Followers

Thursday, October 29, 2009

64. Keje

Posted by Iera at 12:16 PM 0 comments Links to this post
Aku tak nak crita dh psl kes hr tu. Buat sakit hati aku sj. Tp aku nk crita psl arahan bos aku. Bos aku nk aku dn budak tu bekerjasama dan klau ada brg masuk, tak kiralah aku ambik ke dia ambik ke..sapa siap dulu kena tlg member yg tak siap keje lg. Sbb sebelum ni, sapa ambik brg tu, dia kena settle sendiri. Tak kiralah brapa bnyak yg dia ambik utk release. Aku mmg tak brapa setuju dgn arahan bos aku tu tp aku diam sajalh. Sebabnya :

1.Aku selalu settle keje dulu, terutama keje yg memerlukan banyak proses dan rumit. Bila dh settle keje dan ada ms free, brlh aku buat personal keje. Search webs ka, update blog ka..tapi tak semua org buat mcm aku. Kdg2 org tu main game dulu, baca gossip la..br nk settle keje. Bila kau dh siap, dia tak habis lg..

2.Dia tu punyalah takut % keje aku banyak dr dia ( selama ni mmg % aku extra dr dia )sampaikan receiving tak siap lg pun dia pi tunggu. Pulun ambik brg kat dia sorg. Kdg2 brg yg ada kat dpn mata tak settle lg, tp pi ambik brg lain. Pastu gaduh la keje bnyak la.. Aku ka yg tak ikut arahan atau org lain ? Hbis tu mcm mn nk bekerjasama klau brg tu letak kat dpn hidung dia. Bila aku mintak, dia x bg.

Aku mmg bengang dgn org mcm tu. Dah tu, org lain nmpak je kesalahan aku sdgkn hasad dengki org lain..pejam mata je. Demi sebuah KEHIDUPAN yg perlu aku teruskan, aku terpaksa bersabar dan tahan semua ni.

Monday, October 26, 2009

63.

Posted by Iera at 4:18 PM 3 comments Links to this post
Baru2 ni ms Aina tgh main sorg2..Aina ada ckp.

'Mak, Na mati. Kreta langgar Na.'

Sambil tu, Aina pura2 tidur atas lantai mcm org kena langgar. Tersirap jugak la darah aku. Pastu aku ckp la kat Aina.

'Na, tak baik ckp mcm tu. Nanti mak nak dok dgn sapa klau Na tak ada.'

Aina ckp.

'Mak dok la dgn tok.'

Mlm tu, sampai terbwk dlm mimpi kata2 Aina tu. Walau cuma dlm mimpi, tp aku terasa mcm betul. Tak blh aku nk ceritakan betapa sedihnya aku klau hal tu terjadi. Aku tak sanggup. Moga dijauhkan takdir ini dari hdp aku.

Wednesday, October 14, 2009

62. Aku yg salah?

Posted by Iera at 12:56 PM 0 comments Links to this post
Aku didapati BERSALAH oleh boss aku kelmarin krn kes hr tu dan perubahan sikap aku sejak kebelakangan ni. Aku akan di monitor!!!!!

Friday, October 9, 2009

61. Bila Hati Dah Terluka

Posted by Iera at 4:50 PM 1 comments Links to this post
Aku tak tau knp sejak kes hr tu, aku rs feel aku dh kurang utk keje kat sini. Sekarang ni aku tgh motivate balik diri aku agar perasaan aku balik mcm dulu. Mungkin org akan ingat aku terlalu mengikut perasaan. Aku dh cuba tp tak mampu.

Sepatutnya esok aku ada team building. Paintball kat Permatang Tinggi. Memang pd awalnya, aku ghairah sgt nk join tp aku tarik diri lps je kes tu. Aku dh tak ada mood. Dan mmg la satu kerugian bila tak join sbb company sponsor half. Tp kali ni aku tak ralat pn. Sampaikan aku tak kisah buat bodo bila dia tu berckp ttg itu ini.

Mungkin aku perlukan sedikit waktu utk pulih balik diri aku. Luka yg aku rs bkn krn 1 hr tu sj tp dah berthn2.. Dulu aku anggap itu satu package utk aku berada di level yg membanggakan tp semakin lama aku rs seperti diperbodohkan dan dibuli.

'Kalau kita jd org senyap, kita akan diperintah dan dibuli.'

Itu kata sorang member Chinesse.

Tp nk buat mcm mn dh aku ni bknlh jenis yg suka mengampu org, ramah tamah dan mesra alam. Mungkin krn itu, aku diperlakukan mcm ni. Krn aku tak pernah komplen apa sj yg dibuat pd aku. Letak lah keje bnyk mn pn dpn aku, aku akan buat. Klau tak siap kat ofis, aku balik buat kat rumah sdgkan tak de sapa pn tau..

Aku kena pulihkan diri aku..pulihkan hati aku..dan perasaan aku demi Aina..

Thursday, October 8, 2009

60. Lets Celebrate Lunch

Posted by Iera at 9:45 AM 1 comments Links to this post
Kelmarin ni ada lunch kat Penang Office utk celebrate sales target dlm 3 bln lps. Kira dh dpt target yg company nak la tp tak la dpt sasaran yg sebenar lg. Tp tak blh nk happy sgt sbb ada 3 bln lg. Dlm masa 3 bln apa pn blh jd. Target ni jugak akan tentukan BONUS yg akan dpt Chinesse New Year nanti. Klau dpt sasaran yg betul, mmg blh Chinesse New Year la. hehe..



Tengah ambik makanan. Walaupun staff kat sini majoriti Chinesse tp utk jamuan ke apa ke yg melibatkan makanan, HR akan selalu order kat katering Melayu. Menu hr ni nasi goreng, bihun goreng, cendawan goreng, udang goreng, gulai ayam, tom yam, sayur campur, kek dan bnyk lg. Sampai full...( mcm mn lh nk kurus, asyik ada jamuan je...)



Staff Chinesse meraikan dgn minuman beralkohol.





Tengah tapau nk bwk balik kat warehouse. Tp bila dh sampai kat warehouse, mmg dh tak blh nk mkn dh. Kenyang sgt. Bwk balik kat rumah lah..

Monday, October 5, 2009

59. Dah tak blh nk pendam..

Posted by Iera at 12:15 PM 3 comments Links to this post
Walaupn ni crite last week pnya, tp bahangnya masih lg terasa. Aku mmg dh lama bengang dgn member sebelah ni. Tp aku diam sj dan hnya terima je apa dia buat kat aku sbb aku tak mau org kata aku ni x mature sbb bergaduh dgn budak2. Tp hr tu aku terpaksa gak tunjuk api kemarahan aku.

Department aku mmg sush utk diberi OT. Disebabkan minggu tu keje banyak, dgn quality issue..so, bos aku pn request la OT kat bos bsr. Hr 1st tu semua ok tp masuk hr 2nd, ntah perasaan apa ntah mula rasuk dia tu, dia plan nk OT sorang2. Bila aku tnya, ckp x nk OT tp bila dh dkt nk blik dia bgtau bos aku dia blik lwt sbb OT. Aku bengang gila la.. Aku cukup pantang org suka menipu ni..

Bila aku ckp nk OT gak, dia dok cerita kononnya keje dh xde, brg pn dh xde pending.. Seolah2 mmg x nak bg aku OT sama. Aku sound direct la. Aku ckp, dh keje x de aku balik la. Ms tu mmg aku cpt2 kemas meja aku dan keluar. Bos aku hairan gak la sbb td dgr mcm aku nk OT.

Tau pn aku bengang kat dia. Dia bgtau bos aku yg aku tgh bengang kat dia. Kalau tak krn hormatkan bos aku dan fikir aku dan dia tu satu department mmg aku blh buat bodo je. Apa yg dia nk jeles ntah..bknnya dia nk byr pn. Lgpn gaji dia lbih bnyk dr aku..

Walaupun hal ni dh beberapa hr tp aku still lg rasa bengang. Mmg la aku ckp dgn dia mcm biasa tp hati aku ni ttp ada rs sakit hati. Kalau tak krn aku terikat dgn Aina, mmg aku blh bg 24hour resign letter.. Mybe org akan kata aku ni bodoh sbb krn perkara sekecil ni aku nk resign tp sebenarnya bnyak lg perkara yg dia tu telah buat dr 1st time aku masuk keje..

Lama mana aku harus think positif dan biar semua tu terjadi..?

Sunday, October 4, 2009

58. Mid Autumn Moon Cake Festival

Posted by Iera at 12:06 PM 0 comments Links to this post
Jumaat lps company aku buat BBQ sempena Mid Autumn Moon Cake Festival kat Apartment The Spring, Jelutong. Apartment tu ada sediakan hall utk BBQ. Makanan disediakan tp kalau nk sponsor pn blh. Tp aku sponsor duit sjlh.( mls nk bwk..hehe...) disebabkan hr tu aku keje. Aku dan Dyh je yg pi mewakili staff Melayu. Yg lain semua masih 'demam raya.'

Hr tu ofis close pukul 5ptg. Aku dan Dyh pi dgn kereta. Disebabkan stuck kat jeti, kami sampai tepat pkl 6. Sementara tunggu yg lain, kami tolong apa yg patut.




Masa ni aku tgh tolong bakar ayam.





Lebih kurang pukul 9mlm, kami ada contest masak ayam BBQ. Group dh dibahagi kpd 3 group. Blh guna apa sj bhn utk bakar ayam.


Ni ayam yg aku bkr. Terus terang, mmg aku yg bkr sorang walaupun ada group. Group yg menang adalah Group A. Kami balik lbih kurang pkl 10 mlm. Sorry..aku mls nk crite hr ni.. Sebenarnya bnyk lg gmbr dan crite..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea