Followers

Friday, December 12, 2014

455. Aku Rindu Dia

Posted by Iera at 1:14 PM 0 comments Links to this post
 

Kalau aku sedang bahagia..aku ingin dia sama rasa bahagia itu. Setelah bertahun dia bersamaku ketika duka.

Kalau aku ada berita gembira..aku ingin dia yang pertama mendengarnya. Kerana dia yang pertama mendengar kisah sedihku.

Meski dia sedang membenciku..meskipun dia sudah tiada rasa sayang itu.. Aku takkan sesekali membuang rasa dan lupakan semuanya.

Doaku tidak pernah putus untuk dia yang kian jauh meninggalkanku..

Sayang itu ku simpan erat dihati..rindu itu sentiasa ku dakap tika mimpi..   

Wednesday, December 10, 2014

453. Happy Birthday my love, Aina..

Posted by Iera at 10:01 AM 0 comments Links to this post
Majlis : Hari Jadi Aina yang ke 8 tahun
Tempat : Rumah adik aku di Alma
Tarikh : 2.12.2014

Sangat simple. Hanya majlis kecil untuk anak sedara yang seramai 6 orang tu. Yang penting Aina happy.



Sunday, December 7, 2014

451. Selamat Pengantin Baru, Adikku..Sepol

Posted by Iera at 6:35 PM 0 comments Links to this post

Akad nikah : 29hb November
Kenduri : 30hb November

Selamat Pengantin Baru buat Sepol & Nora Miera (lupa lak nama betul pengantin perempuan). Moga kekal bahagia hingga ke jannah. Maaf banyak-banyak sebab dah hampakan awak, dik.. Kak iera tak dapat pegi majlis awak tu walaupun awak dah pesan berulangkali.. Walauapapun, kak iera sentiasa doakan yang baik-baik..di dalam hati dan setiap kali tangan ditadah..

452. Hadiah Hari Jadi 2014

Posted by Iera at 6:34 PM 0 comments Links to this post

Entry dah lewat.. 8hb Nov lepas..genap la usia yang ke 35 tahun.. Alhamdulillah..Allah beri kesempatan untuk bernafas lagi di bumi ini.. Walaupun ada kesedihan yang terselit tapi aku kuatkan hati untuk lalui semuanya..

Hadiah kain sut krim tu dari ofismate, Mimi. Suka sangat warna tu sebab mengingatkan pada kain yang ala-ala Liyana Jasmay pernah pakai di Intrend..

Kain sut Torquis tu hadiah dari seseorang.. Jauh dari Alor Setar.. Dan warna tu pilihan mak dia.

Dan brooch tu dari bff, Yus..

Ada lagi sehelai kain batik Sarawak tapi terhilang lak pic dia. Tu present dari Kak Is..

Thanks untuk semua.. Love all of you..

Thursday, November 13, 2014

450. Hadir

Posted by Iera at 1:29 PM 2 comments Links to this post

Allah hadirkan seseorang untuk memberi kebahagiaan buat aku. Tapi hati masih terkeliru. Masih berada dalam tak pasti. Biar Allah uruskan semuanya dan aku hanya berserah..

Tuesday, October 28, 2014

448. Dia

Posted by Iera at 1:00 PM 0 comments Links to this post
Mungkin ada salah aku yang aku tak sedar..
Mungkin ada sikapku yang mengguris hati..
Sungguh aku tidak tahu mengapa semua seakan berubah..
Semakin jauh dan jauh..

Aku memilih mengalah..
Tapi semuanya seakan payah..
Aku memilih mengundur diri..
Walau aku sangat sayangkan hubungan ini..

Mungkin masa dah merubah segalanya..
Mungkin aku tak diperlukan lagi..

Friday, August 15, 2014

447. Salah

Posted by Iera at 1:40 PM 0 comments Links to this post
Aku sebolehnya tak mahu langsung bercakap hal ini sebab melibatkan hati dan perasaan orang. Aku pun bukan cukup sempurna untuk bercakap. Tapi bila aku saja dipersalahkan dalam hal ini, rasanya tidak adil. Apa yang berlaku itu sikit pun aku tak jangka. Sebenarnya aku tak tahu pun! Tapi aku redha atas apa yang telah berlaku.
 
Cuma sekarang, aku ni macam pesalah yang selalu dipandang sinis. Sedangkan punca sebenar kesalahan itu bukan dari aku.. Tapi aku tetap berdiam. Aku tak bukak mulut apa yang aku tahu sebab aku bukan kejam nak hancurkan kebahagiaan sesiapa. Biarlah..sebab satu hari nanti semuanya akan terbuka sendiri.
 
Sampai bila aku akan terus tutup mulut? Selagi aku masih mampu bersabar..

Wednesday, July 30, 2014

446. Dia

Posted by Iera at 2:23 PM 0 comments Links to this post
Aku terasa sangat perbezaan tu. Tak ada lagi ucapan Hari Raya..tak ada lagi salam kemaafan seperti sebelum ni. Tapi siapalah aku nak mengungkit semua ni. Sejak kebelakangan ni, banyak sangat yang berubah. Adakah dia sedang lari dari kenyataan atau dia sedang takut untuk mengakui sesuatu?

"Hati orang, kita tak tau, Iera.. Mana tau disebalik hubungan yang cuma sebagai kawan tu tiba-tiba terselit perasaan yang kita tak jangka.."

"Allah boleh balikkan hati seseorang tu sat saja. Jangan menidak kuasa Allah.."

Masa tu semakin hampir. Mungkin dengan perubahan ni akan membuatkan kami rasa biasa nanti. Hari itu akan tiba.. Dan kami perlu biasakan diri. Dan lepas tu, aku ada dia tapi jauh..dan semakin jauh.. Dan aku perlu terima kenyataan..setiap kali orang yang ku sayang datang dalam hidupku cuma sekadar diberi pinjaman oleh Allah..

445. Raya 2014

Posted by Iera at 2:14 PM 0 comments Links to this post
Raya kali ni simple je..macam tahun-tahun sebelum ni.. Alhamdulillah, order biskut Sarang Semut bertambah walaupun cuma dikalangan kawan-kawan ofis. Dapat la melaram dengan handbag idaman..hehe.. Raya kali ni Aina request nak ber rebonding pulak.. nk ikut Cik Ni, adik aku yang no 6 tu.. So, ikutkan saja. Apa salah kan setahun sekali. Jumaat petang lepas balik keje terus bawak Aina ke Salon. Aina sanggup tahan panas hampir 3 jam. Nak lawa katakan..
 
 
Tema tahun ni pink.. Ikutkan dah 3 tahun berturut-turut aku dan Aina pakai pink tapi dah satu family berpakat nak ber pink..ikutkan saja. Raya pertama tak ke mana sangat.. Lagipun family aku semuanya tinggal dekat-dekat.. Saja tahun ni try tukaq fesyen tudung.. Muka aku susah sikit bila nak pakai tudung macam ni.. kena cari yang betul-betul kena dengan muka. Kalau tak, Nampak semacam je muka. Aku lebih selesa pakai bawal atau shawl..
 
  

Baju ni memang aku design sendiri. Aku combine kan warna biru tiffany dengan coklat bila aku tengok cupcake. Ikutkan aku nak upah masa kenduri kawin Nana, adik Yus dulu tapi disebabkan tak sempat, kain tu tersadai la dulu. Atas bahu tu aku nak letak lace sebenarnya tapi tailor tu tak pandai nak letak sebab aku upah tailor kampong je.. Tapi puas hati. Murah pun murah sebab aku lapik di dalam. Kalau ke butik siap la RM200 lebih. Manik aku suruh adik aku jahitkan. Itupun sikit je..


Ni macam biasa..Anak dara aku yang gila posing sekarang. Nampak tak kasut Aina tu.. Itu kasut orang dewasa. Dia pilih sendiri.. Lagi satu size nak sama dengan aku dah.. Lepas ni, aku kena sorok kasut aku la..haha..


Memang susah sungguh bila ajak bergambar berdua. Macam-macam alasan. Kalau dapat pun, tengoklah muka..tak senyum langsung...
 

Ni la fesyen rambut Aina untuk tahun ni. Jangan tak percaya, baju yang Aina pakai tu baju adik aku no 3 masa umur 20 an tapi Aina pakai masa umur 8 tahun.. Semua orang ingat Aina dah darjah 6.. Jalan dengan aku pun dah macam dua beradik.. Alhamdulillah..janji sihat..


Raya kedua ke rumah mak menakan dan kawan-kawan aku yang dekat-dekat. Aina pulak, petang tu dah ikut abah dia ke rumah abah dia. So, malas nak berjalan sangat bila Aina tak ada. Lagipun hari ni aku dah mula keje..

Tuesday, July 29, 2014

444. Perasaan

Posted by Iera at 8:14 AM 0 comments Links to this post

Perasaan itu tetap sama.. semuanya terpendam jauh dilubuk hatiku yang paling dalam... Aku redha.. aku pasrah dan aku berserah...

Tuesday, July 15, 2014

443. Salah

Posted by Iera at 2:46 PM 0 comments Links to this post

Sekarang ini, salah hanya nampak pada ku seorang. Yang buruk juga adalah aku. Biarkan.. aku percaya kebenaran itu akan berpihak padaku jua.

Sunday, July 13, 2014

442. Baju Raya Aina

Posted by Iera at 7:17 PM 0 comments Links to this post

Memang susah bila masuk bab nak membeli baju raya untuk Aina sebabnya size badan Aina yang besar melebihi umurnya. Tahun ni aku tempah baju kurung moden untuk Aina. Sedondon dan design tu aku yang lukis. Masa kat pasar Kemboja Nibong Tebal kelmarin, belikan jubah untuk Aina. Lepas raya nanti boleh pakai pi mengaji. Aina dah pesan nak tudung ala Fareeda.. kat sana hanya RM30 je..

Balik dari pasar Kemboja terus ke Pacific. Bermacam-macam brand cari tapi tak ada size yang sesuai untuk Aina. Lastnya balik macam tu je..

Hari ni, pukul 11 pagi dah keluar ke AEON Alma. Masuk satu persatu kedai yang ada. Dapat jugak Tshirt untuk Aina walaupun terpaksa beli tshirt lelaki.. Aina pun tak banyak ragam bila terpaksa beli tshirt lelaki..nanti tahulah mama nak otter kan..hehe.. Jeans nasib lah ada size paling besar.. Itu pun rasanya tak boleh pakai lama.. Semua dah settle cuma tinggal kasut je..

Cerita pasal kasut, Aina dah tak boleh pakai kasut budak-budak. Dah kena pakai kasut orang dewasa tapi size paling kecik..size 4.  Nanti senang la nak beli design macam mana..

2 hari yang memenatkan tapi apa saja demi Aina..

Friday, July 11, 2014

441. Redha

Posted by Iera at 11:29 PM 0 comments Links to this post

Bila aku mula ingin redha, dia datang dalam tidurku dengan mimpi indah..
Bila aku mahu melupakan, dia muncul tiba-tiba dengan harapan..
Di waktu yang manakah aku harus jauh darinya..
Dan di saat yang manakah dia tak lagi hadir..
Apakah ini takdir buatku..harus menderita seumur hidupku..
Inikah ujian kepadaku...perlu menangis sepanjang waktu..
Allah..berikan ku kekuatan jika ini tanda kasih Mu..
Berikan aku ketabahan andai ini tanda sayang Mu..
Aku pasrah..aku berserah..

Kamar Cinta..
11.7.2014

440. Lembayung KasihMu~ Untuk Dia

Posted by Iera at 11:09 PM 0 comments Links to this post

http://youtu.be/3jLCfLh50Vo

P: Cinta memang tak pnh sempurna
Datang dan pergi dalam gelora
Bukan ku pinta tapi hadirnya
Memenuhi tuntutan jiwa

L: Namun hatiku kian gusar
Cemburu dihati mulai membakar
Gerak hatiku semakin tercabar
Tatkala kau bersama yg lain..

P/L: Apa pun hikmah perpisahan
Akan ku patuh dan ku redha
Takkan ku tentang mu oh Tuhan Kerana Kau Yang Maha Kuasa

Tiap detik hatiku berdoa
Hubungkanlah hatiku padanya
Di bawah lembayung kasihMu

P: Mengapaku alpa untuk mengerti
Bukan maksudku untuk menyakitiku

L: Akanku buktikan cinta hakiki
Andai kesempatan itu datang lagi

*Buat dia..walaupun di mana berada..

Wednesday, July 9, 2014

439. Untuk Mereka

Posted by Iera at 9:05 PM 0 comments Links to this post

Alhamdulillah, hari ini aku dah poskan baju kurung dan baju Melayu untuk program Sehelai Baju Buat Menyapu Si Airmata. Dengan rezeki yang ada, ikhlas dari aku dan mak.. Moga dapat memberi kebahagiaan buat mereka..

Memang ada ujian bila kita cuba berbuat kebaikan. Bila aku share kat FB program ni, ada la suara-suara sumbang. Tapi aku tetap dengan pendirian aku.

Dan Alhamdulillah, Allah berikan juga Aina sebuah hati yang ada rasa kasihan dan ingin membantu. Bila aku tunjukkan pada Aina baju-baju tu.. Aina sedikit pun tak rasa cemburu malah Aina berharap mereka yang memerlukan dapat memakai baju raya sepertinya. (Aina memang tak boleh tengok peminta sedekah, mesti Aina akan beri duit..tak kisah la siapa pun..).

*Jom kita sama-sama beramal

438. Dia Pergi Jua

Posted by Iera at 1:10 PM 0 comments Links to this post
Hari tu, dalam hati yang berbunga tiba-tiba dapat message dari sorang bff ni. Dia terpaksa berhijrah ke negeri lain demi sebuah masa depan. Hati automatik diruntun sedih teramat. Dan hari itu, pertemuan terakhir aku dengannya. Masa yang ada memang digunakan sepenuhnya. Sedih sangat.. Terpaksa berpisah dengan seorang yang sangat memahami..yang sangat mendengar dan boleh sharing apa saja. Memang selesa berada bersama dia. Memang jarak bukan pemisah sebab hp ada..fb ada..whatsapp pun ada.. Tapi semua tu akan menjadi susah bila dipisahkan beberapa negeri...Dia akan memulakan hidup baru kat sana.. Dan aku tak akan menyesakkan ruang hati dan mindanya..

Akhirnya perpisahan itu tiba jua.. Dan dia pun pergi membawa kenangan yang pernah kami lalui dan tinggalkan rindu ini.. Hanya doa ku kirim dari jauh..



 *Itu baru bff ni.. Kalau lah bff yang paling aku sayang tu, mau meraung sebulan.. Oh, aku tak ready lagi.. Moga Allah masih pinjamkan dia untukku..





Tuesday, July 8, 2014

437. Jom Buat Amal dan Bantu Mereka

Posted by Iera at 1:56 PM 0 comments Links to this post
Semua maklumat boleh lah layari :
 FB : Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata
Website : http://www.sehelaibaju.com

*In Sha Allah.. Iera pun akan sama berbuat demikian.. 

Monday, June 16, 2014

436. Jeritan maut Nor Balqis

Posted by Iera at 2:05 PM 0 comments Links to this post
ORANG ramai cuba memberi bantuan kepada Nor Balqis yang terbaring di jalan raya. FOTO Mohd Azren Jamaluddindinaikinya di Jalan Seroja Taman Plentong , Baru Johor Bahru. FOTO Mohd Azren Jamaluddin
 
Dalam kejadian jam 1.10 petang itu, mangsa Nor Balqis Atiqah Hamdan Rasan Tawani Ahmad yang juga murid tahun satu Sekolah Rendah Kebangsaan Permas Jaya 2 di sini, disahkan meninggal dunia pada jam 2.45 petang ketika mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Sultan Ismail (HSI).

Ketua Polis Daerah Seri Alam Superintendan Abdul Samad Salleh berkata, siasatan dijalankan mendapati kejadian berlaku ketika pemandu bas itu berhenti di bahu jalan untuk menurunkan mangsa dan penumpang lain.

Menurutnya, bas itu kemudiannya bergerak ke depan sebelum pemandunya terdengar jeritan mangsa dan mendapati Nor Balqis terbaring di sebelah kanan di belakang mini itu.

"Mangsa yang parah di kepala dan badannya dikejarkan ke unit kecemasan HSI namun disahkan meninggal dunia ketika dirawat,” katanya.
 
*Memang sedih bila baca berita ni apatah lagi Aina pun pi sekolah dengan bas sekolah. Mujur driver bas tu memang seorang bertanggungjawab..kebetulan driver tu jugak yang bawak aku ke sekolah masa sekolah rendah dulu.  

Tuesday, June 10, 2014

435. Aina

Posted by Iera at 2:01 PM 0 comments Links to this post
Dah lama tak update pasal Aina. Cuti sekolah yang sedang berjalan ni, Aina mintak izin aku nak tidur rumah abah dia. Dia dah siap planning hari apa, berapa hari.. So, Sabtu 31hb Mei tu. dia suruh abah dia datang ambik tapi sebelah petang. Wah, memang sunyi hidup bila Aina tak ada. Kebetulan hari tu, rumah memang tak ada sapa. Tinggal la aku sorang-sorang. 3hb petang baru Aina balik. Sebab 4hb tu Aina kena pi check up lagi pasal berat badan dia tu.

4hb tu aku cuti. Semua orang kat ofis macam tak percaya aku cuti. Ye lah, dari bulan 1 hari tu sampai sekarang aku baru apply 3 hari. Masih berbaki 23 hari. Alhamdulillah, walaupun berat Aina masih tak ok tapi boleh diterima. Lepas ni tak payah pi dah untuk check up. Bukan senang nak control makan Aina sedangkan aku sendiri pun jenuh dok control macam-macam.

Seminggu tu Aina tak ke rumah pengasuh. Kat rumah penuh dengan anak-anak sedara aku yang 6 orang tu. Kebetulan pulak, sepupu aku sebelah rumah pun bersalin. Aina lagi la berat nak ke rumah pengasuh. Dek kerana seronok bermain dengan budak-budak, Aina buat satu permintaan.

Aina : Mama..boleh tak mama bagi Aina adik..
Aku : Adik? Ada pulak..
Aina : Ya la..Aina nak adik.. Mama kawin la.. Nanti Aina boleh dapat adik..
Aku : La..kan nanti Aina nak dapat adik dah kan.. Ibu (panggilan utk isteri ex) kan nak bersalin dah.
Aina : Tapi Aina nak adik dari mama..
Aku : Ala..sama jugak kan..
Aina : Tak mau... mama kawin la..
Aku : Cari la bf kat mama..baru mama boleh kawin..(tergelak)
Aina : Fahrin Ahmad mau dak..nanti mesti adik Aina comey..
Aku : Gelak besar..

Aina..Aina..tak membuat. Mintak macam-macam. Faham..memang Aina sunyi sebab orang lain ada adik beradik walaupun tak ramai. Mama dah usaha Aina tapi Allah letakkan hidup mama macam ni.

Ni mula la nak rasa emo..

*Tiba-tiba teringat pada dia yang pernah ada dihati..

Monday, June 9, 2014

434. Jadi Urusetia Pendaftaran

Posted by Iera at 1:01 PM 0 comments Links to this post

Sejak-sejak wakilkan PJA (Penolong Juruaudit) aku masuk meeting Kelab Sukan dan Kebajikan Bangunan ni, rasa glamer la sat. Setiausaha kelab asyik cari aku.. Bukan sebab apa pun, Jabatan aku kena hantar 4 orang wakil untuk jadi urusetia pendaftaran untuk mesyuarat agung nanti. So, aku, Kak Is, Tiru dan Mimi offer diri..

Kami bahagikan level ikut bilangan orang.. Of course aku ambik Level 6&7..  sebab apa.. ada la..hehe.. Pukul 10.30 pagi 6hb.. kami dah stabdby kat meja tu.. Tapi sempat lagi posing.. Tu acara wajib..

Mesyuarat habis pukul 12.45 tengahari.. Dapat Mug dan makan.. Tapi serius, aku memang suka libat diri dalam aktiviti macam ni  Bukan saja kita boleh kenal ramai orang tapi kita boleh dapat pengalaman. Memang tak rugi..

433. Puisi keluar Majalah Cinta

Posted by Iera at 12:34 PM 0 comments Links to this post

Lama dah sebenarnya cite ni tapi disebabkan mood yang tak menentu..banyak story tertinggal.. Puisi ni aku tulis untuk seseorang. Kita hanya manusia biasa yang hanya boleh  cipta impian.. Sebaik puisi ni keluar majalah, semuanya berakhir.. Buat masa sekarang aku tak bersedia untuk publish kan lagi semuanya..

Sunday, June 8, 2014

432. Kawin Dengan Saya

Posted by Iera at 7:14 PM 0 comments Links to this post

Tajuk memang tak blah.. tapi tu sebenarnya.. Masuk ni entah berapa kali aku dengar lamaran tu.. Datang dari seseorang yang aku tak harapkan lagi.. Terus terang cakap, aku tak tahu mana nak cari rasa rindu..sayang terhadap lelaki tu kalau aku terima dia. Sebab hati aku kosong.. Biarkan aku terus begini dari aku menipu diri sendiri dan dia..

Sunday, May 18, 2014

431. Bookmark Untuk Hari Guru

Posted by Iera at 11:15 PM 0 comments Links to this post

Tahun lepas beli bunga je tapi tahun ni terlebih rajin sikit... Buat bookmark untuk semua cikgu yang mengajar Aina. Simple je. Dan buat jugak untuk anak menakan yang 3 orang tu..

Sunday, May 11, 2014

430. Jejari Nestum

Posted by Iera at 7:24 PM 0 comments Links to this post

Saja try bila kawan ofis share resepi yang ambik kat FB RESEPI DIANA.. Memang senang buatnya.. Masuk ni dah kali ke 3 buat..

Gambar yang 1st tu yang aku buat.. Dan yang satu lagi resepi yang aku ambik. Try la.. Memang senang dan budak-budak pun suka..

Bahan-bahan:
Coklat masakan
Roti Hi5
Nestum
Butter (tp aku guna koko butter)

Cara membuatnya:
Potong roti macam bentuk jejari..Lepas tu bakar hingga kekuningan. Cairkan coklat dgn butter. Kemudian celup roti tadi dan salut dengan nestum. Lepas tu dah boleh makan..

Saturday, May 10, 2014

429. Happy Birthday, Yusniza

Posted by Iera at 5:37 PM 0 comments Links to this post
Dalam seminggu ni memang aku dah plan untuk present birthday Yus. Memang nak buat kad sendiri. Bila dah siap kad tu, tiba-tiba datang idea nak lukis karekter kartun dan letak dalam kad tu.. Idea tu datang last minute.. Hadiah cuma seutas jam tangan yang tak seberapa tu.. Aku harap dia suka. So, hadiah tu aku bagi awal sehari sebab hari tu aku kena hantar surat kat KOMTAR. Alang-alang dah naik KOMTAR terus hantar kat Yus sebab dia keje di situ. Aku bohong sunat kat dia kononnya ada story nak share dengan dia.. Terkejut dia bila dapat hadiah tu..hehe..


Ni umpama karekter kami masa remaja dulu. Sebelah kiri tu aku..masa tu aku memang rambut panjang dan rambut Yus masa tu blow.. Tapi tang badan aku tu, aku tipu sikit la sebab aku memang dah "comey" dah.. Yus je maintain sampai la.. HAPPY BIRTHDAY, FRENS..

428. Pilihan Hati

Posted by Iera at 4:48 PM 0 comments Links to this post
Bila ckap soal hati, memang susah. Hati bukan untuk dimiliki sebegitu saja. Bukan jugak untuk diserah kepada sesiapa. Meskipun aku mesra dan baik dengan lelaki tapi bukan bermakna ada sesuatu antara kami.

Membuat pilihan bukan mudah meskipun pilihan itu cuma satu. Memilih untuk terus begini dan mengharap pada seorang yang belum tentu untukku atau aku memilih dia yang sedang menungguku.. Istikharah adalah jalan terbaik.. Itu nasihat semua orang. Ya, itu yang terbaik..

Aku cuba redha menerima takdir untukku. Cuba redha seperti Mya di dalam Dia Isteriku atau Mr.Arrogant.. Tapi itu cuma cerita novel yang diadaptasi ke drama. Ini sebuah realiti hidup. Aku tak mampu lagi untuk redha menerima seseorang begitu saja. Mungkin dia berada dalam kehidupanku tapi bukan berada dihatiku. Aku sedang cuba jika dia itu akan membahagiakan aku. Yang boleh menjadi imamku. Cuma aku perlukan masa. Sampai bila? Aku tak punya jawapan.. Tapi aku takkan biarkan dia terus berharap dan menungguku yang penuh seribu alasan...

Berikan aku kekuatan..aku ingin bahagia sepertinya orang lain..

427. Selamat Hari Ibu

Posted by Iera at 4:35 PM 0 comments Links to this post
Selamat Hari Ibu untuk semua yang bergelar ibu dan bakal ibu... Tahun ni simple je..cuma celebrate dengan kek.

Tuesday, May 6, 2014

426. Nasihat dari BFF

Posted by Iera at 2:35 PM 0 comments Links to this post

Ada satu hari tu..aku ber msg dgn BFF aku. Banyak sebenarnya yang tersimpan dihati yang aku nak ceritakan tapi aku tak mampu luahkan semua.. Tapi bila dia keluarkan ayat ni..terus airmata keluar. Sebab aku tak pernah bayangkan semua tu.. Aku hanya tahu aku ada dia sehingga aku terlupa pada kemungkinan... Aku masih perlukan dia temani hidup aku walau cuma kawan baik..

"Sampai bila awak nak bergantung harap pada kawan2 awak waima saya sekali pn sbb ape  kerna 1 masa nanti tidak mustahil kalau takdir mengatakan saya perlu lupakan awk dalam hidup saya ketika itu...Awak tahu?saya tahu?
Pastinya saya xtahu kerana tuhan yang merencanakannya...

Sy xnak tengok awk macam sekarang..Saya nak awk ada pasangan...sebab ape...sebabnya itulah nama kehidupan...

Sekarang bukan kehidupan awk yang sebenar...awk hidup tapi hidup dalam dunia awk ...merasa apa yang awk rasa...

Tidak ada teman yang setia...yang halal bagi awak untk meluahkan segala duka awk ketika itu...

Maaf kala kata2 saya ini membuat awak terasa...tapi jika saya tidak memberi suntikan pada awk maka gagal la saya dalam berkawan dengan awak...apa maknanya kita untuk berkawan????ini lah yang cuba saya lakukan pada awak....

Sy bukan nak bagi tekanan pada awk tapi sy nak awk fikir cara terbuka tidak lagi rasa takut untuk hadapi satu kenyataan..."

*Saat ini..kalaulah dia tahu semuanya...

Sunday, May 4, 2014

425. Percubaan Aina guna Water Colour

Posted by Iera at 5:43 PM 0 comments Links to this post

Memang aku pantang sikit masuk Popular ka Youngs One ka..aku meronda sakan kat dalam tu kat bahagian art.. Hari tu aku saja belikan Water Colour, berus dan colouring book.. saja nak biasakan Aina guna water colour.. Alhandulillah..walau 1st time guna, hasil memuaskan.. lepas ni aku ada banyak lagi planning nak dedahkan Aina dengan seni.. Nak hantar p kelas tak mampu.. So, dengan apa yang ada dalam diri aku ni..aku curahkan untuk Aina..

Friday, May 2, 2014

424. Dia

Posted by Iera at 2:27 PM 0 comments Links to this post

Sungguh aku sangat keliru.. tak tahu di sebelah mana yang harus aku letak kepercayaan itu.. Aku kenal hatiku.. Aku serahkan pada Allah untuk atur semua..

Tuesday, April 15, 2014

423. Bertemu Kawan Sekolah

Posted by Iera at 8:39 PM 0 comments Links to this post

Selepas 10 tahun barulah dipertemukan semula dengan Faizah. Still ingat lagi, last jumpa sebelum dia berkahwin. Muka dia masih macam dulu.. Seronok sangat dapat jumpa kawan-kawan lama ni...

420. Hatiku

Posted by Iera at 5:15 PM 0 comments Links to this post
Aku perlu kuat.. perlu tabah untuk berdepan dengan semua ini. Kerana satu perkara yang bukan salah aku, aku dipandang hina di mata orang lain. Aku dah cuba sedaya upaya mengelak semua ini dari sejak dulu tapi apalah daya aku. Ini adalah takdir yang aku kena lalui. Aku menangis dan merenung apa yang telah berlaku. Aku sangat sedih.. Tapi aku pendam kesedihan itu supaya aku tak melayani perkara remeh temeh yang boleh merosakkan hidup aku. Aku semakin matang berdepan dengan keadaan ini. Aku tak mahu kisah silam yang pernah berlaku dulu berulang kembali.

Terima kasih kerana memberikan aku kesakitan yang teramat ini. Aku sangat setia menyimpan rasa dan kenangan ini. Aku sangat sayang untuk membuang saat-saat manis itu tapi aku takkan sekali bertanding untuk merebut apa yang bukan hak aku..

"Jika pernah ada rindu dihatimu terhadap aku, sesungguhnya aku juga merinduimu sepanjang hidupku..
Jika pernah ada rasa sayang kepadaku, aku juga sangat sayang kepadamu selamanya...
Kerana aku sangat setia pada waktu yang berlalu bersamamu dulu...
Terima kasih kerana pernah mempertahankan aku walau seribu alasan perlu kau lontarkan..

Monday, March 31, 2014

419. Jagai Hati Aku

Posted by Iera at 12:38 AM 0 comments Links to this post

Tolong jangan sakiti aku lagi...

18.3.2014...

418. Untuk Adik Terangkat..

Posted by Iera at 12:05 AM 0 comments Links to this post

Mulanya..bekas telur ni untuk adik terangkat yang sorang lagi. Tapi disebabkan dia postpone dan kebetulan adik yang sorang ni nak kawin 15hb..aku bagi la kat dia dulu..

Selamat Pengantin Baru buat Shahril dan Farhana..

Monday, March 17, 2014

417. Ujian Feb_Soal Hati

Posted by Iera at 2:14 PM 0 comments Links to this post
Aku tak mintak semua ini. Aku tak harapkan ianya terjadi lagi. Tapi aku diuji dan diduga. Aku sangat sakit sebenarnya tapi aku biarkan diriku melupakan segalanya. Aku telah bersedia tapi aku tak sangka begitu cepat. Aku terima ujian ini. Aku redha atas semuanya yang Allah berikan padaku. Aku takkan gentar untuk menerima ujian lagi. Aku tak layak untuk memberi hukuman pada sesiapa. Aku hanya mampu mendoakan yang terbaik untuk sesiapapun.

Jika hatiku disakiti, aku hanya mampu memberi maaf kerana aku tak mahu hidup dalam kemarahan dan dendam..
Jika rasaku dipermainkan, aku tetap menyimpan rasa itu kerana ia adalah anugerah Allah yang sangat mulia..
Jika ada rindu yang bertamu, biarkan aku merindu sendiri kerana aku punya hak untuk memilikinya..
Jika kenangan mengusik jiwa, mana mungkin aku melenyapkannya kerana ianya terlalu indah untuk dilupakan..

Aku yakin pada kata hati..sejauh manapun kaki itu melangkah..sebahagia manapun diri itu..pasti akan terselit rasa dan ingatan padaku..Menipu orang lain memang mudah tapi menipu diri sendiri tersangat payah...

"Untuk memiliki cinta sejati..kita tak perlu mematahkan hati orang lain biarpun hati kita sendiri hancur berderai.." 

416. Ujian Februari_Aina

Posted by Iera at 1:54 PM 0 comments Links to this post
19hb Feb- Aina happy sangat sebab impian nak dapatkan basikal baru dari abah dia tercapai. Hari tu lepas sekolah, abah dia datang ambik kat sekolah. Rest kat rumah abah dia dan petang tu Aina balik dengan basikal baru. Malam tu tersengih la masa nak tidur.

20hb Feb- Aina dah mula kayuh basikal baru dia tu. Siap suruh ambik gambar sent kat Mak La dia (adik aku yang no 3).

22hb Feb- Tengahari lepas makan semuanya masih ok. Aina mintak nak ke kedai kampung untuk beli air. Aku suruh Aina pergi petang sebab masih panas tapi Aina nak jugak pergi. Masa tu aku dan Wani nak keluar ke pekan BM. Masa kat tengah jalan, kami bertembung Aina. Aku suruh Aina balik sebab kedai tu tak bukak. Kami singgah kat Caltex dulu untuk isi minyak. Baru saja bayar duit, HP berbunyi.

"Balik cepat. Mai tengok anak hang ni kena apa.. Teruk.."

Masa tu aku dah tak tau nak buat apa. Dah tak reti nak boh minyak. Wani yang tolong bohkan. Lepas tu aku pecut motorsikal. Redah jalan yang tengah jem. Dalam otak ni macam-macam fikir. Hati rasa kecut sangat.

Sampai kat rumah, aku dengar Aina menangis. Angah, Njang, Mak Yah dan Mak aku sedang kerumun Aina. Ya Allah, aku berkata dalam hati sebaik saja tengok muka Aina. Baju dah penuh dengan darah. Muka bercalar sana sini. Aina terjatuh basikal sendiri dan tersembam di atas jalan tar. Aku peluk Aina. Ajak Aina ke hospital tapi Aina tak mau. Aku pujuk lagi..Aina akur. Wani temankan aku. Mak dan An pi dengan motorsikal. Sampai kat Hospital BM, Aina ke wad kecemasan. Masa tu aku dah rasa semacam dah bila tengok sekeliling aku penuh dengan pesakit yang bermacam penyakit.

Bila nurse biuskan ubat, Aina menangis perlahan. Masa tu aku mula rasa mual, rasa pening.. Sebelah katil Aina, ada seorang budak lelaki sedang meracau. Tapi aku kuatkan semangat sebab Aina. Nurse cucikan darah kat muka Aina. Selepas tu ke bilik X-Ray tapi masa ni aku dah lepaskan Aina kat mak aku sebab aku dah tak boleh nak berdiri dah. Rasa nak pitam. Aku call abah Aina bagitau hal ni.

Alhamdulillah, Aina tak ada apa-apa. Cuma luka saja. Masa ni abah Aina dah datang dengan wife dan anak-anak tiri dia. Ada la beberapa attendant lelaki dalam tu yang dok perhati masa abah Aina jumpa aku. Kebetulan mak aku kenal. Mybe depa hairan kot. Lepas berjumpa doktor, aku bawak Aina balik.

Sedih tengok keadaan Aina. Nak makan kena guna straw dan hanya boleh makan moi sup saja. Dah tu makan sikit. Sedangkan sebelum ni Aina memang kuat makan. Aku lahirkan Aina dengan cukup sempurna tapi bila tengok luka kat muka Aina tu, aku rasa sangat sedih..

Malam tu memang tak lena tidur sebab jagakan Aina. Tapi Alhamdulillah, Aina tak kerap terjaga. Cuma dia rasa tak selesa saja..

23hb Feb- Aina still makan nasi dengan sup ayam. Aku memang full time jaga Aina dan tak keluar ke mana. Abah Aina datang tengok tapi Aina macam merajuk. Mybe sebab semalam abah dia tak call tanyakan khabar.

24hb Feb- Aku cuti hari ni dan bawak Aina ke hospital untuk check up gigi. Kesian Aina bila orang asyik perhatikan muka dia. Aku tau Aina rasa malu. Gigi Aina ok dan kena datang seminggu selepas tu. Masa tunggu giliran berjumpa doktor untuk ambik MC, ada sepasang suami isteri tu duduk di belakang aku dan bertanya pasal Aina dan aku bagitau yang Aina terjatuh basikal. Si isteri berkata :

"Tu lah hampa, orang suruh naik basikal..hampa p terjun.. "

Aku tengok muka Aina berubah. Sedih. Lepas sepasang suami isteri tu berlalu.. Aina bisik kat telinga aku.

"Mama, Aina tak terjun pun basikal. Aina jatuh lubang."
"Ok, mama tau.. Dah, buat tak tau je.."

Balik dari hospital, abah Aina datang tengok. Aina dah ok masa ni..

29hb Feb- Alhamdulillah, berkat Aina berpantang akhirnya muka Aina dah ok. Tak ada kesan parut hitam. Aina memang kuat berpantang. Apa yang aku dan mak bagitau tak boleh makan, Aina akan ikut walau dia sangat suka. Syukur, Aina dah sihat dan dah boleh kayuh basikal semula walau pada mulanya Aina rasa fobia.


 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea