Followers

Friday, September 24, 2010

214. Update Raya

Posted by Iera at 1:23 PM 1 comments Links to this post
2 hari sebelum raya dah dimaklumkan, akan diadakan perjumpaan semua ahli keluarga Hj Mahmud yang dianjurkan oleh Tok Su aku, Hj Othman kat Sungai Lalang, Sungai Petani. Pagi tu, semua family mak aku berhimpun di rumah tok wan aku..Sebab Pak Lang aku nak adakan sesi bergambar.


Ni family Pak Ngah aku ( adik ke 2 mak aku )


Family mak uda ( adik bongsu mak aku..)


Ni family aku..tapi ada beberapa orang lagi adik aku tak ada. Depa tak mau ikut.


Family mak cik. ( adik ke 8 mak aku )


Family Mak Nda ( adik ke5 mak aku )




Ramai-ramai..


Nilah pewaris Hj Mahmud..

Aku dan Wani naik kereta dengan adik aku, Ila. Kami sampai sana lebih kurang 12.30 tengahari. Disebabkan penganjur ( Tok Su ) aku tak sempat nak siapkan makanan, so, kami kenalah tolong. Bila masa kian berinjak, ramailah ahli keluarga yang mula datang. Betul kata orang, bila dah berjumpa macam ni barulah kenal sedara mara. Yang jauh dekat semuanya berhimpun. Tapi tu la..adik aku tak ambik gambar family-family yang lain. Aku dah mintak kat mak cik aku tapi tak bagi lagi. Mybe dia sibuk.


Mak aku.


Aku dan Aina


Wani..



Balik dari situ dah pukul 3 ptg. Kemudian singgah di rumah Pak Lang aku kat Tasek Gelugor ( sorry Pak Lang, tak upload gambar family Pak Lang ). Memang best konvoi ramai-ramai ni. Lepas tu Tok Wan ajak singgah rumah anak sedara dia pulak. Tapi aku tak ikut sebab Ila dan asben dia nak balik. Depa nak ke rumah Mak Sedara asben dia pulak.

213. Raya Pertama

Posted by Iera at 1:15 PM 0 comments Links to this post
Setiap tahun, memang rugi sangat aku rasa sebab aku tak dapat bersembahyang raya..Biasalah kan orang perempuan ni..Bila mak ke surau, akulah kena siapkan semua..Tengok balang kuih yang bersusun, macam tak percaya. Yang aku beli, yang Wani beli..yang mak beli dan yang aku buat lagi..itu pun aku tak sempat buat Semperit dan Biskut Denmark..Kalau tak, penuh je almari tu..

Ex datang beraya kat rumah..Bila aku hidangkan kek birthday Wani yang jatuh hari ni, dia soal aku balik :

'Abang tak makan kek aising la..dah lupa ka?'

Aku tersengih..memang aku lupa sungguh..yang dia memang tak makan kek aising..hehe..

Lepas sembahyang Jumaat, aku, Wani dan Aina ikut adik aku, Ila dan asben dia ke rumah tok dan tok wan aku kat Mengkuang. Kalau depa tak mai, kenalah naik motor..ni boleh la jugak melaram sikit dengan kasut tinggi..hehe...Singgah sekejap rumah mak ngah aku..lepas tu balik rumah..kat rumah tok aku cuma ada tok dan tok wan aku saja. Yang lain keluar beraya sebab esoknya ada planning lain..

Malam, kawan-kawan adik lelaki aku datang...hampir 20 orang..hidang apa saja mesti clear punya..macam ni memang seronok nak jamu makan..Sup tulang yang mak aku buat..cuci bersih depa sapu..senang hati..tak payah nak fikir untuk panaskan esok lagi..

Gambar raya..huhu..tak ada sebabnya tak ada HP canggih..

212. Update Raya

Posted by Iera at 12:39 PM 0 comments Links to this post
8hb : Aku terpaksa cuti sebelum raya sebab bertolak ansur dengan sorang member tu yang tiap-tiap tahun memang dah book cuti selepas raya..Sehari ni aku mengemas rumah..letihnya bukan kepalang..walaupun hanya cuci tingkap dan kemas dapur yang baru siap renovate..Settle je semua keje, sempat jugak aku lelapkan mata..Rest sekejap sebab aku kena pi ambik Wani dari Taska pukul 6 ptg.

Bengang jugak kat tailor Butik bila aku singgah nak ambik baju Wani sebelum ke Taska, baju tak siap lagi..bukan tak siap, belum bergunting lagi..janji 7hb tapi ni dah 8hb..Sabar ajelah..

Lepas bukak puasa ( sebenarnya dah raya dulu..hehe..) ke Jusco Sunway Carnival..mencari kasut idaman Wani tapi tak ada..Berpatah balik ke Jusco. Masuk ke Vinci yang tengah offer..Wani beli sepasang kasut..Walaupun kasut yang di idam size kakinya dah tak ada..Aku dalam tak plan beli pun terkantoi jugak..tapi bukan kat Vinci..kat Viss sebabnya aku tak mau ada sorang member cakap aku meniru dia pakai Vinci..Lagipun, aku memang pelanggan setia Viss..

Semuanya settle..dan malam ni aku siapkan Almond London..cuma salutkan coklat..Dari pukul 10 malam sampai pukul 3 pagi aku buat..sorang-sorang pulak tu..Itu pun nasib baik, aku dah rasa seram..bulu roma pun meremang semacam je..terus aku kemas dan masuk tidur..Tapi puas hati, sebabnya dapat siapkan semua..

9hb :Pagi-pagi dah bangun..lepas je kemas rumah terus ke saloon rambut..Wani dan Aina nak cuci rambut..Tapi tu la Aina, bila ajak gunting rambut tak mau pulak..balik mak aku bising kat aku..kononnya aku tak mau guntingkan rambut Aina..padahal Aina yang tak mau..





Sempat lagi berposing..

Lepas je balik dari saloon tu, terus ke Butik baju tapi baju tak siap lagi..suruh datang pukul 7 pulak..Pukul 7 kami ke sana lagi tapi terpaksa tunggu 10min..sebab kat bahagian leher belum berjahit..Sabar ajelah..Finaly, siap jugak baju tu..Dah sebulan hantar tau..

Terus runner ke rumah ex-mak mentua aku ambik ketupat..Mak aku order ketupat kat dia tiap-tiap tahun sebab mak aku tak sempat buat..keje..Aku, jangan harap la..terus terang cakap aku memang tak reti bab ketupat ni..Alhamdulillah..rezeki Aina..Tahun ni ex-mak mentua aku bagi duit untuk beli baju raya Aina..walaupun aku dah beli tapi untuk tambahkan lagi..Lepas raya lah jawabnya..

Wednesday, September 22, 2010

211. Memang Angin

Posted by Iera at 1:14 PM 2 comments Links to this post

Dah beberapa hari ex langsung tak call Aina. Yang Aina pulak setiap saat asyik sebut nama abah dia. Kejap-kejap nak call. Sampaikan Iera mula naik fed up. Apa taknya, dah la abah dia change no tel..bila Iera mintak kat adik dia, logic ke adik dia cakap pun tak tahu. Kalau tak mau kasi tak apalah..Dan Aina pulak asyik teringatkan abah dia yang tengah kemaruk cinta baru. Inilah yang Iera takutkan. Ex akan abaikan tanggungjawab dia kat Aina kalau dah asyik dengan awek dia. Still same macam yang dia buat masa dengan awek lama dia tu. Bukan saja Aina malah kerjayanya jugak.

Ada satu tahap itu Iera terasa ingin pergi dari sini dan bina hidup tanpa wujudnya ex sebagai abah Aina. Ada satu tahap itu, Iera rasa ingin berkahwin dengan sesiapa saja yang nakkan Iera asalkan Iera dapat lari dari kenangan lalu. Tapi itu semua tindakan bodoh. Yang hanya akan memerangkap diri Iera balik. Sebenarnya Iera tak ingin semua ini dalam hidup Iera sebab Iera still ada mak dan family Iera. Iera selesa hidup macam ni..buat apa Iera nak susahkan diri dengan semua itu.

‘ANAK DIA ( EX ), ANAK SY JUGAK.’

NI STATEMENT MENEMPAH MAUT. Itu yang Iera dapat tau dari seseorang. Kata-kata yang awek baru ex cakap semalam. Memang Iera tidur tak lena. IERA SANGGUP MATI kalau nak iktiraf mana-mana perempuan jadi mak kedua Aina ka..mak ketiga Aina ka..THE ONLY IS ME. Kerana desakan semua ni, Iera terpanggil untuk menulis novel. Suatu hari nanti bila novel Iera dah siap, biar seluruh dunia tahu kenapa Iera terlalu marah bila ada perempuan lain nak ambik atau nak duduk sama rata dengan Iera sebagai mama Aina. Kenapa Iera tak pernah menerima kehadiran mereka-mereka itu dan kenapa Iera SANGGUP biarkan orang-orang beranggapan yang Iera still sukakan ex. Semuanya bersebab. Mungkin novel tu akan ambik masa sikit sebab ianya memerlukan kekuatan dan ketabahan hati sewaktu menulis. Ianya cerita benar..cerita dari mula-mula Iera bercinta sehingga adanya hari ini. Tapi Iera akan siapkan secepat mungkin. Biar semua orang tahu bahawa dalam hidup ni tak ada seorang manusia pun yang perfect.

Iera yang bina hidup ex dari zero hingga ada segalanya..menjadi tulang belakang walau ribut dan panas membahang..tiba-tiba ada perempuan lain merampas kedudukan Iera disisi ex sehingga ex jatuh tersembam..Kemudian Iera bangkitkan semula hidup ex yang terumbang ambing demi Aina..bila ex dah berada di atas sekarang..dah senang, perempuan lain pulak cuba merampas hak Aina. Dan ex pulak lupa yang dia ada segalanya sekarang kerana pertolongan Iera. Dan Iera tolong dia dulu kerana Aina. Untuk kesempurnaan hidup Aina. Tapi bila hidup dia akan dijatuhkan semula, Iera terpaksa bersuara.

*Sorry kepada semua sebab terpaksa baca hal remeh temeh ni tapi itulah yang sedang terjadi dalam hidup Iera.

Monday, September 20, 2010

210. Karenah Aina

Posted by Iera at 12:52 PM 0 comments Links to this post
Anak dara Iera dah besar. Dah mula bijak. Dan selalu menganggu emosi Iera dengan kata-kata yang keluar dari mulut dia. Orang kata budak-budak kan..Tapi Iera ni memang cepat tersentuh.

Situasi 1

Aina : Mama..dulu kan mama kawin dengan abah kan..
Iera : Taklah..( saja menguji )
Aina : Na tau la..dulu-dulu tu mama kawin dengan abah..Mama bubuh cincin kat abah..
Iera : Mana Aina tau..
Aina : Aina tengok gambar mama tu..Yang mama simpan dalam almari tu..Mama nak kawin dengan abah Na dak?
Iera : Tak maulah..
Aina : Mama kawinlah..Nanti abah boleh bawak Na dan mama jalan-jalan macam hari tu..
Iera : Tak mau jugak
Aina : Kawin jugak ( nak nangis )
Iera : Yelah..yelah..

Situasi 2

Aina : Na nak telefon abah lah
Iera : Tak payah..abah keje. Kredit mama tak ada ( berbohong )
Aina : Nak telefon jugak..Nak suruh abah mai sini
Iera : Kan kelmarin abah dah mai..
Aina : Nak suruh mai hari-hari..Nak duduk dengan abah macam kawan Na tu
Iera : Abah kejelah..( tahan sebak )
Aina : Abah ni keje..keje..

Situasi 3

Aina : Mama, abah keje dak?
Iera : Ahad mana keje. Abah keluar dengan marka dia.
Aina : Dak la..Abah sayang Na dan mama saja. Abah mana ada marka..
Iera : Aina tengok kan dalam HP Abah gambar marka Abah
Aina : Dak la..Abah sayang Na..
Iera : Tak percaya tanya Tok
Aina : Na bagitau Abah baru tau
Iera : Bagitaulah..
Aina : Aina bagitau mama nak kawin denga Abah
Iera : Ish budak ni..Mama tak cakap pun
Aina : Na nak cakap..biaq mama, abah kawin..Pastu Na boelh duduk dengan mama dan Abah..

Tuesday, September 7, 2010

208. Selamat Hari Raya

Posted by Iera at 12:31 PM 0 comments Links to this post


Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua..

Thursday, September 2, 2010

207. Perang Raya

Posted by Iera at 9:17 AM 0 comments Links to this post

Tiap kali raya mesti 'perang' kecil akan meletus. Semuanya kerana nak balik kampung ikut pilihan hati. Aku pun berperang jugak tapi bukan sebab nak balik kampung. Kerana duit baju raya Aina. Tiap-tiap tahun memang macam ni. Setiap tahun, baju raya Aina dan duit zakat memang dia yang keluarkan..Aku cuma top up kan kalau tak cukup..Sebelum puasa, ex dah janji nak bagi banyak ini...tapi bila dah tiba masa untuk shopping, mulalah dia tukar pulak. Kalau tambah tak apalah jugak, ni dia kurangkan..Mau tak angin aku..

Bulan puasa ni, ex buat 3 keje. Balik dari keje warehouse, buat part time malam kat pasar ramadhan. Sabtu dan Ahad pulak buat rumah kawan dia..tu tak termasuk rumah aku..Tak luak pun kalau bagi kat Aina duit dia tu..tapi ni tak..asyik lebihkan perempuan tu..tau sangatlah..tiap-tiap kali raya mesti pi Melaka rumah perempuan tu..berhari-hari pulak..sebab tu dia save..reduce itu..reduce ini..Bukannya aku jeles ke apa..kalau dah sampai kacau kepentingan dan keselesaan Aina..aku memang takkan berdiam..memang mulut aku terus celupar..

Pandai pulak tanya aku..tak simpan duit untuk Aina ke..bila aku cakap tak ada langsung, dia macam confius ( sebab dia tau aku ni memang pakar sorok duit ). Mak aku pulak suruh aku bersyukur..itu pun dia bagi jugak..Aku ni bukan apa..cukup pantang orang janji tak betul..dah tu rasa tertipu sebabnya dia dah berjanji..last2 dia buat macam ni pulak..Anak pun bukannya ramai..sorang saja..raya pun setahun sekali..apa salahnya bagi lebih sikit untuk Aina..bulan-bulan lain aku tak mintak pun..

Itulah bila aku cakap lebih-lebih mulalah nak marah kat aku tapi dah betul..Kalau dah ada awek ni, mesti akan lebihkan awek dari anak sendiri tambah-tambah pulak dapat awek macam perempuan tu..semuanya nak kawal kat dia..ada hari tu sekali dah kawal ex dari dekat dengan Aina..nasib baik aku guna kuasa veto yang aku ada jauhkan Aina dari ex..bukan nak memisahkan ex dari Aina, cuma nak ajar sikit..tau lepas tu tak berani dah buat macam tu kat Aina..

Yang perempuan tu pun, dah tau bercinta dengan duda ada anak..kenalah terima..yang dia tu patut berkongsi segalanya dengan Aina..Itu belum kahwin..dah kahwin nanti..lagi teruklah kot..Aku pun dah tak nak ex tu..aku cuma jaga kepentingan dan hak Aina saja..yang lain tu peduli apa aku..

206. Masih Lemah

Posted by Iera at 9:13 AM 0 comments Links to this post
Aku diserang demam dan selsema Sabtu lepas. Pantang aku bila nak demam ialah minum milo ais. Malam tu aku dah rasa nak selsema tapi bila tengok milo ais nampak sedap pulak..sudahnya bila tengah malam mulalah tak boleh tidur sebab selsema..Sabtu tu aku hanya berbaring..bangun.berbaring..puasa tetap puasa..sayang pulak nak tinggal sebab belum miss lagi walau sehari..planning kuih raya tak menjadilah..Ahad pun still macam tu jugak…

Isnin terpaksa datang keje sebab officemate sorang lagi cuti.. badan yang masih lemah terpaksa gagahkan jugak..aku asyik tengok jam je..memang rasa tak larat sangat..Aina pulak demam malam tu. Nasib baik sikit saja..yang paling kesian bila dia selsema..tersumbat hidung dia bila tidur..ubat memang makan ikut time..sebabnya Aina ni pantang tengok ubat..nasib baik esoknya dia dah cergas macam biasa..

Aina dok pujuk aku buat kuih raya..pantang tengok aku free..tapi aku rasa badan lemah lagi..Insyaallah..Malam ni pasti aku akan penuhi permintaan Aina tu..

205. Aleya

Posted by Iera at 9:09 AM 0 comments Links to this post
Jumaat lepas, sempena cuti Nuzul Quran, aku dan Yus planning nak melawat Aleya. Pada mulanya pagi tu, hujan lebat. Disebabkan kami nak ke sana dengan motorsikal, terpaksa la tunggu hujan reda. Alhamdulillah, dapat jugak melawat Aleya di Hospital Penang setelah meredah panas membahang dan jem yang disebabkan accident..Dan bukan senang nak melepasi guard kerana waktu tu baru 3.30ptg..waktu melawat pukul 5 ptg.

Menatap Aleya yang sedang terlantar…dipenuhi wayar sana sini..memang sebak sangat. Tambah pulak bila dia menarik nafas..ternampak mata putihnya saja…Kata kawan aku, Yati ( mama Aleya ), Aleya langsung tak mau berenggang dengan dia. Kalau nak bergerak ke mana-mana, kena tunggu Aleya tidur dulu. Dan yang paling meresahkan, bila dia tengok dua orang budak dah meninggal dalam ICU tu..di depan matanya.. Insyaallah..semuanya bukan seperti yang dibimbangkan…

Geram jugak bila Yati bagitau yang beberapa orang officemate ganggu masa dia kat wad..suruh dia fikir pasal keje kat ofis sama..Yati sound la depa balik..Ada ke patut anak sedang terlantar tenat disuruh fikir pasal keje dan cuti. Anak adalah nyawa..apa-apa perkara yang terjadi biarlah kat depan mata..dari menyesal tak sudah..Rezeki tu kat mana-mana..bumi Tuhan luas terbentang…

Aku keluar sekejap, bagi ruang kat Yus pulak. Faham sangat perasaan Yati sebab aku pun pernah rasa masa Aina dalam ICU dulu..hilang arah..hanya menangis sampaikan aku hamper terkancing gigi. Masa tu aku dalam pantang..nasib baik tak jadi apa-apa..

Bila Yus keluar, kami berborak kat tempat menunggu sementara menanti pukul 5. Borak-borak kosong. Kemudian kami bergilir-gilir masuk semula tengok Aleya. Masa nak balik tu lah saat paling sedih..hanya semangat dan doa yang mampu kami iringkan untuk Yati dan Aleya. Dengan harapan Aleya kembali sembuh..



Dan ini gambar terbaru Aleya. Aleya dah sedikit sihat. Dah ditukar ke wad biasa. Alhamdulillah..andaian yang mengatakan mungkin Aleya ada cancer paru-paru cuma satu ramalan. Sebenarnya Aleya hanya penat. Kini Aleya dah boleh makan dan minum seperti dulu walaupun sedikit. Dengan semangat dan kekuatan serta kasihh sayang mama dan papa serta doa dari semua..Aleya pasti sembuh..Moga Aleya dapat beraya bersama mama, papa dan Faris…
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea