Followers

Sunday, February 28, 2010

124. Kerana Aku Juga Manusia..

Posted by Iera at 10:27 PM 0 comments Links to this post


Aku mengakui kebenaran hidup ini bahawa aku tetap manusia biasa..seorang wanita yang nalurinya tetap sama seperti wanita lain yang inginkan sebuah keluarga yang sempurna..

Bersama ex dan Aina beberapa hari lepas walau untuk beberapa ketika cukup menyentuh hatiku tambah lagi Aina terlalu manja dengan ex. Alangkah bahagianya jika keadaan ini adalah hakikat sebenar..Alangkah bahagianya bila dapat bersama anak dan suami biarpun di hadapan penuh dugaan. Tapi berpaling kepada hakikat bahawa itu cuma impian seorang wanita...

Semuanya sudah terlambat kerana hati telah pun tertutup untuk bersamanya semula. Namun aku rasa bangga bila ex semakin mengambil berat dan bertanggungjawab terhadap Aina setelah beberapa peristiwa yang mengguris luka hati aku dan Aina. Aku tahu..jauh di sudut hati ex..dia juga merasai perasaan yang sama denganku tapi dia telah terikat dengan sumpah dan janji bersama orang lain..

Bila seseorang sedang mengintaiku dari jauh..aku merenung dan mendalami diri sendiri bahawa apakah Aina akan memiliki kasih sayang sama seperti yang Aina miliki dari ex..Adakah Aina akan mendapat semua keinginannya seperti mana Aina milik sekarang? Sanggupkah lelaki itu berkorban untuk Aina seperti aku dan ex berkorban? Kerana takut Aina terabai dan teraniaya..aku telah tutupkan pintu hati..

Kata orang, 'ayah orang tak sama ayah sendiri biar seburuk mana pun ayah sendiri...'

123. Berterus terang lebih baik

Posted by Iera at 12:30 AM 0 comments Links to this post


Betul kata orang..lebih baik kita berterus terang kalau sememangnya kita tak suka seseorang itu. Buat apa kita nak pendam dalam hati sehingga menjadi nanah dan berdarah. Buat apalah kita nak biarkan orang itu mengharap pada kita kerana sikap kita yang terlalu menjaga persahabatan.

Sudah jelas dan terang.. Sudah pasti dan nyata..Buat apalah kita nak mengharap pada orang yang tak pernah memandang kita ni.. Kalau pun dia pandang hanyalah sebuah pandangan kosong..tak ada makna..

Dan buat apalah kita nak terus biarkan hati kita terluka sentiasa dengan apa jua keadaan yang mengguris..

Friday, February 26, 2010

122. Aina

Posted by Iera at 7:12 PM 2 comments Links to this post

Pic tebaru Aina..


Anak abah..

121. Ada Lagi..

Posted by Iera at 5:59 PM 0 comments Links to this post


Aku sangkakan hal ni dah berakhir. Keputusan telah pun aku nbuat dan jawapan telah pun aku beri. Tapi rupanya hal ni masih lagi panas. Masih lagi mengharap keputusan yang terbaik dari aku..Masih lagi ingin aku bertemu seseorang..Aku tertawa dalam hati..Aneh, sebab aku dah pun beri jawapan yang pasti. Hidup aku kembali tak keruan. Berada di persimpangan samada mengecewakan harapan orang atau melukakan hati sendiri..

Dalam kegusaran itu, aku bertanyakan hal ini kepada seorang kawan tapi aku pula dianggap cuba memerangkap dia dengan pertanyaan ini. Mungkin salah aku kerana tidak berterus terang dengan situasi ini dan hanya bertanyakan apa yang patut aku buat. Bila berada dalam keadaan ini, aku mula sedari bahawa betapa susahnya untuk menentukan masa depan yang terbaik untuk diri sendiri jika hal ini melibatkan hati dan perasaan.

Aku berbincang dengan mak. Jika tidak kerana sesuatu yang menjadi penghalang sudah tentu mak dah merestui aku. Mak sentiasa memberi kebebasan kepada anak-anaknya membuat pilihan sendiri tapi dalam keadaan sekarang mak mahu aku fikir terlebih dahulu. Aku faham..

Apa jua aku kena bijak dalam mencari keputusan yang tepat ( sebenarnya..dah ada keputusan pun hari tu..)

Thursday, February 25, 2010

120. Siapalah aku..

Posted by Iera at 12:03 AM 0 comments Links to this post


Aku ini umpama lilin yang menerangi tika orang lain dalam kegelapan..menjadi teman tika orang lain dalam kesedihan dan menjadi sandaran tika orang lain kesepian sedangkan saat aku merasai semua itu tiada seorang pun yang sudi disisi..Dan aku terima keadaan ini dengan redha dan pasrah kerana keikhlasan hati ini..

Biarlah aku dijadikan apa pun dan biarlah aku ini tidak dihargai sekalipun aku tetap terima..Kerana satu hari itu pasti akan tiba bila nanti aku tidak ingin lagi jadi apa2 untuk sesiapapun..dan biarlah tika itu aku betapa mengubat hati luka di puncak sengsara...

Wednesday, February 24, 2010

119. Kebenaran

Posted by Iera at 11:17 PM 0 comments Links to this post


'Berkasih atau bersahabat dengan orang yang sangat popular dan sangat diperlukan dalam masyarakat bererti anda juga harus menjadi adiwira yang serba tabah dan sabar.'

Sumber : InTrend Mac 2010

*Kebenaran yang jelas dan nyata...

118. Aina

Posted by Iera at 9:32 AM 0 comments Links to this post


Aina stiil demam lagi. Aku apply leave hari ni. Badan panas. Asyik merengek je. Aku bawak dia ke klinik. Tapi doktor yg selalu aku jumpa tu tak de. Ni doktor lain. Mybe partner doktor tu. Tapi yang aku hairan tu, Aina dipanggil masuk sedangkan time tu dia tengah bz update data pesakit kat pc. Dia cakap saja suruh masuk awal, boleh sembang2 sikit. Ada ke macam tu.. Aku pun diam ajelah. Nasib baik soalan2 yang dia tanya hanya berkaitan dengan demam Aina. Cuma mata dia tu macam tak reti nak tengok setempat je.. Naik segan aku. Aku think positif. Doktor pun manusia biasa dan lelaki tetap bernama lelaki..

Aku masakkan Aina sup ayam tapi baru je makan sesudu dah tak lalu. Nak makan Yougurt, aku belikan tapi rasa sikit dah tak nak. Nasib baik air Ribena habis jugak sebotol. Bila mak aku sebut abah dia, terus muka macam nak nangis. Aku call ex suruh cakap dengan Aina tapi Aina ckp kejap je la. Mybe dia rindukan aku dan abah dia. Yelah, sejak akhir2 ni aku dan ex sibuk dgn keje. Ex pn kadang2 dua minggu sekali je dtg jenguk Aina. Dan aku selalu je balik keje lewat. Banyak masa Aina dengan tok pengasuh dan mak aku..Bukan aku tak kesiankan Aina. Apa yang aku sedang buat sekarang semuanya untuk Aina.

Sabarlah, sayang..

Tuesday, February 23, 2010

117. Update

Posted by Iera at 11:50 PM 0 comments Links to this post
Hari ni ada lunch kat Penang ofis sempena raya cina. Kena pakai baju traditional..aku cuma pakai baju kurung moden je ( ada hati2 yg tak puas hati..tgk aku lebih skt dr mereka..) Menu kali ni simple je. Nasi ayam Ayamas, cheese cake, tembikai, nugget dan sosej..Dah la kenyang..dapat ang pow lagi dari member2 chinesse...

Ex call bagitau mak suruh beli Kool Fever untuk Aina. Aina demam. Badan panas sangat. Kebetulan ex datang tengok Aina. Dan yang paling sedih, masa ex nak balik, Aina nangis bagitau mak aku abah dia nak balik.. Sedih kan bila nak kena lalui keadaan macam ni. Dan aku sure kat hati ex tu mesti tersentuh. Sebab masa dia call aku tadi, aku dengar suara dia sayu je..Aku tengok Aina tido je bila aku sampai kat rumah. Malam ni mesti aku dan mak tak boleh tido. Aina suka mengigau bila demam. Harap2 kejap je demam dia. Risau jugak aku.

Monday, February 22, 2010

116. Bosan..

Posted by Iera at 12:50 PM 0 comments Links to this post


Aku dah bosan dgn situation sekarang. Keadaan telah membuatkan aku semakin feed up. Aku ni macam tak de makna kat sini. Dtg keje cuma buat inspection, handle issue skt..selebihnya dia kaut kat dia semua. Itu dia nak handle, ini dia nak handle..Lepas tu bila keje bertimbun..merungut kononnya dia banyak keje sgt. Tp sebenarnya dia yg 'concer' semua. Sekarang ni dia baik pulak dengan budak receiving tu..bila keje susah, baru terhegeh2 bagi kat aku. Kalau tak reti nak tulis email dalam BI, tau pulak tanya aku..Kalau bukan krn keje, tak ingin aku nak ambik brg yang org dah tak nak..Aku tunggu masa je..Kalau boss complain aku..tau la aku nak bidas nanti..ni boss aku nak cuti maternity lak..Lagi la...

Kalau nak tunjuk kata ada improvement pun, jangan la sampai keje nak kaut semua. Dah nama pun kena buat 2 org..Kalau macam ni baik aku resign je..Buat la sorang2..masa tu baru tau kot, tak de sapa nak buat keje yang susah untuk dia..Kalau cakap pun memang tak guna sebab jenis hati kering, telinga tuli ni..kata pi lah apa pun..

*Bertahan untuk Aina..

115.

Posted by Iera at 12:04 AM 0 comments Links to this post
Apa yang aku planning hari ni semuanya tak menjadi. Kita hanya merancang tapi Tuhan yang tentukan..Dan yang paling ralat apabila aku terpaksa cancel nak bawak Aina ke KFC. Aina dah pun ready baju nak dipakai hari ni tapi nak buat macam mana keadaan dah terpaksa. Nasib baik Aina faham.

Bukan mudah untuk mendapatkan apa yang kita inginkan. Ia memerlukan pengorbanan yang besar..memerlukan semangat dan ketabahan. Harus kuat. Biarpun terpaksa menahan segala kesakitan, kepedihan dan kesengsaraan. Dan inilah pengorbananku untuk Aina.

Friday, February 19, 2010

114. Aktiviti Hari Ini

Posted by Iera at 11:52 PM 0 comments Links to this post
1. Pagi Aina ajak aku ke BM naik bas Rapid. Bkn aku tak nak. Bukan nk menghampakan Aina tp aku dah lama tak naik bas. Jadi mak aku yg bwk. Bkn main seronok, tambah pulak pakai baju Mickey Mouse baru. Lepas je Aina dan mak aku keluar, aku macam biasa la. On9 sambil layan lagu.. Aina dan mak aku balik 2jam selepas tu. Balik dgn beli HP permainan.

2. Dpt jgk aku beli produk muka. Dah lama aku tak boleh nak ke spa tu. Masa tak de langsung. Muka aku dah ada parut jerawat. Walaupun masih tak nampak,lebih baik rawat sekarang. Aku dah guna produk ni sejak 2003 lagi..memang berkesan..dan aku still guna sampai sekarang. Sebab aku memang berpuas hati. Harga, standard la..Mana ada brg murah kan..tapi berbaloi..( Nurin, kalau nak tau, k.iera guna produk ni 2 bln sebelum kahwin..x mengelupas pn..muka bersih, parut jerawat yang hitam pun hilang..kwn2 semua puji...dan yg penting, masa kenduri tu..memang cun..hehe..)

3. Melayan karenah Aina yang tak reti duduk diam..yang tak henti bercakap..ada saja yang nak ditanya dan dibualkan. Pantang dengar lagu, mulalah nak nyanyi..Lagu Saleem yang iklan kat TV tu siap boleh ikut lagi..Aku pun tak tahu..Terhibur sgt bila tengok Aina. Hari semakin berinjak..Aina kian besar..Cepat masa berlalu..

4. Renew roadtax dan Insurans motor. Ikutkan date 26hb tp aku terpaksa renew awal sebab balik keje memang tak sempat nak singgah kedai tu. Pagi, biasalah..memang tak sempat punya.

113. Kawan

Posted by Iera at 12:48 PM 0 comments Links to this post

Mulai hari ni aku takkan percaya kepada dia lagi. Takkan cerita lagi apa yang sedang dan akan berlaku. Tak kiralah psl family ke, kwn ke..sebab aku dah sedar keadaan yang semakin tegang sekarang adalah kerana dia. Mybe dia ingat aku tak tahu sebab aku diam tapi sebenarnya diam aku kerana aku tak nak bermasam muka dengan sesiapa.

Aku semakin berhati2. Sebab dia yang menjadi api. Aku tak tahu, manusia jenis apa dia tu yang ada hati dan perasaan yang busuk terhadap orang lain. Tak boleh tengok orang lain lebih, tak boleh tengok orang lain berbaik. Dah banyak kali macam ni. Semakin melampau-lampau.

112. Update

Posted by Iera at 12:27 AM 2 comments Links to this post

1. Hari ni..aku betul2 letih..sakit badan..penat yang tak boleh diucapkan. Datang ofis dengan rasa yang tak boleh digambarkan. Nasib baik keje tak banyak dan tak ada issue. Aku cuba kawal segala perasaan sebab aku tak mahu ia menjejaskan prestasi sekarang. Dah tu aku ngantuk la pulak. Mybe sebab letih sangat kot..


2. Dek kerana terlalu lama dalam air-cond, muka aku dah naik pimple..kat dahi dah rasa bergerutu..di pipi dah naik sebiji..takutnya aku kalau naik banyak nanti. Last jerawat naik kat muka ni pun masa pregnant kat Aina. Tu pun sebab alahan pregnant. Lepas tu, muka aku licin balik. Ni tiba2 je naik balik..Dah tu siap gatal2 lagi.. Bukan aku tak cuci elok. Ni yang masalah ni.. 2 hari lagi baru Sabtu. Baru nak boleh ke spa.

3. Aina gembira tak terkata bila aku dah belikan dia dress Mickey Mouse. Dah aku janji kan. Siap nak pakai tido lagi tapi bila aku pujuk, Aina pun tanggalkan balik dan simpan. Aku sure mesti dia akan cari baju tu nanti.

Thursday, February 18, 2010

111. Aku..

Posted by Iera at 12:20 PM 2 comments Links to this post


Letihnya tak terkata..dah sebulan aku keje tanpa henti..Keje demi untuk memenuhi impian sendiri dan Aina. Macam ada sorang kawan aku pernah ckp bila dengar kegilaan Aina sekarang. ‘Kena keje kuat’. Yup, memang betul..Bukan sekadar memenuhi kehendak sekarang tapi untuk sebuah masa depan..Dan Yatie pun pernah berkata, tak sanggup lakukan apa yang sedang aku lakukan sekarang. Bila kita dah set impian tu, kita sanggup lakukan apa saja untuk memenuhinya. Aku dah tak peduli risiko yang akan aku hadapi.

Kak Leha bagitau aku beberapa hari lepas..muka aku kecut dah tak tembam..mata aku sembam..dah nampak lingkaran hitam ( tido lwt..lyn fb..hehe.. ), dah ada garis2 kat tepi hidung..dah tak nampak seri macam sebulan lalu..Kenapa aku siksa diri aku sampai macam tu..( dia cakap macam orang putus cinta..haha..nak putus cinta ape..bercinta pun tak..)

Biarlah dulu perubahan2 ni. Masa dah tak lama. Tinggal beberapa bulan je lagi. Selepas tu aku dah boleh balik macam dulu. Dah boleh tembamkan balik muka aku ni..Sekarang ni aku kena fokus kepada impian aku tu..

Monday, February 15, 2010

110. Setelah 11 tahun..

Posted by Iera at 11:49 PM 0 comments Links to this post


KAMUS ASMARA-MERCURY

Kau masih di sekolah
Dan aku masih mentah
Kita lafazkan kata cinta
Yang tertulis dalam kamus asmara

Kau dan aku terpisah
Dewasa dibawa arah
Kita lupa ada sejarah
Yang tersimpan dalam kamus asmara

Terkadang kau menjelma
Mimpi indah sewaktu bersama
Itu cinta pertama
Tak mungkin kulupa

Pernah aku mencuba
Mencari mu entah di mana
Dan kini yang kutemui
Arca yang berbeda

Sayang selasih tuan
Tumbuh di hujung taman
Mekar bersendirian
Sayang kasihku intan
Harum sepanjang zaman
Biar kau milik orang

Kiranya engkau terdengar
Kesan cinta pertama
Walau di mana kau berada
Doaku semoga kau bahagia
Selamanya


Memang tak pernah aku duga..selepas 11 tahun berlalu, aku terjumpa dia semula. Aku tidak pernah lupa pada pesona renungan itu. Aku juga tidak pernah lupa pemilik mata coklat itu. Dia masih seperti dulu. Masih merenung tajam dengan mata bercahaya. Dan masih tersenyum penuh ketenangan. Dan memori itu kembali terimbau sehingga terasa ke sanubari. ( mula la nak emo dah ni.. )

Nenek saudara aku pernah berpesan supaya aku mencari kekasih dari anak lelaki kedua atau anak lelaki bongsu dalam keluarga kerana pasti hubungan itu sentiasa aman dan penuh ketenangan. Aku hanya tertawa. Tapi ternyata ada kebenaran pada pesanan itu. Sepanjang perhubungan aku dan dia, tak pernah langsung ada sengketa malah hati aku tak pernah terluka. Tapi jodoh itu bukan di tangan kita.

Dia telah bersedia untuk memikul tanggungjawab sedangkan aku baru hendak memulakan hidup. Lalu berakhirlah hubungan itu dan dia dah pun bahagia dengan pilihannya itu. Yang pasti kini, aku mendoakan agar kebahagiaan itu milik dia selamanya. Dialah cinta pertama yang tak pernah aku lupa..

109. Keputusan

Posted by Iera at 10:35 AM 2 comments Links to this post


Aku telah membuat keputusan setelah beberapa hari aku memikirkannya. Fikir tentang apa yang aku cari dalam hidup aku sekarang. Yang aku inginkan untuk meneruskan perjalanan ini selagi aku bernafas. Dan keputusan ni biarpun akan menimbulkan pelbagai spekulasi tapi inilah saja yang terbaik buatku. Tanpa paksaan sesiapa dan juga bukan kerana sesiapa..

Aku dah pun menolak risikan tu. Biarlah apa jua yang hendak dikatakan padaku, aku menerima kerana aku punya alasan sendiri. Banyak perkara yang harus fikirkan. Terutama Aina. Aku berkorban segalanya untuk Aina. Aku nakkan yang terbaik untuk masa depan Aina.

Friday, February 12, 2010

108. Impian

Posted by Iera at 9:17 AM 0 comments Links to this post
Ramai orang bertanya apakah impian aku sekarang. Beberapa hari ini, aku menyelami hati sendiri. Merenung jauh apakah yang aku sedang cari sekarang dalam hidup ni.

1. Kahwin

Kawin..ye ke aku akan kawin.( ada org sdg mengintai segalanya tentang aku..)Actually, jauh di sudut hati aku dah tak ada planning nak kawin. Biarlah masa yang tentukan. Jika dah ditakdirkan aku ada jodoh dengan sesiapa, aku redha. Tapi sekiranya takdir aku macam ni selamanya, aku pasrah. Aku dah tak nampak jalan untuk ke arah ni. Bukan setahun tapi dah tiga tahun berlalu. Aku selesa begini. Bak kata sorang member, biarlah ia berlalu macam biasa.

ATAU

2. Viva

Mampukah aku? ( ada sorang member ckp, kereta ni hanya untuk orang berduit saja..ye ke? ) Impian tu ada. Dan memang aku minat sangat dengan Viva ( selepas hati aku hancur dengan Myvi..hehe..)Tapi mak aku ckp, tunggu dulu. Bukan sekarang. Dan aku rasa macam tu juga. Siapa tak nak kan pakai kereta..Sabar ajelah dulu. Pasti ada 'jodoh' nanti. Bukannya lama dah pun..

ATAU

3. Study Ijazah Mechanical Engineering kat OUM

Sejak keje kat sini, aku mula jatuh cinta kat bidang ni. Aku memang teringin sangat nak continue study. 5 thn bukan satu jangka masa yang singkat. Tapi habuan yang akan aku dapat memang berbaloi2..tambah2 pulak aku dah keje berkaitan dengan course ni. Sebenarnya, aku nak ambik course ni tahun ni, tapi aku kena fikir sedalam2nya.. Mampu ke aku nanti nak buat banyak perkara dalam satu masa. Tapi kata orang, nak seribu daya tak nak seribu dalih. Apa pun aku terpaksa tangguh dulu hasrat ni sebab aku ada impian yang lebih penting dan besar.

DAN IMPIAN SEBENAR AKU ADALAH

4. Aina

Inilah sebenar impian aku. Memberi kesempurnaan buat Aina. Next year Aina dah nak sekolah. Aku kena berikan yang terbaik untuk dia. Sama seperti anak2 orang lain. Aku nak pastikan Aina takkan terlepas satu pun yang anak2 orang lain lalui dan rasai. Itu janji aku. Apa yang sedang aku lakukan pun adalah untuk Aina.

Wednesday, February 10, 2010

107. Cerita Sedih

Posted by Iera at 4:39 PM 0 comments Links to this post


Cerita pertama : Sorang kwn perempuan bercinta dgn bf dia dah 5 thn. Tiba2 je bf dia ni minta putus krn mak dia tak restui hubungan mereka. Bila dah putus, tup tup pulak bf dia ni nak bertunang dgn girl lain. Kwn aku ni sedih bukan kepalang, dah la 5 thn bercinta..nak lupakan bf dia ni bukannya perkara yg mudah..Apa yg blh aku advice dr pengalaman aku lps ialah belajar utk menerima hakikat..belajar utk melupakan semua.

'Dear, memang sukar utk awak lupakan dia yg pernah ada kat hati awak..sampai bila2 pun awak takkan pernah dapat melupakannya..Walau apa pun awak lakukan, kenyataan itu tak dapat diubah. Awak kena terima semua ni. Kena percaya bahawa ada hikmah disebaliknya. Dah tertulis bahawa dia bukan utk awak..At least, awak dah tahu awal yg mak dia tak suka awak..Awak kena kuat..'

Cerita kedua : Sorang kwn yg dalam proses penceraian dgn wifenya terkilan sebab wifenya dah bersalin 5 hr tp baru diberitahu berita tu. Sedih hatinya tidak terkata. Dah la tak dpt sambut kelahiran anak, dah terdesak baru diberitahu. Baby girl pulak tu.

'Awak, saya akan sokong apa jua tindakan awak. Saya tahu susah untuk awak terima keadaan ini. Tapi awak kena kuat untuk mendapatkan keadilan. Awak tidak boleh lemah dan patah semangat untuk hadapi semua ni. Apa yg dah terjadi anggaplah itu takdir dan awak kena terima takdir ini. Saya yakin awak mampu hadapi semua ini..'

*Krn mereka sedih, aku bersedih sama..krn mereka menangis aku juga menangis..krn aku menyelami kedukaan mereka..

Tuesday, February 9, 2010

106. Aina dan Mickey Mouse

Posted by Iera at 12:33 PM 0 comments Links to this post
2,3 hr ni Aina berminat pulak dgn Mickey Mouse. Bukak je ladtop, mesti nk tgk gambar Mickey. Aku terpaksalah save pic Mickey kat folder. Blik keje pulak, siap tanya aku mana baju dan kasut Mickey. Bila ckp tak beli lg, nak nangis. Tapi nasib baik Aina fhm. Bukan tak nak beli tp aku tak sempat lagi nak shopping. Bz sgt2.. Utk aku pun beli yg penting2 je dulu.

Akhirnya aku beli jugak seluar jeans paras lutut Mickey Mouse. Itu pun sebab dah terjumpa kat kedai tu secara kebetulan. Bagi kat Aina terus je dia pakai. Seronok bukan main. Aina kalau dah minat sesuatu dia akan minat habis2an. Pantang jumpa je brand tu, mesti teruja. Dulu Upin dan Ipin. Lps tu Wonder Pet dan Ben 10. Ben 10 yg teruk sekali. Siap complete satu set termasuk jam tangan dan beg. Dah tu bknnya blh beli 1 set je, at least 2,3 set. Kalau x, dia sangup pakai balik bj tu..

Lepas Chinesse New Year ni barulah aku nak shopping utk Aina. Bukan aku nak manjakan Aina dgn mengikut semua kemahuannya ( mcm mak aku selalu kata ) tp dia je lah satu2nya yg aku ada. Hidup aku sekarang hanya utk dia. Aku keje pun utk dia. Apa salahnya kn..

Monday, February 8, 2010

105. Pilihan

Posted by Iera at 12:03 PM 2 comments Links to this post


Aku dirisik seseorang utk seseorang..mm..sesuatu yg tdk pernah aku duga setelah aku membuat keputusan utk menutup pintu hati ini untuk mana2 hati..Adakah aku akan menerima risikan itu? Aku tidak pasti lagi kerana aku tidak pernah memikirkan hal sebegini setelah terluka dulu. Fokus sekarang hanya kepada Aina.

Mungkin bagi orang tua, mereka akan kata aku masih muda dan perlukan seseorang dlm hidup. Tapi bagi aku, selagi aku boleh survive life aku, aku tak kisah sangat. Dan yang penting aku ada Aina.

Keputusan di tangan aku. Memilih utk berdua semula bersama seseorang yg asing dlm hidupku atau memilih utk mengharap sesuatu yg tak pasti dan akhirnya aku dihumban ke gaung luka atau memilih utk terus abadi begini selamanya bersama Aina. Tak ada siapa pun akan memaksa. Semuanya terpulang kepada aku.

Saturday, February 6, 2010

104. Keje..keje

Posted by Iera at 1:52 PM 0 comments Links to this post


Kelam kabut aku hari Jumaat kelmarin. Mau taknya offismate cuti, dah tu incoming berlambak..mn dgn nk settle issue yg sales request lg..mn dgn nk buat FA..dh tu ada la expedite part urgent lak..rasa tak cukup tgn dibuatnya. Nasib baik, K.Ros tlg buat incoming sama. Tapi hari ni aku tak nangis mcm kelmarin ( Khamis ). Hr tu memang aku nangis tension. Bukan aku tak boleh settle keje sorang tp aku tension dgn sikap org yang tak mau nak bertanggungjawab sama..Bila dah nak cuti, buat keje main2 je..lps kat aku semua. Sedangkan masa aku nak cuti pjg hari tu, aku settle semua keje dulu barulah aku bercuti.Tapi dalam bz keje, aku reply jugak komen2 dr kwn2 kat fb..

Mungkin betul kata org, kita takkan blh nak org jd spt kita dan org pn tak blh nk hrp kita jd seperti mereka. Tapi bukan sekali dua mcm ni dah banyak kali. Aku sj yang pendam perasaan dan menjerut rasa. Sudahnya aku ialah menangis dlm hati..

Mungkin kerana terlalu ghairah mengejar impian, aku sudah dpt rasakan antibiotik bdn ku semakin lemah. Dah terasa sakit sini sana tp aku buat tak tahu saja. Makan pun dah tak selera. Apa pun yang terjadi, aku akan lawan segalanya. Aku pasti apa yg aku impikan akan tercapai. Untk itu, aku harus kuat.

Thursday, February 4, 2010

103. Rasa Seorang Kawan

Posted by Iera at 12:05 AM 0 comments Links to this post


Dah lama sorang kwn pendamkan rasa ni kat dalam hati dia. Baru semalam dia luahkan kat aku. Tapi bukan rasa cinta.. rasa yg sorang kwn patut ada kat hati dia. Aku dh lama lost contact dgn dia sejak dia bz dgn life baru dia.

Selama ni dia teramat bimbang kalau2 aku terluka sekali lagi. Teramat takut kalau2 aku bercinta dan berkahwin dgn lelaki yg salah.. Dia tak sanggup nak tengok aku menderita lagi. Dia nak aku still solo mcm ni dan tak yah ada ikatan dgn mana2 lelaki. Terima kasih untuk dia krn mengambil berat hal aku.

Aku tak marah bila dia ckp mcm ni jauh sekali nak melenting. Memang patut pun dia ada perasaan macam tu. Aku tahu, bukan niat dia nak halang aku berkawan dengan mana2 lelaki sekaligus menjalin ikatan akrab cuma dia tak mahu lelaki2 itu mempermainkan aku nanti.

Memang betul, rasa terluka memang sakit sgt. Apatah lagi yang menyakitkan kita itu adalah org yang kita sayang. Tapi inilah lumrah kehidupan. Aku tak pernah serik tapi sementara waktu ini aku tak lagi memikirkan keindahan masa depanku. Yang utama sekarang hanyalah fokus pada masa depan Aina. Mungkin suatu waktu dulu aku pernah mengharapkan seseorang yang pernah beri harapan tapi bila aku bukan saja ditolak tetapi dicampak terus maka sejak itu aku kembali sedar bahawa matlamat aku hanyalah Aina. Biarlah segala kepentinganku menjadi tempat terakhir.

Tuesday, February 2, 2010

102. Rezeki

Posted by Iera at 1:16 PM 0 comments Links to this post
Beberapa minggu lepas aku termimpikan sesuatu. Kata mak, itu tandanya sesuatu akan berlaku dlm hidup aku. Tak pasti ia akan dtg dlm bentuk apa, bagaimana dan bila. Bila fikirkan hal tu, aku jadi takut. Bukan aku takut untuk menghadapi dugaan tapi aku takut akan bentuk dugaan yg akan dtg. Minta2lah dijauhkan. Tapi ada sorang kwn aku ckp, mimpi tu tandanya kita akan dpt rezeki..

Khamis tengahari, aku terima call dr kedai motor yg cek utk motor aku yg hilang thn lps tu dh sampai. Alhamdulillah..tengah mamai di tengahari..dpt berita yg tak terduga. Kira setahun jugak la aku request.

Pagi tadi, bila sampai je ofis..HOD srh aku baca company email. Berdebar jugak la..mana tahu, kot2 ada berita buruk. Dan sekali lagi syukur Alhamdulillah.. Email dh keluar BONUS utk last year akan masuk before 10hb ni. Siap byr sekali dgn reduce working 6 month hr tu..

Ini la rezeki yg tak terduga..Rezeki Aina.. Semuanya utk Aina..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea