Followers

Wednesday, July 30, 2014

446. Dia

Posted by Iera at 2:23 PM 0 comments Links to this post
Aku terasa sangat perbezaan tu. Tak ada lagi ucapan Hari Raya..tak ada lagi salam kemaafan seperti sebelum ni. Tapi siapalah aku nak mengungkit semua ni. Sejak kebelakangan ni, banyak sangat yang berubah. Adakah dia sedang lari dari kenyataan atau dia sedang takut untuk mengakui sesuatu?

"Hati orang, kita tak tau, Iera.. Mana tau disebalik hubungan yang cuma sebagai kawan tu tiba-tiba terselit perasaan yang kita tak jangka.."

"Allah boleh balikkan hati seseorang tu sat saja. Jangan menidak kuasa Allah.."

Masa tu semakin hampir. Mungkin dengan perubahan ni akan membuatkan kami rasa biasa nanti. Hari itu akan tiba.. Dan kami perlu biasakan diri. Dan lepas tu, aku ada dia tapi jauh..dan semakin jauh.. Dan aku perlu terima kenyataan..setiap kali orang yang ku sayang datang dalam hidupku cuma sekadar diberi pinjaman oleh Allah..

445. Raya 2014

Posted by Iera at 2:14 PM 0 comments Links to this post
Raya kali ni simple je..macam tahun-tahun sebelum ni.. Alhamdulillah, order biskut Sarang Semut bertambah walaupun cuma dikalangan kawan-kawan ofis. Dapat la melaram dengan handbag idaman..hehe.. Raya kali ni Aina request nak ber rebonding pulak.. nk ikut Cik Ni, adik aku yang no 6 tu.. So, ikutkan saja. Apa salah kan setahun sekali. Jumaat petang lepas balik keje terus bawak Aina ke Salon. Aina sanggup tahan panas hampir 3 jam. Nak lawa katakan..
 
 
Tema tahun ni pink.. Ikutkan dah 3 tahun berturut-turut aku dan Aina pakai pink tapi dah satu family berpakat nak ber pink..ikutkan saja. Raya pertama tak ke mana sangat.. Lagipun family aku semuanya tinggal dekat-dekat.. Saja tahun ni try tukaq fesyen tudung.. Muka aku susah sikit bila nak pakai tudung macam ni.. kena cari yang betul-betul kena dengan muka. Kalau tak, Nampak semacam je muka. Aku lebih selesa pakai bawal atau shawl..
 
  

Baju ni memang aku design sendiri. Aku combine kan warna biru tiffany dengan coklat bila aku tengok cupcake. Ikutkan aku nak upah masa kenduri kawin Nana, adik Yus dulu tapi disebabkan tak sempat, kain tu tersadai la dulu. Atas bahu tu aku nak letak lace sebenarnya tapi tailor tu tak pandai nak letak sebab aku upah tailor kampong je.. Tapi puas hati. Murah pun murah sebab aku lapik di dalam. Kalau ke butik siap la RM200 lebih. Manik aku suruh adik aku jahitkan. Itupun sikit je..


Ni macam biasa..Anak dara aku yang gila posing sekarang. Nampak tak kasut Aina tu.. Itu kasut orang dewasa. Dia pilih sendiri.. Lagi satu size nak sama dengan aku dah.. Lepas ni, aku kena sorok kasut aku la..haha..


Memang susah sungguh bila ajak bergambar berdua. Macam-macam alasan. Kalau dapat pun, tengoklah muka..tak senyum langsung...
 

Ni la fesyen rambut Aina untuk tahun ni. Jangan tak percaya, baju yang Aina pakai tu baju adik aku no 3 masa umur 20 an tapi Aina pakai masa umur 8 tahun.. Semua orang ingat Aina dah darjah 6.. Jalan dengan aku pun dah macam dua beradik.. Alhamdulillah..janji sihat..


Raya kedua ke rumah mak menakan dan kawan-kawan aku yang dekat-dekat. Aina pulak, petang tu dah ikut abah dia ke rumah abah dia. So, malas nak berjalan sangat bila Aina tak ada. Lagipun hari ni aku dah mula keje..

Tuesday, July 29, 2014

444. Perasaan

Posted by Iera at 8:14 AM 0 comments Links to this post

Perasaan itu tetap sama.. semuanya terpendam jauh dilubuk hatiku yang paling dalam... Aku redha.. aku pasrah dan aku berserah...

Tuesday, July 15, 2014

443. Salah

Posted by Iera at 2:46 PM 0 comments Links to this post

Sekarang ini, salah hanya nampak pada ku seorang. Yang buruk juga adalah aku. Biarkan.. aku percaya kebenaran itu akan berpihak padaku jua.

Sunday, July 13, 2014

442. Baju Raya Aina

Posted by Iera at 7:17 PM 0 comments Links to this post

Memang susah bila masuk bab nak membeli baju raya untuk Aina sebabnya size badan Aina yang besar melebihi umurnya. Tahun ni aku tempah baju kurung moden untuk Aina. Sedondon dan design tu aku yang lukis. Masa kat pasar Kemboja Nibong Tebal kelmarin, belikan jubah untuk Aina. Lepas raya nanti boleh pakai pi mengaji. Aina dah pesan nak tudung ala Fareeda.. kat sana hanya RM30 je..

Balik dari pasar Kemboja terus ke Pacific. Bermacam-macam brand cari tapi tak ada size yang sesuai untuk Aina. Lastnya balik macam tu je..

Hari ni, pukul 11 pagi dah keluar ke AEON Alma. Masuk satu persatu kedai yang ada. Dapat jugak Tshirt untuk Aina walaupun terpaksa beli tshirt lelaki.. Aina pun tak banyak ragam bila terpaksa beli tshirt lelaki..nanti tahulah mama nak otter kan..hehe.. Jeans nasib lah ada size paling besar.. Itu pun rasanya tak boleh pakai lama.. Semua dah settle cuma tinggal kasut je..

Cerita pasal kasut, Aina dah tak boleh pakai kasut budak-budak. Dah kena pakai kasut orang dewasa tapi size paling kecik..size 4.  Nanti senang la nak beli design macam mana..

2 hari yang memenatkan tapi apa saja demi Aina..

Friday, July 11, 2014

441. Redha

Posted by Iera at 11:29 PM 0 comments Links to this post

Bila aku mula ingin redha, dia datang dalam tidurku dengan mimpi indah..
Bila aku mahu melupakan, dia muncul tiba-tiba dengan harapan..
Di waktu yang manakah aku harus jauh darinya..
Dan di saat yang manakah dia tak lagi hadir..
Apakah ini takdir buatku..harus menderita seumur hidupku..
Inikah ujian kepadaku...perlu menangis sepanjang waktu..
Allah..berikan ku kekuatan jika ini tanda kasih Mu..
Berikan aku ketabahan andai ini tanda sayang Mu..
Aku pasrah..aku berserah..

Kamar Cinta..
11.7.2014

440. Lembayung KasihMu~ Untuk Dia

Posted by Iera at 11:09 PM 0 comments Links to this post

http://youtu.be/3jLCfLh50Vo

P: Cinta memang tak pnh sempurna
Datang dan pergi dalam gelora
Bukan ku pinta tapi hadirnya
Memenuhi tuntutan jiwa

L: Namun hatiku kian gusar
Cemburu dihati mulai membakar
Gerak hatiku semakin tercabar
Tatkala kau bersama yg lain..

P/L: Apa pun hikmah perpisahan
Akan ku patuh dan ku redha
Takkan ku tentang mu oh Tuhan Kerana Kau Yang Maha Kuasa

Tiap detik hatiku berdoa
Hubungkanlah hatiku padanya
Di bawah lembayung kasihMu

P: Mengapaku alpa untuk mengerti
Bukan maksudku untuk menyakitiku

L: Akanku buktikan cinta hakiki
Andai kesempatan itu datang lagi

*Buat dia..walaupun di mana berada..

Wednesday, July 9, 2014

439. Untuk Mereka

Posted by Iera at 9:05 PM 0 comments Links to this post

Alhamdulillah, hari ini aku dah poskan baju kurung dan baju Melayu untuk program Sehelai Baju Buat Menyapu Si Airmata. Dengan rezeki yang ada, ikhlas dari aku dan mak.. Moga dapat memberi kebahagiaan buat mereka..

Memang ada ujian bila kita cuba berbuat kebaikan. Bila aku share kat FB program ni, ada la suara-suara sumbang. Tapi aku tetap dengan pendirian aku.

Dan Alhamdulillah, Allah berikan juga Aina sebuah hati yang ada rasa kasihan dan ingin membantu. Bila aku tunjukkan pada Aina baju-baju tu.. Aina sedikit pun tak rasa cemburu malah Aina berharap mereka yang memerlukan dapat memakai baju raya sepertinya. (Aina memang tak boleh tengok peminta sedekah, mesti Aina akan beri duit..tak kisah la siapa pun..).

*Jom kita sama-sama beramal

438. Dia Pergi Jua

Posted by Iera at 1:10 PM 0 comments Links to this post
Hari tu, dalam hati yang berbunga tiba-tiba dapat message dari sorang bff ni. Dia terpaksa berhijrah ke negeri lain demi sebuah masa depan. Hati automatik diruntun sedih teramat. Dan hari itu, pertemuan terakhir aku dengannya. Masa yang ada memang digunakan sepenuhnya. Sedih sangat.. Terpaksa berpisah dengan seorang yang sangat memahami..yang sangat mendengar dan boleh sharing apa saja. Memang selesa berada bersama dia. Memang jarak bukan pemisah sebab hp ada..fb ada..whatsapp pun ada.. Tapi semua tu akan menjadi susah bila dipisahkan beberapa negeri...Dia akan memulakan hidup baru kat sana.. Dan aku tak akan menyesakkan ruang hati dan mindanya..

Akhirnya perpisahan itu tiba jua.. Dan dia pun pergi membawa kenangan yang pernah kami lalui dan tinggalkan rindu ini.. Hanya doa ku kirim dari jauh..



 *Itu baru bff ni.. Kalau lah bff yang paling aku sayang tu, mau meraung sebulan.. Oh, aku tak ready lagi.. Moga Allah masih pinjamkan dia untukku..





Tuesday, July 8, 2014

437. Jom Buat Amal dan Bantu Mereka

Posted by Iera at 1:56 PM 0 comments Links to this post
Semua maklumat boleh lah layari :
 FB : Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata
Website : http://www.sehelaibaju.com

*In Sha Allah.. Iera pun akan sama berbuat demikian.. 
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea