Followers

Tuesday, November 30, 2010

234. Busy

Posted by Iera at 4:20 PM 2 comments Links to this post
Sorry, x dapat nak update lagi. Terlalu bz dengan keje dan preparation untuk company trip..Insyaallah..lepas habis trip tu, akan start balik update..

Thursday, November 11, 2010

233. Aina_Bersamamu

Posted by Iera at 1:00 PM 1 comments Links to this post

Semalam, balik dari stesyen minyak Caltex, bukak tv. Siaran Bersamamu baru nak mula. Masa tu Aina tengah dok belek cermin mata hitam yang baru beli kat stesyen minyak tadi. Bukan vermin mata saja, siap dengan Air Tin Milo, Roti Gardenia dan Maggie Cup lagi. Kemudian sepupu Iera sebelah rumah cakap kat Aina :

Sepupu : Tu beli macam-macam tu..habis duit mama Aina
Aina : Tak..mama ada duit lagi
Sepupu : Mana ada dah..dah habis beli semua ni kat Aina. Tu macam mana mama Aina nak pi keje esok..
Aina : Mama mintak la kat abah
Sepupu : Duit abah pun dah habis bagi kat mama Aina. Habis tu macam mana?
Aina : Mintak la kat Bersamamu..( sambil tunjuk ke tv..time tu rancangan Bersamamu tengah on9 )
Sepupu : Aina tak malu ka masuk tv..mintak duit kat orang tapi mak Aina keje? ( sambil tergelak )
Aina : Dah duit takdak nak beli mainan..

Apalagi, Iera dan sepupu Iera pun gelak la kat Aina. Aina..Aina..

Wednesday, November 10, 2010

232. Trip

Posted by Iera at 12:39 PM 0 comments Links to this post

Sumber : Google

Mood nak pi trip & team building sekaligus Annual Dinner dah mula terasa. Tambah pulak tema dah dibagitau. HR pun dok sent email pasal transport la..pasal baju untuk tema la..macam-macam..Time ni mula la rasa macam tak sempat je. Tinggal 3 minggu je lagi. Sekarang, dah kena ready baju nak bawak..baju nak dinner..Takut nanti tercicir itu tercicir ini..Baju untuk dinner Iera dah pi survey. Cuma tengah fikir, nak beli ke tak baju tu. Takut nanti bila pakai terlebih seksi pulak. Sakit mata orang tengok. Iera dah pun mintak permission dari mak. Dan mak dah bagi green light. Bukan la mak nak menggalakkan anak dia ke arah yang tak elok, cuma setahun sekali je..Lagipun ada award pakaian terbaik tau..Nantilah Iera inform apa tema tahun ni. Trip tahun ni ke Pangkor.

Tuesday, November 9, 2010

231. Aina Dah Sihat

Posted by Iera at 1:19 PM 0 comments Links to this post
Alhamdulillah..petang kelmarin bila Iera balik keje, Aina dah ok. Dah tak rasa sakit. Tapi Aina still makan ubat yang doctor bagi. Iera pun masih kawal pemakanan Aina. Nasib baik Aina ikut cakap Iera. Ikutkan Aina ni degil sikit.

Masa kat ofis kelmarin, memang Iera tak senang hati. Walau nampak Iera biasa je, tapi hanya Tuhan saja Yang Tahu apa ada dalam hati Iera. Memang rasa tak sabar nak balik jumpa Aina. Bila dengar tok mengasuh Aina cakap Aina dah ok dan Aina sendiri bagitau dah tak rasa sakit, rasa lega sangat..

Syukur Alhamdulillah..Terima kasih, Ya Allah..

230. Hari Jadi

Posted by Iera at 1:08 PM 3 comments Links to this post

Actually, kelmarin adalah birthday Iera. Seperti biasa, memang tak ada celebrate apa-apa. Tak kisah sangat lah. Lagipun, Iera hanya suka celebrate birthday orang tapi bukan birthday sendiri..Jangan tak percaya, seumur hidup tak pernah sekali pun Iera celebrate birthday..Iera dapat wish dari kawan-kawan kat facebook. Macam biasa lah bila kawan-kawan rapat wish..Mendoakan dapat berjumpa putera idaman..Wah, putera idaman tu..Kalau Rosyam Nor boleh? hehe..Walau sebenarnya dah tak bermimpi dan berimpian berjumpa mana-mana putera, thanks untuk depa. Iera tahu depa nak Iera bahagia..

Dah 31 tahun..Mak pun macam tak percaya yang anak dia dah umur setua ni..hehe..Apa pun umur bukan penghalang untuk mencapai segalanya kan.. Moga Tuhan memberi Iera kesihatan yang baik..kelapangan dalam hidup untuk membesarkan Aina..Amin..

Monday, November 8, 2010

229. Aina

Posted by Iera at 12:39 PM 0 comments Links to this post

Semenjak dua menjak ni, sikap Aina memang mencabar hati kecil Iera. Meminta Iera supaya kuat dan sabar bahawa ini baru ujian kecil pada saat umur Aina 4 tahun. Akan ada lagi ujian yang perlu Iera lalui bila Aina semakin besar.

Bangun pagi, bila bukak je mata :

'Mama..Aina rindu abah la..'

Bila tengah rest..tengah terlentang tengok tv :

'Mama..Aina rindu abah la..Nak telefon abah..'

Bila malam :

'Mama..mai tel..Nak telefon abah..Na rindu abah la..'

Naluri hati seorang ibu pasti tersentuh jugak walau sekuat mana pun melaung ketabahan. Tapi Iera akan terus kuat berdepan dengan semua ni.

228. Kebimbangan Hati Seorang Ibu

Posted by Iera at 12:22 PM 2 comments Links to this post

Khamis lepas, balik dari ofis macam biasa..Aina tengah main dengan anak sepupu Iera kat rumah.. Bila dah nak Maghrib, Aina balik. Kemudian dia cakap nak ke bilik air. Tapi mintak Iera temankan. Iera pun ok la. Tapi Aina nangis masa buang air kecil. Cakap sakit. Mula la Iera rasa tak sedap hati. Esoknya, Iera dan mak bawak Aina pi hospital. Dan bila buat urin air kencing, doctor cakap kena jangkitan kuman dan biasanya penyakit ni hanya di alami orang dewasa. Agak susah untuk kena pada budak-budak. Doctor pun terpaksa bukak note untuk cari ubat yang sesuai dengan penyakit ni. Tapi untuk 1st time kena, doctor cuma bagi ubat saja.. Berat badan Aina dah susut dari 27kg ke 21kg.

Balik dari hospital, Aina still sakit. Dan tiap kali nak buang iar kencing, Iera kena temankan dia. Kena peluk dia. Tak dapat nak gambarkan perasaan masa tu. Kemudian Aina mintak abah dia datang rumah. Iera pun call ex. Mungkin Aina nak share kesakitan tu dengan abah dia sama. Nampak je abah dia datang, terus Aina bagitau :

‘Abah..Na sakit..kena minum air masak banyak..tadi Na pi hospital..’

Ex cuma mengangguk mengiyakan saja. Macam tu lah ex. Dia tak reti nak tunjuk sangat rasa risau dia depan mata. Iera cukup faham dia. Bila ex balik, Iera suruh Aina tidur. Tak mau bagi Aina aktif sangat. Malam memang tak bileh nak tidur nyenyak. Aina asyik terjaga sebab terasa sakit. Sehingga pagi tadi, masa Iera nak datang keje, Aina still sakit. Cuma berkurang sikit. Iera dah pesan pada tok mengasuh Aina. Kalau ada apa-apa hal bagitau Iera dan Aina pun Iera dah pesan suruh minum air masak banyak-banyak. Kena pantang macam-macam. Dah tak boleh nak makan makanan ringan dah..

Walau Iera nampak je happy tapi sebenarnya hanya Tuhan je Yang Tahu apa perasaan dalam hati ni. Moga Allah lenyapkan kesakitan Aina..Sembuhkan kesakitan tu..Amin..

Thursday, November 4, 2010

227. Perang FB lagi

Posted by Iera at 11:47 AM 3 comments Links to this post


Perang bermula lagi..Semuanya bermula dari pic masa Form 3 dulu yang ditag oleh Yati Kimi. Memang pic ni dah lama. Dulu ada jugak dok berbalas komen kemudian dah stop beberapa bulan. Tapi baru-baru ni member terjumpa Matt Ary, member sekelas Iera dulu. So, Matt Ary ni pun komen la pasal gambar tu dengan Yus dan Yatie. Tiba-tiba si Watie ni mencelah. Lepas reunion bulan 12 hari tu, Watie ni dah remove kami bertiga dari FB dia. Iera tak baca apa yang dia tulis tapi Iera dapat tau dari Yus yang Watie dok kata kat kami bertiga macam-macam dan kemudian dia remove kami dari list dia. So fine! Orang dah tak mau berkawan dengan kita kan..mybe lah dia tu vogue dan vass sebab tu tak mau la berkawan dengan kami yang serba sederhana ni..

Berbalik kepada kes baru ni, Yus, Yatie dan Matt Ary tengah berbalas komen pasal lain tiba-tiba dia mencelah reply komen yang dah beberapa bulan lapuk kat fb tu. Pastu Yus pun tak puas hati la. Pasal apa pulak dia masuk tiba-tiba. Bermula dari tu lah yang terjadi semua ni. Dah tu siap reply komen-komen yang tak elok. Ada ke dia cakap kami bertiga ni j….g! Wei, tau ke dia makna j…g tu? Motif apa Watie cakap macam tu? Cakap jual diri kat orang la. Apa ni? Siap dengan maki-maki dan mencarut lagi. Malu la dah jadi mak budak pun nak mencarut-carut macam tu. Dah tu libatkan asben-asben Yatie dan Yus lagi. Hal ni takde kena mengena pun dengan asben-asben depa. Yang last sekali dia tulis macam ni :

Wati wrote:
"elok ler sekor tuh dah janda, tinggal lagi 2 ekor pendek lagi..skit ari lagi jadi la janda yg paling sangap!!! laki aku ler paling bertuah dapat aku ok! bukan mcm hampa mmg dok bg laki hampa jadi barua hampa! NOTED!!!!!!!!!"

Wah! Hebat..Takdir kat tangan dia la kot.. nauzubillah..Sekarang ni Yati Kimi dah delete pic tu. Senang. Biarkan Watie terjun dengan labu-labunya.

Bagi Iera, Watie ni ada ke tak ada ke sama saja. Iera pun bukannya rapat sangat dengan dia. Tapi apa yang dia buat kat kami bertiga ni memang dah melampau. Semua kawan-kawan asyik tanya kenapa..dan kenapa? Kami tak mau cakap apa-apa, biarlah kawan-kawan sendiri yang nilai semua tu. Dan kami pun tak mau hasut sapa-sapa untuk memihak kepada kami. Cuma Iera nak bidas sikit apa yang Watie cakap tu.

1. J…g tu digunakan untuk perempuan yang tak baik, yang menjual harga diri kat lelaki. Setahu iera la, selama hidup 31 tahun tak pernah la Iera buat perkara tak elok macam tu malah tak sedetik pun. Memang Iera tak ada suami tapi Tuhan itu berikan Iera Aina untuk Iera jadi manusia yang berguna sentiasa beringat bahawa setiap apa yang Iera lakukan pasti Aina akan terkena tempiasnya. Dan Iera sentiasa berusaha menjadi mama terbaik Aina. Iera bukan kemaruk dan Alhamdulillah…4 tahun dah berlalu..Iera tak pernah sekali pun tersasar di landasan. Dan Iera bukan wanita murahan. Iera rasa Yus dan Yatie pun tak pernah ada perasaan nak jual maruah diri. Depa ada suami. Buat apa nak cari kenikmatan yang hanya mengundang dosa sedangkan yang halal dah ada…

2.Iera redha bila bergelar janda..dan Iera terima takdir ni dengan syukur. Sebab Tuhan berikan Iera petunjuk awal..beri takdir ni. Dari Iera tidak cium bau syurga. Yelah, kalau asyik berperang setiap hari kan. Iera bukan suka-suka nak hidup macam ni, Iera ada alasan tersendiri. Dan jangan nak letakkan takdir orang lain umpama takdir Iera. Hidup Yus dan Yatie serba sempurna. Bila Iera sorang dah tertakdir macam ni, takkan depa dua orang nak biar hidup depa jadi macam Iera.

Sekarang ni, biarlah Watie ni dengan tafsiran-tafsiran dia terhadap kami bertiga dan kami terima apa saja dia nak cakap tentang kami. Pada Yus dan Yatie :
'Lupakan saja yang pahit.. Esok yang indah akan bermula semula. Seandainya bertemu dengan peristiwa pahit juga, "sepak" saja perkara itu dalam longkang. Orang yg memberi masalah kepada "kita" sebenarnya tidak pandai mengendalikan masalah dengan memberi masalah kpd.org lain!!'

Dan Iera pegang pada ayat-ayat ini :
Walau hidup direjam dengan kejam..kesabaran dan ketabahan itu kunci segalanya..Kerana hidup sentiasa diuji selagi menghirup udara di bumi Pulau Mutiara ini..Disebalik semua ini tersimpan yang tersirat dan tersurat..Allah Maha Mengetahui Segalanya..

226. New Update

Posted by Iera at 11:45 AM 0 comments Links to this post
Beberapa hari ni mood nak update tak ada. Hanya ziarah blog kawan je. Kat rumah pulak, broadband tak ada. Wani dah bawak balik ke hostel dia. Kat ofis memang tak sempat. Hanya lunch time saja boleh search website ke, fb ke..

1.Sabtu lepas pi kenduri rumah mak mentua adik Iera, Iela. Walau hanya dengan motorsikal terasa bersyukur sangat. Yelah, dengan cuaca yang teramat panas terpaksa heret Aina dan mak sekali. Namun mak dan Aina tak pernah merungut dengan kekurangan ni berbanding orang lain yang dah lama bawak roda empat. Iera takkan sesekali adakan sesuatu diluar kemampuan. Takut makan diri balik. Kat sana sempat berjumpa tok dan tok wan, mak cik dan pak cik serta pak teh dan mak teh.




Family Pengantin Perempuan..Pic ni Aina yang ambik sebab tu jadi macam ni..


Tok dan Mak Teh


Aina di bilik pengantin


Iela dan anak dia, Ain

2.Tergamam pagi tu bila tengok sorang pak cik tu berpusing-pusing dirempuh sebuah kereta. Walaupun dia di sebelah link bertentangan tapi jelas nampak. Mengigil jugak badan Iera masa tengah bawak motor tapi kuatkan semangat. Mungkin dah terbiasa sangat tengok eksiden depan mata, Iera boleh lagi kawal perasaan takut tu.

3.Bos Iera bagi iera handle calibration equipment. Sebelum ni, Iera dan kawan Iera yang gilir-gilir handle calibration ni. Tapi boss nak Iera yang handle sorang. Sebab bila ramai yang campur tangan takut macam-macam jadi. Iera terima dengan hati terbuka. Walau nampak mudah tapi memerlukan daya ingatan yang kuat. Perlu ingat date yang patut kena send dan due date. Apa pun banyak alternatif untuk sentiasa ingat semua tu.
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea