Followers

Monday, March 29, 2010

136. Cabaran Sudah Bermula

Posted by Iera at 11:15 PM 0 comments Links to this post


Beberapa hari ni..aku dah menyedari bahawa semakin bijaknya Aina, aku perlu kuat untuk berdepan dengan cabaran ini. Kat hati kecil Aina selalu berasakan Abah dia sedang bekerja. Sebab itu, Abah dia tak ada kat rumah. Tiap kali Abah dia datang, Aina akan bagitau semua orang bahawa Abah dia dah balik.

Setiap ketika Aina berharap agar Abah dia akan balik rumah. Ternanti-nanti. Tiap kali hari Sabtu ( aku cuti ) Aina dah tahu bahawa Abah dia akan datang ke rumah. Kalau hari yang sepatutnya tapi Abah dia tak datang, Aina akan tel. Aina akan marah kalau ada sesiapa yang sengaja berkata yang tidak baik tentang Abah dia.

Dan yang paling tersentuh, bila Aina berharap aku dan Abah dia akan hantar dia ke sekolah tahun depan.. Akan ambik dia balik dari sekolah.. ( Aku pernah menyelami apa yang dirasai Naz dulu..dan keadaan yang sama semakin hampir denganku..)Cabaran sedang bermula. Aku kena terima apa jua keadaan..kena berdepan apa jua situasi yang menyentuh hati..

'Na anak abah..anak mak..'

'Nama Na Nurul Aina Najihah bt Zaini'

'Na sayang mak..Na sayang abah..'

Kata-kata inilah yang setiap ketika ada dibibir Aina..Dan tiap kali kata-kata ini terlafaz dibibir Aina, tiap kali itu juga aku tersenyum dalam duka.

Thursday, March 25, 2010

135. Kenapa Aku Block Mereka?

Posted by Iera at 2:58 PM 0 comments Links to this post
Aku dah remove dan block beberapa orang kwn yang dlm list FB aku. Apa saja yang aku tulis kat FB, menjadi issue mereka kat ofis. Sampaikan pasal Aina demam yang aku tulis kat FB baru2 ni pun jadi isu mereka. Itu hak aku tapi bagi mereka seolah apa yang aku dan org lain tulis kat FB tu sengaja nak cerita satu dunia. Semua org buat mcm tu. Tp yang mereka tulis takde pulak aku ambik kisah..

Aku dah tak nak ambik tau apa yg mereka tulis..dan aku tak nak mereka ambik tau hal aku..Luka kat hati aku ni semakin parah..sepertimana luka kat hati mak aku..kerana di antara mereka itu adalah sepupu aku..anak saudara mak aku sendiri..

Mungkin ni hari mereka..hari untuk aku akan tiba jua.. Tuhan Itu Maha Adil..

134. Gambar Kahwin Ani dan Danial

Posted by Iera at 12:35 PM 0 comments Links to this post





Congrates to Ani and Danial..( sorry ye..copy gambar kat FB )

Wednesday, March 24, 2010

133. Pendapat

Posted by Iera at 1:03 PM 0 comments Links to this post



Td, masa tgh dok bz buat keje..aku terdengar satu suara kat dlm ofis ni. Dia ckp, semalam dia dah remove nama2 kat list FB dia yg dia tak kenal. Alasannya, tak ada sebab utk dia ber'communicate' dgn diorang. Dia hanya simpan list kwn2 sek dia, member2 ofis, sedara dia je..Betul ke thinking mcm ni? Adakah sesebuah persahabatan tu memerlukan kita kenal org tu?

Pada aku, pandangan ni salah. Tak semestinya kita berkawan hanya dengan mereka2 yg kita kenal..yg dah memang kwn kita. Aku ada ramai kwn yg memang aku tak kenal langsung diorg..hanya kenal dlm FB, dlm blog..dan mereka2 itulah yg setiap hari ada dgn kita..yg dgr cerita kita dan yang kita ambik tau hal mereka..Dan tak mustahil di antara mereka2 itu menjadi bestfriend kita..

Luv Shieda Zain, Amy Minss, Dila Hoya, Kak Elee, Kak Noor Arbaiah, Jaja, Nurin, Kak Iman Batrisya..dan ramai lagi..( semuanya kenal dlm blog dan FB..)MMMUAH..!!!

Monday, March 22, 2010

132. Aina..Aina..

Posted by Iera at 9:26 PM 0 comments Links to this post

Masa aku nak panggil Aina balik dari bermain kat rumah mak sedara aku ptg tadi, aku terdengar perbualan Aina dan mak sedara aku. Masa tu Aina tak perasan aku datang .

Aina : mak Na ( Aina ) nak kawin

Mak sedara aku : mak nak kawin dengan sapa?

Aina : dengan abah Na la

Mak sedara aku : sapa bagitau Aina?

Aina : tok la

Bila aku tegur Aina, terus Aina diam. Aku tanya Aina. Menurut mak aku dan mak sedara aku, habis semua orang Aina bagitau macam ni termasuk tok pengasuh dia. Semua orang tanya mak aku tentang kesahihan cerita ni.

Aku : bila mak cakap macam tu? mak tak bagitau Aina pun.

Aina : tok la

Aku : bila tok bagitau Aina?

Aina : ( tersenyum..) Aina nak dok dengan mak dan abah la..

Aku terdiam bila Aina cakap macam tu. Itu suara hati Aina yang selalu aku dengar.

131. AINA- Wedding Contest.

Posted by Iera at 12:59 PM 0 comments Links to this post


Apakah hadiah perkahwinan yang paling ideal drpd kawan² untuk aina dan kenapa.?



Hadiah tu adalah Lampu Tidur. Kenapa? Cahaya lampu tidur akan membangkitkan suasana romantis..cahaya itu akan terus menyala seperti mana cinta itu terus bersemi dihati Aina dan pasangannya..

130. Akhirnya..

Posted by Iera at 12:40 PM 0 comments Links to this post


Suatu hari itu..

'Ya Allah..KAU tutupkanlah mata hatiku kepada dia..kepada sesiapa saja yang akan hatiku jatuh kepadanya..biar pun pintu itu tertutup serapat-rapatnya untuk selama-lamanya, aku redha..'

Hari ini..

'Terima kasih, Ya Allah..kerana Engkau telah makbulkan doaku..membutakan mata dan hatiku pada dia dan mereka-mereka yang tak sepatutnya aku bukakan pintu ini..'

Sunday, March 21, 2010

129. Rahsia Selama Ini..

Posted by Iera at 10:50 PM 0 comments Links to this post


Selepas semuanya selesai, aku rasa sudah sampai masanya aku membuka rahsia ini. Bukan niat nak mengaibkan sesiapa tapi aku hanya ingin melepaskan apa yang terpendam kat hati selama ini.

Aku cuba dikenalkan dengan seseorang yang sama status Bukan aku yang nak sebenarnya dan aku tak pernah bersetuju dengan rancangan ni tapi kak S yang buat keputusan bagi pihak kau tanpa persetujuan aku. Tahu2, hal aku, no tel aku dah ada pada parents lelaki tersebut.

Tapi aku perlu melalui proses interview dengan parents dia dulu. Kalau parents dia suka, barulah aku akan dikenalkan dengan lelaki tersebut. Itu yang bapak lelaki tersebut cakap pada aku di dalam tel. Aku rasa terhina sangat dengan situasi ini. Dan aku menolak rancangan ini tanpa rasa penyesalan.

Aku tak tahu apa ada dalam fikiran mereka. Mereka ingat aku gilakan harta, gilakan kekayaan sampaikan bagitau yang anak mereka tu ada segalanya. Mereka buat aku ni yang tergila-gilakan anak mereka, terdesak sangat untuk berkahwin.

Pada mak, aku ceritakan hal ni dan mak rasa sedih sebab pandangan mereka terhadap aku. Seoalah aku hanya akan bahagia bila berkahwin dengan anak mereka. Kak S mengatakan aku menolak tuah. Itu kata dia tapi bukan aku. Aku tak nak terkurung di dalam sangkar emas..biarlah hidup aku begini.

Aku dah pun merenung ke dalam diri bahawa apa yang aku cari selama ini hanyalah kebahagiaan bersama Aina. Aku selesa begini kerana aku ada mak yang selalu ada di belakang aku, aku ada adik2 yang sentiasa bersama aku..aku ada kwn2 yang tak putus2 memberi dorongan padaku..Kerana ada mereka semua, hidup aku sentiasa bersemangat..

Friday, March 19, 2010

128. Keje

Posted by Iera at 9:15 PM 0 comments Links to this post
Keje semakin banyak. Tak terduga. Sales request FA hampir 80part. Dalam masa yang sama pulak, incoming masuk serentak dari supplier. Sehari dah 50 line item. Itu tak lagi kena buat COC,follow quality issue. Dan tiba2, ada pulak issue kat Flexs, part problem. Dan customer request untuk buat Hardness tester. Bukan 1 part tapi 10 part. Utk buat test Hardness saja memerlukan banyak proses. Dan yang paling mencabar, kena gergaji screw, memang lenguh tangan. Bayangkan 1 part no kena gergaji 5pcs screw, kalau 10 part dah 50pcs..

Nasib baik aku ada partner sorang. Dia cover untuk incoming dan aku concentrate untuk hardness tester. Tapi aku tak kisah walaupun keje bertimbun sebab aku suka bekerja.

Monday, March 8, 2010

128. Update..update..

Posted by Iera at 2:43 PM 0 comments Links to this post
1. Beberapa hari ni keje bertambah. Macam tak menang tangan dibuatnya. Dengan FA, Incoming lagi..dah tu nak settle issue customer..Walaupun aku ada partner tapi tetap tak blh nak handle. Sampaikan aku terpaksa bawak balik keje kat rumah. buat keje dengan ladtop company, layan FB dengan ladtop sendiri. Sampaikan mak aku perli ‘amboi, sibuk kalah menteri..kiri kanan ladtop’ aku hanya tersengih..

2. Aku cuti 12hb hr tu special utk Ida. Ku dah berjanji dgn Ida nak tolong dia masa kenduri adik dia, Ani. Lagipun hari tu birthday Ida. Dari pukul 10pg sampai pukul 6ptg, kejap runner sana..kejap runner sini..Pastu masak agar2 pulak. Memang tak blh rest. Aku balik rumah kejap tgk sama ada mak aku dah siapkan hantaran Ani ke belum. Tapi sempat lagi on9, tanya khabar member yg nak gi outstation. Pukul 9 ke rumah Ida semula ada Majlis Tahlil. Siapkan keje dan masak lagi agar2. Mata ni mengantuk tak terkira tpi tahan jelh. 12.30mlm baru aku pecut balik rumah. Merempit jugak la dah lewat mcm tu. Tak pasal2 ada yg ‘tergoda’ lak tengok aku sorang2..

3. Kenduri Ani berjalan lancar. Aku kenalah bwk Aina sama tp Aina hr tu angin apa ntah, nak pakai baju Tranformer dgn selaur jeans. Nampak macam budak lelaki lak. Bila mak aku dtg, Aina ikut mak aku balik. So, aku free la..Ani ajak aku temankan dia ambik gambar outdoor kat Pantai Bersih. Bayangkan pengantin drive kereta sdgkn pengapitnye, sedap je duduk kat seat belakang..semua org pandang je..hehe..Dah pukul 6, aku balik. Teringat kat Aina lak..

4. Ada sorang mamat tu yg aku br kenal..dgn berlagaknya cakap..klau aku kwn dgn dia, hdp aku pasti bahagia..tak rugi aku kenal dia..uwek..nak termuntah aku..Hidup aku pasti sempurna..Aku mula la nk reject dia terus..Rasa macam nak remove je dia dr list kwn2 aku..Aku memang benci org yang ckp besar ni..

127. Aina

Posted by Iera at 2:41 PM 0 comments Links to this post
Dah beberapa bln Aina asyik nak gunting rambut mcm Tomok. Sejak dia minat kat Tomok. Pantang je nampak Tomok kat tv, riuh rendah suara dia. Mak aku memang tak bagi Aina gunting rambut sebab rambut Aina curl original.. Lagipun dah panjang sampai tengah belakang. Tapi disebabkan Aina tak suka ikat rambut, aku pujuk la Aina. Dan Aina nak dengan syarat mesti macam rambut Tomok.



Kelmarin, aku bwk Aina ke Saloon kat Alma. Mulanya aku nak Aina gunting rambut macam Agnes Monica dalam drama Jelita tapi Aina tetap dengan pendirian dia. Kalau x, dia tak nak gunting.



Jadi, aku gunting rambut Aina macam ni lah..Bila siap je, Aina terus puji diri cakap rambut dia lawa..Aina..Aina..

Tuesday, March 2, 2010

126. Update

Posted by Iera at 11:43 PM 0 comments Links to this post
Semalaman aku tak boleh nak tidur. Banyak perkara mengejutkan berlaku. Semuanya diluar dugaan. Pukul 3 pg baru boleh lelapkan mata. Kepala sakit sangat..serabut..Badan pun dah seram sejuk..Sejak beberapa bulan lepas dah 2 kali aku macam ni.

1. Pg kelmarin masa on the way nak pi keje, aku dan adik aku, An hampir accident. Mat bangla tu naik basikal lintas dpn kereta yang tengah jem..pastu kena langgar dengan motorsikal yang kat depan kami. Nasib baik aku sempat brek, kalau tak, memang aku langgar dia pulak. Dan nasib baik, motorsikal kat belakang tak langgar kami lak..Memang aku terkejut habis walaupun mat bangla tu tak cedera. Syukur..Dan lepas tu aku memang rasa lemah semangat..

2. Rasa terluka sangat dengan sorang kawan ni. Rupanya selama ni aku tak de makna pun dalam hidup dia. Patut la selama ni, aku ni bagai orang asing..Tak apalah, mybe dengan cara tu dia rasa bahagia. Mybe juga, nilai persahabatan aku selama ni tak de harga untuk dia.

3. Aku seakan patah semangant. Seakan kosong segalanya. Aku sudah mulai rasa bahawa aku akan kehilangan sumber inspirasi selama ni sedangkan aku still ingin berkarya..X apalah..aku kena redha dengan keadaan ini. Aku akan cuba untuk terus berkarya tanpa bersumberkan sesiapa sebab sumber tu dah lari..hehe..

4. Hampir accident lagi ptg tadi masa aku pi Tesco. Ada ke kereta tu dengan lajunya tak berhenti simpang. Ikutkan dia kena berhenti bagi laluan kat aku. Ni tak, terus je..Nasib baik time tu aku bawak motor slow je..Brek mengejut jugak. Lain kali fikir la..kawasan pasaraya ke..kawasan perumahan ke bukannya boleh drive laju..Memang aku shock jugak la tadi. Kalau nasib tak baik, mau melambung aku..Syukur aku masih bernafas lagi..

Monday, March 1, 2010

125. Aku

Posted by Iera at 3:19 PM 0 comments Links to this post




Bila ada sorang kwn tengok dua pic ni..dia cakap muka aku nampak tua dari umur aku..Aku tak kisah dan tak marah pun bila dia cakap macam tu sebab aku sedar bahawa kerana terlalu mengejar impian aku telah mengabaikan diri aku.. Bukan aku tak sedar hal ini tapi aku kena fokus dan pentingkan apa yang sedang aku lakukan sekarang..

Biarlah sementara waktu ini aku begini..Biarlah aku macam ni..Sampai masanya nanti..setelah aku berjaya miliki impian tu..aku akan kembalikan semula segala yang hilang dulu...
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea