Followers

Friday, December 10, 2010

235. Pengajaran

Posted by Iera at 11:05 AM 2 comments Links to this post
Kejadian beberapa minggu lepas..Dalam department Iera, cuma ada 4 orang staff. Sorang Quality Engineer merangkap Supervisor, sorang Application Engineering dan 2 orang QA iaitu Iera dan sorang member Iera. Hari tu, Dayah tengah inspect part masuk. Tiba-tiba dia maki-maki. Macam-macam keluar dari mulut dia. Termasuk b_ _i, p_ _i la..And last sekali dia cakap ni :

‘Sapalah yang bodoh buat test plan ni..Dah la bubuh spec tak betul..’

Iera diam je dengar. Kalau Iera yang add test plan tu, Ieralah yang bodoh kan..Kemudian dia check kat test plan nama siapa. Surprised! Nama dia sendiri. Terdiam dia. Untuk cover balik malu tu, dia cakap :

‘Saya yang boh..saya la bodoh..’

Dari sini, Iera belajar. Kita jangan nak maki-maki orang..jangan rasakan kita tak pernah lakukan kesalahan..Kalau pun orang lain letak spec yang salah, kita perbetulkan..sebab kita semua manusia biasa..Ikutkan dah banyak Iera admend spec yang dia letak..tapi Iera tak adalah nak maki-maki..

Dan kebelakangan ni, Iera tengok dia suka cakap biadap, suak maki-maki..Keluar perkataan-perkataan yang tak elok dari mulut dia..Dengan Iera pun dia bahasakan diri dia 'aku' sedangkan dia tu baru 25 tahun..

Terus terang cakap, lepas Iera kahwin, umur dah meningkat pastu ada Aina pulak..Iera dah belajar untuk tidak cakap perkataan-perkataan tak elok..Tambah-tambah sekarang, Aina kian bijak dan besar..Kadang-kadang tu, Aina ada jugak cakap tapi Iera warning dia..Marah dia..Takkan Iera nak jadi ibu ketam kot..Jalan pun tak betul tapi nak ajar anak berjalan..

Fikir-fikirkanlah..

Test plan – satu folder kat system untuk add spec sesuatu part mengikut part number. Bila kita enter part number barang tu, kita boleh check balik spec apa yang ada kat situ. Dan akan naik nama orang yang add. Yang boleh add spec tu Cuma QA department je tak kiralah dari branch mana..Singapore, Thailand, China, Switz akan guna system yang sama. Kat situ jugak ada drawing customer untuk part tu..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea