Followers

Tuesday, January 31, 2012

355. Petua Kurangkan Batuk

Posted by Iera at 12:39 PM 1 comments Links to this post


Batuk yang tak henti-henti di tengah malam? Susahkan bila nak tidur..Petua ni Iera ambik dari arwah bapak Iera. Dulu, masa kami adik beradik yang 7 orang ni batuk bila nak tidoq malam, arwah bapak Iera selalu buat petua ni untuk kami.

Caranya senang saja..Ambik 1 atau 2 ulas bawang putih, kemudian cucuk la kat mata pisau ke, garpu ke atau apa-apa saja yang boleh digunakan...tapi tak payah kupas kulit..Bakar la bawang putih tadi kat atas api sampai agak-agak lembut sikit. Bubuh sedikit minyak masak dalam piring, kemudian tenyeh ( lecek ) bawang putih tapi jangan sampai hancur..agak-agak je..Lepas tu sapulah kat dada, leher dan tengah belakang.. Insyaallah, batuk pun akan berkurangan..

Iera selalu buat petua kat Aina bila Aina makan ubat tapi still batuk..Alhamdulillah, batuk Aina dah berkurangan dan boleh tidur lena..

Wednesday, January 25, 2012

354. Masih Membawa Nama Wife Mr.X

Posted by Iera at 12:27 PM 1 comments Links to this post
Walaupun dah hampir 6 tahun berpisah dengan Mr.X tapi Iera terpaksa juga membawa status sebagai wife Mr.X. Bukan saja-saja suka..tapi terpaksa memperkenalkan diri sebagai wife Mr.X sebelum bagitau hal sebenarnya...Contohnya..

1. Iera pergi rumah kawan Iera, Yus..Mak mentua dia tanya Iera..'Macam biasa tengok..kat mana tak tau?' Dan Iera terpaksa bagitau..'Oh ni bini Mr.X, kawan asben Yus..'Lepas tu bila dah mak mentua si Yus ni interview sikit pasal Mr.X barulah Iera bagitau hal sebenar.

2. Kalau terjumpa mak kawan Mr.X..Bila si bapanya tanya siapa tu? Mak dia akan kata..'Oh..tu bini Mr.X..' Walaupun mak kawan dia tu dah tau Iera dan Mr.X dah berpisah..

3. Dan mak Mr.X pun still bagitau orang Iera bini Mr.X bila ada orang tanya siapa Iera kalau Iera singgah kat mak dia..Mak dia tak pernah sebut bekas bini Mr.X..Iera tak sure la, mak dia nak jaga hati Iera or memang dah terbiasa bagitau macam tu..Adik-adik dan kakak Mr.X pun still perkenalkan Iera ni kakak ipar depa..Mungkin susah untuk sebut perkataan 'bekas'..tapi Iera tak kisah sebab ini adalah realiti hidup Iera..apapun terima kasihlah kat depa sebab masih terima Iera dalam family depa..

Kalau nak cerita banyak lagi contoh-contohnya...Nak buat macam mana kan..dah dari awal orang dah kenal Iera sebagai bini Mr.X..Tak kisah lah..Sorry ye Mr.X..

*Agak-agaknya ada orang jeles tak kalau Iera still guna gelaran wife Mr.X..

353. Penyedut Bau-bauan Dalam Kereta

Posted by Iera at 10:15 AM 2 comments Links to this post

Photo blur sikit sebab Aina yang ambik..

Nampak tak photo atas tu..Tu adalah penyedut bau-bauan kereta Iera..Iera ambik idea tu bila tengok Maksima dalam segmen DIY. Bukan apa, dalam kereta Iera, tak boleh letak langsung pewangi..diharamkan sama sekali sebabnya mak Iera tak tahan bila naik kereta. Tambah-tambah yang ada pewangi. Nanti dia pening walaupun hanya pi tempat dekat. Tapi bila dah tak ada pewangi, akan muncul bau-bauan yang macam-macam..( tu adik ipaq sorang tu bila drive suka hisap rokok )..

Jadi, bila dah dapat idea ni, terus suruh mak buatkan..Iera? Pandai bagi idea je..tangan tak kreatif langsung..hehe..Idea sebenar bukan macam ni tapi mak Iera buat ikut kekreatifan dia sendiri..ALhamdulillah, lepas 2 bulan guna..dalam kereta tu tak ada la bau bau-bauan yang ditinggalkan..sebab arang tu akan sedut segala bau..

Cara nak buat tu senang je..Ambik gelas kaca kecik ( Iera dapat masa pi kenduri mana ntah ) kemudian letak arang dalam tu..tapi kena ketuk kecik-kecik sebab masa beli arang kat kedai, besar-besar kan..kemudian balut la dengan kain net..letak bunga ros kecik tu...apa pun terpulang pada masing-masing nak hias macam mana...Tapi kalau tak mau guna gelas kaca pun boleh, boleh guna botol mineral yang dipotong dua...

Selamat mencuba..

352. Ex Boss

Posted by Iera at 10:14 AM 2 comments Links to this post
18hb lepas, Iera ada sent satu email kat Kak Ros ( ex boss ) Iera mintak dia draw drawing untuk satu part..Sekarang ni dia dah tukar department ke TSP. Kira apa-apa drawing untuk special part dia yang draw..Dalam email tu, Iera bagi siap-siap kat dia description dan spec untuk part tu..Dan dia reply balik email dengan ayat kat bawah ni..

"I like your working method. Always give people easier way to enhance the process.
You have an option whether want to give the below screen shot to me or you can assume I can go and search by myself.

Nothing wrong if you not provide me either.

Even though the result is same (I need to prepare drawing for you), but you simplifies my process and it can speed up my process as well.
Thanks for your greatest support all the time… Frankly speaking…I like working with you… "


Terus terang Iera cakap, Iera pun suka bekerja dengan dia..Dan apa yang dia train Iera dulu, semuanya berguna untuk Iera...Thanks, Kak Ros..( walau dia tak mungkin akan baca blog Iera ni..)


Inilah ex boss Iera, Kak Ros..

Monday, January 16, 2012

351. Alahai Aina

Posted by Iera at 12:37 PM 2 comments Links to this post


Tarikh : 15 Jan 2012
Masa : Tengahari
Tempat kejadian : Sebuah kedai HP tempat cousin Iera bekerja

Aina : HP tolak ada tak? ( dengan selamabanya )
Chu Inas ( sepupu Iera ) : Ada
Aina : Berapa? ( harga )
Chu Inas : RM400 lebih
Aina : Bak mai satu..
Iera : Tapi tak dak lagi kan..toke tak bawak mai lagi kan( sambil bagi isyarat kat Chu Inas )
Chu Inas : Aha..
Aina : Nanti Aina nak..
Iera : Dah, jom balik..Aina ni, mama pakai hp cokia ( murah ) je tau..

Alahai Aina..tengok mama pakai HP apa..



HP ni je tau..( Hp ni la Aina dok lempaq sana sini...)Aina demand nak HP mahal-mahal...



Yang ni pulak tiap kali ada iklan kat TV..

Aina : Mama, nanti beli kat Aina Ipad 2 tau..
Iera : ( Gulp..telan ayaq liuq....nak buat apa Ipad...
Aina : Nak main game Angry bird dan facebook..
Iera : Amboi, berlagaknya..mama pakai ladtop je tau..Aina nak pakai Ipad...Ingat murah ke...
Aina : Senang bawak..mama beli kat Aina dah la..
Iera : Amboi..amboi...

Tengok tu, dah mintak Ipad pulak.. Mama dia pakai ladtop je..dia nak Ipad pulak..Itu baru umur 6 tahun...Kalau macam ni, mamam kena keje siang malam la, boleh?

350. Papa I Love U

Posted by Iera at 12:36 PM 2 comments Links to this post




Sebenarnya, entry ni dah lama tapi masih save kat draft. Hari ni baru berkesempatan nak publish.

Date : 1.Jan.2012
Masa : 11.30pg
Tempat : Mega Cineplex, Megamall Penang
Reason : Dah janji dengan Aina since masa raya hari tu. Kan ada tampal poster kat panggung, bila Aina dah nampak si Mia tu berlakon..kenalah bawak..

Tak maulah story pasal sinposis ke apa ke sebab semua orang dah tau kan..Tapi yang lawaknya hari tu, kat dalam panggung tu cuma kami 4 orang je..iaitu Iera, Wani, Aina dan Ain ( anak sedara Iera ). Mybe orag still tidoq kot..kan malam tu pi sambut tahun baru..Budak 2 orang tu seronok sakan la..nak berdiri ke..nak duduk ke..nak jerit ke tak payah cover-cover...Tak taulah filem ni dapat sambutan ke tidak..

Friday, January 6, 2012

349. Lukisan Aina

Posted by Iera at 12:46 PM 0 comments Links to this post
Just nak share apa Aina lukis last week. Memang Iera perasan Aina suka melukis berbanding menulis. Pantang ada kertas dan pen/pensil, Aina pasti melukis ( mybe, terikut-ikut..Iera still melukis dari dulu sampai sekarang )..Walau cuma lukis orang kartun tapi bagi Iera, ia cukup seni dan bermakna. Setiap satunya ada jalan cerita.


Kata Aina dalam loghat budak tapi Iera dah formalkan sikit: 'Kiri mama, tengah Aina, kanan abah. Rambut abah pacak. Aina rambut pendek dan rambut mama hitam. Hati tu, kasih sayang.' Sweet kan..


Yang ini pula Aina cakap : 'Ini mama..mama menangis sebab abah marah mama. Hati mama sakit sebab tu terbelah. Matahari tu untuk mama..Mama nak cahaya supaya abah tak marah mama lagi.'


Yang terakhir : 'Hati mama terbelah. Mama sedih sebab abah tinggal mama. Tapi mama bintang hati Aina.'

*Aina semakin membesar..semakin mengerti walau tak memahami..

Thursday, January 5, 2012

348. Annual Dinner 2011

Posted by Iera at 12:40 PM 0 comments Links to this post
Date : 23/12/11
Masa : 6.00pm ~ 9.30pm
Theme : The Night of Colors
Lokasi : Heritage Fine Dining Restaurant, Suffolk House, Air Itam, Penang
Agenda : Group Photo, CM Speech, Lucky Draw & Gift Exchange ( min RM30 )
Extra Activity : Karaoeke at Neway, Queensbay ( ni sapa yang nak pi saja..tak wajib..tapi ada la orang tu ikut jugak..hehe..sudahnya pukul 2pg baru sampai rumah )


Ramai-ramai


Dengan Kak Ros ( ex HOD ) dan TC ( New HOD )


Team QA/Engineering with HR ( baju putih ) and Country Manager ( dress purple )

Sebenarnya banyak lagi photo tapi masih ramai lagi yang tak upload kat share drive. Iera akan update kemudian.

Tuesday, January 3, 2012

347. Sebuah Hati..

Posted by Iera at 12:30 PM 1 comments Links to this post

Petang tu ( 30/12 ), Mr.X datang tengok Aina. Beria benar ( pasti ada sesuatu ). Tapi dia datang dah lewat, sebabnya Iera tengah standby nak keluar pi ambik Wani balik keje. Sempat la dia bermain badminton dengan Aina dalam 10min. Kemudian bila Iera start kereta, Aina mula buat hal. Tak mau ikut sedangkan kat rumah memang tak ada sesiapa dan Iera tak pasti pukul berapa akan balik. Terjadilah drama petang..

Aina meminta abah dia tidur kat rumah. Ataupun Aina nak ikut abah dia balik ( itu dilarang sama sekali oleh Iera ). Siap menangis-nangis. Mybe tak puas lagi berjumpa abah dia. Tapi Iera berkeras jugak. Akhirnya Aina terpaksa mengalah dan Mr.X terpaksa membuat janji palsu. Janji yang tak akan tertunai sampai bila-bila. Mr.X berjanji akan datang semula malam lepas balik keje ( kononnya )..Akan bawak baju dan tidur di rumah Iera ( seperti yang Aina mintak )...Lepas pelbagai janji dibuat, Aina pun lepaskan abah dia balik..

Pada mak Iera, Aina cakap perkara yang sama. Sehinggakan ke malam, Aina still menanti abah dia datang. Masa pukul 10 malam, Aina cakap :

'Abah ni bila nak mai. Kata nak tidoq rumah Aina. Ni mesti abah tertidoq ni. Bukan boleh harap.'

Sehingga ke hari ini, Aina masih mengharap sebuah janji. Tapi hakikatnya, janji itu hanya janji kosong.

Mr.X ada SMS pasal hal ni. Dia nak bawak Aina tidur rumah dia. Tapi Iera, seperti biasa tak akan pernah walau sesaat Aina berada disisinya tanpa Iera. Dan berlakulah sedikit pertelingkahan..macam biasa..Kejam? Biar Iera dituduh kejam dan dituduh pelbagai oleh sesiapa saja. Kerana Iera ada sebab. Iera tak mahu hanya kerana sesaat, Iera akan kehilangan terus Aina. Itu kebimbangan yang sentiasa ada dalam hati. Walau Mr.X punya hak tapi Iera juga berhak menentukan apa yang boleh dan tak boleh untuk Aina. Kerana apa? Kerana bila adanya 'drama-drama' sedih ini, hanya Tuhan Yang Tahu perasaan seorang ibu, seorang perempuan..Hanya Tuhan Yang Tahu apa tersembunyi dalam hati dan naluri ini..

Setiap saat, setiap ketika..Iera berada bersama Aina..menyelami perasaan Aina..mendengar keluh resah Aina bila teringatkan abah dia..sekejap abah itu..sekejap abah ini..Apa yang Iera takutkan dulu sudah pun terjadi kini..Apa yang pernah Iera tak ingin berlaku pasti akan berlaku..Iera pernah mengharap keajaiban tapi ianya tidak memihak pada Iera kerana Mr.X terlalu alpa mengejar keseronokan dunia sehingga terlupa pada rengekan si Aina.

Dan Iera takkan berpaling lagi setelah melihat keegoan seorang lelaki yang tak sekalipun menoleh pada Iera waktu dia melangkah pergi. Dan hari ini, Iera belajar menumpul segala kekuatan..menghimpun ketabahan dan memohon kesabaran untuk menempuh bukan hanya hari itu ( 30/12 ) tapi juga untuk hari-hari seterusnya 'drama-drama' sedih Aina. Iera pasti Tuhan akan bersama Iera...Insyaallah..

*Jika ada seorang lelaki yang pernah terniat untuk meninggalkan anak-anaknya hanya kerana mengejar duniawi, fikirlah bukan hanya sekali tapi beribu kali..Pandanglah pada redup mata si kecil yang tak mengerti apa..kerana mereka tak tahu apa..tak mengerti satu pun...
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea