bertambah yakin bila kita jatuh terhumban..duri-duri yang mencakar tubuh kita memang pedih tapi semua itu akan terubat bila kita lihat kedudukan kita sekarang..Malah kita akan terasa megah dengan apa yang kita miliki saat ini..

Inilah hasil dari rasa luka itu..

Thursday, July 15, 2010

172. Mimpi Semalam

Posted by Iera at 3:23 PM 0 comments Links to this post
‎'Jemari terluka memetik gitar, mengalun melodi indah rasa cinta..'

Semalam aku bermimpi..dan di dalam mimpi tu aku menulis ayat ni..bila bangun pagi, aku masih lagi nampak ayat-ayat ni bermain-main di depan mata..sehingga kini aku masih lagi tak lupa..

Pertama kali ia berlaku dalam hidup ku...Apakah ini?

Wednesday, July 14, 2010

171. Untuk Seorang Kawan

Posted by Iera at 12:56 PM 0 comments Links to this post

Hidup awak diuji lagi..Kali ni ujian yang betul-betul mencabar kesabaran awak. Dan awak kena kuat untuk berdepan semua ni. Awak kena pertahankan hak awak kerana awak lebih berhak ke atas segalanya. Dia dan mereka telah membelakangkan awak..Bukankah seringkali saya ingatkan awak..jangan terlalu mengejar hidup sehingga awak terlepas sesuatu yang tak mungkin awak jangkakan..Sekarang, lihatlah apa yang dah mereka lakukan pada awak..

Awak, saya nak awak 'berjuang' menentang mereka-mereka itu..Kemenangan pasti dipihak yang benar..Saya sentiasa berada di belakang awak..sentiasa menyokong apa jua tindakan awak..kerana kita adalah kawan..yang akan menjadi kawan sampai bila-bila..seperti mana awak..saya masih seperti dulu meski pun kita dah semakin jauh..dan saya tetap akan bersedih jika awak bersedih..

Tuesday, July 13, 2010

170. Anak Saudara

Posted by Iera at 12:44 PM 0 comments Links to this post
11 Julai, 11.45 malam, adik aku selamat melahirkan seorang lagi puteri. Beratnya 3.8kg secara normal. Tapi aku tak boleh nak ambik gambar sebab baby still lagi kat ICU, ada masalah pernafasan. Harap-harap baby tak ada apa-apa. Menurut adik ipar aku, baby tembam macam Aina. Lagi la tak sabar nak tunggu baby balik.

Nasib baik kelmarin aku cuti. Sebab malam tu aku, mak, Aina, adik ipar aku, adik ( anak adik aku yang ketiga ) dan mak mentua adik aku berada sama di Hospital Seberang Jaya sehingga jam 3.00pagi. Kira kelmarin, aku boleh rest. Itu pun kejap saja sebab bawak mak aku pi tengok adik aku yang baru balik kat Alma.

Harap-harap hari ni baby dah boleh balik..Tak sabar dah nak peluk cium..

Friday, July 9, 2010

169. Jungle Tracking, Taman Negara Penang ( 7/7/10 )

Posted by Iera at 12:37 PM 0 comments Links to this post
Planning untuk Jungle Tracking ni dah lama tapi asyik cancel sebab member aku, Yati ada course dan exam. Bila dapat date yang sesuai, terus je set untuk ke sana. Tanpa perancangan yang betul. Sebab tu cuma kami bertiga saja.


Pintu masuk ke Taman Negara.

Sebelum masuk, kena beli tiket dan registered nama dulu untuk naik titi gantung kat kaunter depan. Harga RM5 sorang. Lepas tu kena bagi kad masuk kat security guard untuk cop.


Monyet-monyet ni tengah standby nak rampas keropok member aku, Yus.


Biasalah, bila berjumpa ada saja story..Tapi yang penting, bukan mengumpat.




3 mak dara..




Posing dulu sebelum jalan atas titi gantung.






Muka takut..hehe..

Sebelum naik titi gantung, kena registered nama dan no ticket kat sorang pekerja yang memang dah ada kat jalan masuk. Masa pijak titi gantung yang kedua, terdengar bunyi semacam je lantai tu. Aku dan Yus mulalah naik takut. Sebab tu muka semacam je dalam gambar.haha..




Biasalah..kena report kat 'kastam' ( asben )..



Perjalanan ke Pantai Kerachut memang mencabar. Jalan yang berbukit betul-betul menguji kekuatan fizikal. Agak susah untuk berjumpa jalan rata atau turun. Sehingga sampai satu tahap, terpaksa juga berhenti untuk rehatkan kaki sebentar. Namun semangat tu tak pernah hilang. Ada sekali masa pertengahan jalan, aku seolah terpandang benda macam ular tapi apabila aku toleh sekali benda tu hilang. Aku hanya berdiam dan simpan perkara ni dalam hati. Ikut pesan orang tua , jangan menegur. 5 minit ( 500meter ) sebelum sampai ke pantai Kerachut, petir berdentum di langit. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Angin begitu kuat sekali. Kami terjumpa 3 orang perempuan chinesse yang sedang mencari jalan ke pantai. Mereka mengambil keputusan untuk join kami. Di dalam hati hanya berdoa agar apa-apa musibah tidak menimpa. Setiap dari kami hanya diam sambil teruskan perjalanan.

Kami berhenti di sebuah tempat rehat sementara menunggu hujan berhenti. Satu badan memang basah lencun. Agak lama disitu, kami mengambil keputusan untuk ke pantai. Terserempak dengan sekumpulan student yang datang untuk BBQ. Kami ke Pondok Pos untuk bertanyakan bot. Bot akan sampai pukul 2 ptg bermakna kami kena tunggu 1 jam lagi. Kami berteduh dari hujan di sebuah stor.


Pantai Kerachut selepas hujan berhenti.



Selepas hujan berhenti, kami bertiga berehat di bangku yang disediakan disitu. Salah seorang dari student tadi datang menghantar 3 keping sandwich. Alhamdulillah, rezeki..






Gambar sebelum tragedi bot..

Kami naik bot bersama 3 orang perempuan chinesse tadi. Dikenakan bayaran sorang RM15. Disebabkan ombak yang kuat, bot melambung agak tinggi dan terhempas agak dalam. Yati meraung sekuat hati kerana takut. Dia dan Yus berpindah tempat ke hadapan pemandu. Dalam perjalanan, dia memegang kuat pembantu bot. Dah tak fikir malu. Memang ngeri tapi terpaksa juga lalui. Walaupun aku nampak maintain, tapi sebenarnya hanya Tuhan Yang Tahu. Di dalam hati aku berdoa dan membaca ayat-ayat suci supaya hilang sedikit perasaan takut tu..



Alhamdulillah, semuanya selamat. Kami berehat sekejap dan kemudian bertolak balik. Inilah baru dikatakan meredah segalanya.. onak duri, hujan lebat, petir memanah langit, angin yang kuat dan laut bergelora...Pengalaman ni memang mencabar tapi satu kepuasan yang tak terhingga.

Thursday, July 8, 2010

168. Thanks!

Posted by Iera at 10:23 AM 0 comments Links to this post

Thanks untuk semua yang ucap Happy Birthday untuk mak aku..Sangat menghargai..Dan ucapan terima kasih ini juga datang dari mak untuk kalian semua..

Tuesday, July 6, 2010

167. Selamat Hari Jadi, Mak

Posted by Iera at 1:02 PM 1 comments Links to this post


Selamat Hari Jadi..
Terima kasih kerana melahirkan aku..
Membesar dan mendidik dengan sempurna
Memahami segalanya
Menjadi kawan dan juga ibu..
Menjadi permata buat Aina..
Dan yang paling penting..
Mak paling understanding dan sporting...

Monday, July 5, 2010

166. Cerita Tengahari

Posted by Iera at 12:40 PM 0 comments Links to this post


Lunch tadi, aku ke kantin dalam Penang Port ni dengan bos aku, Kak Ros. Selalunya, aku makan siap-siap pagi tapi pagi tadi terlewat sikit ( biasa la..isnin kan..) so, tak tapau la pagi ni...Masa kat kantin, ada sorang pekerja kantin tu ( perempuan ) tiba-tiba tanya aku.

Dia : macam biasa tengok saja..dok kat mana?
Aku : kat BM
Dia : patut la macam biasa tengok..kak dok pi rumah kakak kat Tanah Liat
Aku : tersenyum...
Dia : suami?
Aku : tersengih saja...( ni yang leceh ni..)
Dia : suami yang kurus-kurus, tinggi yang selalu makan sini tu ka?
Aku : cuma tersenyum..
Kak Ros : aik, jangan tersilap..ada sorang lagi muka macam dia ( sepupu aku )..dia tu selalu mai dengan asben dia..( menyampuk tiba-tiba )
Dia : kan suami dia ( aku ) yang tinggi tu..
Aku : ha yang tu la ( terpaksa mengaku )

Aku berbisik kat Kak Ros yang pekerja tu maksudkan adalah aku dan ex, bukan sepupu aku dengan asben dia. Barulah Kak Ros perasan yang asben sepupu aku rendah bukannya tinggi..Tapi yang menghairankan tu, aku tak pernah pun bagitau sesiapa apa hubungan aku dan ex. Dah tu cakap seolah aku still wife ex. Patut la selama ni bila aku pi kantin je, pekerja kantin kat situ ushar aku semacam je. Ni kena buat check dengan ex ni..Nanti jatuh la saham aku..haha..

165. Tukar Product, No!

Posted by Iera at 11:03 AM 0 comments Links to this post
Kelmarin, Wani ada appointment dengan ASTER SPRING, JUSCO. Buat facial muka yang kononnya ada promotion untuk hari tu. Masa dengar penerangan dari consultan tu, aku dah dapat agak dah..Mesti lepas facial, depa akan pujuk rayu suruh beli produk atau terus buat treatment kat situ. Tapi disebabkan muka Wani memang bermasalah, Wani teruskan buat treatment tu.

Sementara tunggu Wani, aku on9 FB..yelah, nak kena tunggu 1 jam..lama tu. Tiba-tiba, datang sorang consultan chineese.

Dia : u tak nak buat facial macam adik u ke?
Aku : x kot ( dah agak dah..)
Dia : i tgk kulit u nampak kering, nanti i try check..lepas tu i blh bagitau apa masalah kulit u
Aku : i tak rasa nak buat facial hari ni..just temankan adik saja
Dia : oo...muka u pakai apa?
Aku : Felisa..
Dia : u tak nak change ke..sebab kulit u nampak kering..
Aku : sorry la..i tak terfikir nak change product..actually, dulu kulit i teruk sangat..cepat terbakar..ada parut hitam..lepas i guna Felisa, kulit i dah ok..i memang dah berpuas hati dengan product ni..i dah guna sejak 2003 lagi..
Dia : oklah..( hampa dan terus bangun )

Lepas 5 min, aku pun ambik keputusan keluar window shopping..kalau tunggu lama-lama nanti, mesti nak suruh buat treatment macam-macam pulak. Aku ke Popular. Teruja sangat dengan novel-novel terbaru tapi terpaksa tahan perasaan tu. Novel takde dalam list bulan ni. Aku cari buku yang sesuai untuk Aina. Bila dah jadi ibu ni, fikiran dan hati sentiasa terfikir yang terbaik untuk anak. Selalu cari bahan-bahan bacaan dan tulisan yang terbaik. Manalah tahu, impian aku yang tak tercapai tu dapat Aina tunaikan...

Kata nak window shopping, tapi nama pun perempuan kan..masuk je bahagian pakaian kanak-kanak, dah jadi mamai. Mana taknya, tengok sales. Rembat jugak 2 pasang baju untuk Aina. Sudah pasti brand yang aku suka, SEED.

Kembali semula ke Aster Spring, Wani baru sudah. Memang betul jangkaan, campur produk dan facial treatment dekat rm300. Itu pun belum tentu terjamin lagi keberkesana product tu. Aku memang susah sikit nak bertukar jenama product lain kalau dah percayakan sesuatu product tu..tapi bagi Wani, dia berani mencuba..Kalau tak ok, dia tukar lagi..Ni tak tahulah, berkesan ke tak bila dah tempek kat muka dia.

Friday, July 2, 2010

164. Perang FB

Posted by Iera at 12:29 PM 5 comments Links to this post


Ada 'perang' kecil sedang meletus kat FB di antara member-member aku dengan sorang minah ni..( ex wife member aku jugak ) Semuanya berpunca dari minah ni yang tiba-tiba enter frame masa depa balas membalas komen dengan ex asben dia..Dah la dia add member-member aku, lepas tu block depa tanpa sebab..tiba-tiba saja masuk menyampuk..Bengang la kawan-kawan aku tu..Aku cuma membaca je apa yang depa komen. Kesempatan bertemu Yus petang tu kerana nak temankan dia ambik MC, barulah aku tau hal sebenar..

Apa pun yang berlaku antara mereka, aku tak mau mencelah..Lagi pun tak ada kena mengena dengan aku..Cuma :

1. dari Form 2, kami semua adalah 1 group yg blh katakan sgt rapat..lelaki mahu pun perempuan..join bola baling club sama2..bila yg lelaki main bola sepak, yg perempuan bg sokongan..tengok wayang ramai2..blh katakan cubit peha kiri, peha kanan pun terasa sakitnya..dan kami semua tetap berkawan sampai sekarang walaupun masing-masing dah ada family..

2. memang la ex asben dia tu pernah bercinta dgn kawan aku..itu kisah lama..putus cinta tak bermakna putus persahabatan..lagipun masing-masing dah ada kehidupan sendiri..member aku pun dah kawin, ada anak dan asben..hubungan tu cuma sebagai sahabat..kenapa nak jealous sgt..

3. kita dah dewasa..dah 30an dah pun..dah jadi mak dan bapak orang..bersikap la secara dewasa..bergaduh ni dah tak sesuai untuk kita..macam mana la nak jadi role kat anak-anak nanti..

Aku berharap semua ni tak berterusan..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea