Followers

Thursday, October 21, 2010

225. Macam-macam 2

Posted by Iera at 12:24 PM 1 comments Links to this post
Iera dapat tau dari seseorang yang member Iera tu ada complain pasal Iera kat bos. Kononnya Iera pun kadang-kadang seolah tak mau bercakap dengan dia. Iera pun tak tau sangat kenapa dia cakap macam tu. Tapi yang Iera hairan kenapa dia babitkan Iera dalam hal ni. Yang kena panggil menghadap bos dia dan kenapa dia dipanggil adalah kerana salah dia sendiri. Lagipun bukan Iera yang complain pasal dia.

Memang betul, adakalanya Iera diam. Bukan bermakna Iera tak mau cakap dengan dia. Adakalanya Iera perlu menyendiri. Perlu concentrate kat keje. Setiap orang ada masalah tersendiri. Kalau berdiam itu lebih baik, baik kita diam supaya orang lain tak terkena tempiasnya. Tapi rupanya dia tak faham. Terus terang cakap, setakat ni masalah kat rumah ke, dengan kawan ke or dengan sesiapa..Iera boleh handle dan tak campur aduk dengan keje tapi dia tidak..Dia selalu bad mood dan perubahan wajah dia tu ketara sangat. Orang ada mata..orang boleh lihat dia tengah happy ke tengah sedih ke..

Selama ni Iera tak pernah complain pun pasal dia kat bos. Tapi hari ni dia complain Iera kat bos. Ok, fine. Iera terima walaupun motif sebenarnya bos jumpa dia kerana dia selalu MC dan kebetulan MC sama dengan bf dia tu..Iera takkan tunduk pada semua ni walaupun Iera terasa macam dia nak jatuhkan Iera. Iera takkan mengalah. Ini cabaran untuk menjadi seorang yang berjaya. Thanks untuk dia..

Wednesday, October 20, 2010

224. Macam-macam

Posted by Iera at 5:07 PM 3 comments Links to this post

Ada sorang officemate kena panggil dengan bos disebabkan kesalahan dia sendiri tapi tiba-tiba dia sound Iera. Kononnya apa Iera buat orang lain tak pernah complain pun. Cuma dia saja yang kena. Iera pun sound balik la. Kenapa dia nak babitkan Iera dalam hal ni? Kalau bos panggil dia, jangan la nak tunding jari kat Iera. Kalau pun Iera kena complain, Iera akan terima dan think positive..orang complain bukan bermakna orang benci kita tapi sebab orang nak kita berubah..lebih concentrate kat keje..lebih improve..tapi ni tak, melenting tak tentu pasal..

Bila manager besar send out email dah tak boleh on9 FB time keje..kenalah ikut. Tapi ni tak, tetap on9..sudahnya kantoi dengan bos dari department lain pulak tu..bukan sekali, 2,3 kali..pastu bila MC tetap masuk dalam port..orang Nampak dan bagitau bos..so, salah siapa sekarang..

Iera pun tak mau la panjang-panjang hal ni..sebab tu Iera Cuma balas sikit tu je..kalau nak ikutkan memang banyak tak puas hatinya..Iera pun manusia biasa tapi Iera diamkan dan terima je sebab Iera fikir dah nama pun bekerja di bawah satu bumbung..tak ke mana pun..Tapi tu lah..apa yang dalam fikiran Iera takkan sama apa yang ada dalam fikiran orang..sabar ajelah..

Tuesday, October 19, 2010

223. Alhamdulillah..

Posted by Iera at 1:07 PM 0 comments Links to this post
Syukur, Wani dah pulih macam biasa..Semuanya berpunca dari sikap manusia yang hasad dengki dengan kejayaan orang lain..Bila nampak bisnes orang maju, mulalah nak jatuhkan orang..Hantar 'benda' tak elok kacau orang..Jadilah manusia yang berwawasan sikit. Bila orang lain berjaya, kita kena bangkit untuk berjalan seiring dengan orang yang berjaya itu. Ini tidak, berkawan dengan jin dan syaitan..

Sekarang, ikhtiar masih diteruskan untuk mengelak sebarang kemungkinan berlaku lagi. Dan Wani pun still bercuti sehingga betul-betul sembuh. Bila Wani dalam keadaan macam tu, Iera dan mak pun terkena tempiasnya jugak. Mana taknya, Iera mula la rasa takut nak ke bilik air..Tengah malam pun dah tak bangun buatkan susu untuk Aina. Bayangkan satu katil tidur 4 orang..Memang la kita hanya patut takutkan Allah..tapi tu lah..perasaan tu tak boleh dikawal..

222. Selamat Hari Jadi..

Posted by Iera at 12:32 PM 2 comments Links to this post


Selamat Hari Jadi dari saya untuk awak..Moga awak sentiasa menjadi abah yang terbaik untuk Aina..

Friday, October 15, 2010

221. Ujian Lagi

Posted by Iera at 9:01 AM 2 comments Links to this post

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
1.Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia.
2.Yang Menguasai sekalian manusia.
3.Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia.
4.Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam.
5.Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia.
6.(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia.

Kita sewajarnya tidak berkawan dan berurusan dengan jin. Ini kerana jin sentiasa sedaya upaya terhadap manusia agar melakukan dosa besar sehingga syirik kepada Allah.
Tapi masih ada manusia ingkar dengan larangan tersebut. Contohnya kejadian semalam. Wani, adik Iera histeria kerana ternampak 'benda' pelik yang dihantar seseorang untuk menjatuhkan bisnes tempat Wani bekerja. Persaingan itu sihat tapi jika persaingan itu menuju ke arah kemungkaran itu yang tak baiknya.

Kenapa Wani? Kerana Wani adalah Penyelia Nursery tu..orang penting dalam pentadhbiran nursery tersebut. 'Benda' tu dikirim untuk mengambil Wani dari situ dan datang kepada mereka. Memang teruk Wani kena semalam. Nasib baik bos Wani dan asben dia panggil orang surau. Itu pun jenuh jugak kerana 'benda' ni degil. Tapi Allah itu Lebih Berkuasa dari segalanya. Alhamdulillah, 'benda' tu berjaya jugak ditangkap. Tapi Wani still lagi trauma. Rupanya perubahan sikap Wani beberapa hari lepas yang asyik mengeluh letih bekerja bersebab.

Iera, mak, Ila dan asben Ila pi bawak Wani balik ke rumah. Kat rumah, sesekali Wani akan menangis kerana masih terbayang 'benda' tu. Wani takut dengan suasana gelap. Dan semalam jugak Iera dan mak tidur tak lena. Walau mata iera pejam tapi sebenarnya tidak tidur. Hati sentiasa membaca ayat-ayat suci. Cuba menepis bisikan-bisikan di telinga. Mungkin mainan perasaan tapi itulah yang terbaik. Pagi ni Iera dan mak kena jugak bekerja. Wani ditinggalkan kat Ila. Sebabnya Wani still lagi lemah.

Moga semuanya kembali pulih seperti biasa. Moga Wani sekuat dulu. Kerana kami masih ada impian bersama yang belum tertunai. Tanpa Wani impian itu tak mungkin terlaksana..

Thursday, October 14, 2010

220. Kawan

Posted by Iera at 12:52 PM 0 comments Links to this post


Ada ke sorang member ni pi duduk di atas rak almari besi kat ofis. Almari tu macam almari kat atas tu. Time tu dia tengah cakap kat phone. Melentur la rak tu. Dah tu ada kesan punggung dia pulak. Kalau badan tu ringan tak pe la jugak..ni lebih berat dari aku..Sudahnya pintu almari tu tak boleh nak tarik tutup. Gelabah kawan..Nasib baik boleh jugak bila dipaksa. Almari tu ada file-file dan catalog supplier.. Ni bos tak tengok lagi..Nanti sure dia bising..

Wednesday, October 13, 2010

219. Rutin Wajib

Posted by Iera at 12:53 PM 1 comments Links to this post
Biasanya sebelum tidur, Aina akan baca Surah Al-Fatihah dan doa sebelum tidur. Kadang-kadang Aina akan suruh Iera ikut bacaan dia. Kononnya dia mengajar Iera membaca. Alhamdulillah, Aina dah boleh baca Surah Al-Fatihah dengan lancar. Tapi sekarang ni, lepas saja baca surah Al-Fatihah, Aina mintak Iera bercerita dengannya. Cerita Sang Arnab berlumba lari dengan Sang Kura-kura. Dan Iera pun bercerita kat Aina versi Iera.


Gambar dari Google..'

Pada suatu hari, Sang Arnab mengajak Sang Kura-kura berlumba lari. Sang Arnab ni sombong. Kononnya dia sorang saja yang kuat berlumba lari. Sang Kura-kura pun bersetuju. Hari perlumbaan pun sampai..Banyak binatang-binatang lain menyaksikan permulaan tersebut. Bila perlumbaan bermula, Sang Arnab berlari jauh meninggalkan Sang Kura-kura. Bila Sang Arnab sampai kat sebatang pokok yang rendang, Sang Arnab pun berhenti berehat di situ sebab dia tau Sang Kura-kura mesti lambat lagi nak sampai. Sang Arnab makan sebatang carrot dan kemudian dia tertidur kerana kenyang. Sang Kura-kura tetap terus berjalan. Bila sampai kat pokok tempat Sang Arnab berehat, Sang Kura-kura tengok Sang Arnab sedang tidur. Sang Kura-kura pun berjalan pelan-pelan sebab takut Sang Arnab terjaga. Akhirnya Sang Kura-kura pun sampai ke garis penamat. Sang Arnab terkejut jaga dan berlari sekuat hati. Tapi malangnya Sang Kura-kura dah menang. Sang Arnab kalah. Itulah akibat kalau bercakap sombong dan berlagak. Jadi, kita tak boleh bercakap sombong dengan orang sebab nanti kita jadi macam Sang Arnab tu..'

Ni lah cerita yang tiap-tiap malam Iera cerita kat Aina sebelum tidur. Dan Insyallah, Iera akan cerita lagi cerita-cerita lain kat Aina.

Tuesday, October 12, 2010

218. Tak Sihat

Posted by Iera at 3:02 PM 0 comments Links to this post
Iera diserang demam dan batuk. Dah seminggu masih macam ni. Dah pun telan ubat. Suara pun dah garau. Kelmarin Iera makan sup ayam. Untuk pastikan tak terkena chicken pox. Itu petua yang selalu Iera buat. Sebabnya baru beberapa hari lepas adik Iera yang no 4 tu terkena chicken pox dan kebetulan dia datang rumah ambik daun bambu. Aina pun Iera bagi makan sup ayam jugak..Kalau betul terkena chicken pox, bintik-bintik merah tu akan terus keluar.

Alhamdulillah..Iera terselamat..Aina pun..Tapi tu lah..still batuk-batuk dan suara dah semacam je..Nak angkat phone pun malas. Bila dah macam ni, semuanya rasa serba tak kena...Harap-harap cepat la sembuh..

Monday, October 11, 2010

217. Oh Anakku..

Posted by Iera at 12:51 PM 3 comments Links to this post

Pagi tadi, sewaktu Iera tengah bersiap di depan cermin, Aina tiba-tiba bersuara.

Aina : Mama..mama..mama nak abah baru tak?
Iera : Abah baru? Nak buat apa?
Aina : Mama nak tak?
Iera : Nak..pasal apa? (Saja mengusik)
Aina : Nanti Na tolong carik..Na pun nak abah baru jugak..
Iera : Tu abah Na ada..
Aina : Na tak maulah abah tu dah..Mama mau tak?
Iera : Na nak carik kat mana?
Aina : Ada la..Mau ka dak ni? ( Paksa )
Iera : Yalah-yalah..( Menggeleng kepala )

Aina..Aina..Dia ingat cari abah baru tu macam beli permainan dia kot. Bila jemu yang lama beli yang baru...hehe..Apa pun, dialah penawar..dialah segalanya..Luv u, anak mama..

216. Kerja

Posted by Iera at 12:38 PM 2 comments Links to this post

Ada announcement dari Country Manager yang akan ada perubahan baru. Disebabkan sales yang menjulang naik mendadak, management merasakan sudah sampai masanya untuk company ada sebuah bangunan sendiri. Sekarang ni, management tengah cari new place. Kiranya nak pindah. Kalau sekarang company Iera terbahagi 2..ofis kat Penang dan warehouse kat Bagan Dalam. Iera stay kat warehouse. Management nak cari place yang tempatkan semua orang dalam satu building. Tak tahu lagi kat area Penang Island atau kat sebelah sini. 99.9% lebih berpihak sebelah sini kerana kos dan tapak kawasan yang lebih murah dan strategic. Tapi bos Iera cadangkan kalau sebelah sini pilih area Seberang Jaya sebabnya kawasan tu lebih strategic sebab depa cari bangunan yang tak besar sangat. Cukup sekadar untuk tempatkan warehouse dan ofis. Lagipun company Iera ni trading.

Kalau kena travel dari sini ke Penang Island or dari Penang Island ke sini, management akan bagi elaun standardized. Tak kira motorsikal ke kereta. Dan yang paling penting, berada di sebuah bangunan sebagai satu family supaya hubungan lebih close. Management dah memberi jaminan takkan ada sorang staff pun akan dipecat. Kerana itu feedback dari staff diperlukan. Dan Iera dah bersedia untuk menerima perubahan itu. Kalau terpaksa travel ke Penang Island, Iera terima. Memang Iera nampak ada beberapa orang yang tak puas hati dan ada yang dah di explain berkali-kali pun still tak faham. Entahlah labu..bagi Iera kat mana pun management pergi selagi depa tak pecat Iera, Iera akan ikut. At least, perubahan ni buat kita lebih improve. Sebabnya dah tak boleh berfb time keje..kena lebih concentrate kat keje…Iera pun dah berbincang dengan mak hal ni sebab Iera rasa tempias perubahan tu nanti akan terkena kat mak dan Aina jugak. Mungkin Iera terpaksa bekerja lebih masa..dan sekarang ni Iera dah mula belajar lebih dalam lagi hal keje. Nasib baik ada website company, ada intranet company..kat situ Iera boleh study pasal keje lebih lagi.

Sekarang ni, bos Iera kena plan untuk lab Iera keje nanti, tengah list equipment yang nak kena tambah dan beli. Untuk jadi main office, kena ada bilik engineering sendiri. Sebab sekarang ni main office company Iera adalah Singapore. So, pihak management nakkan main office sendiri dan perlu bersaing dengan branch Singapore untuk dapatkan semua tu.

Dan yang paling menggembirakan bila Country Manager mengatakan yang bonus ada tahun ni. Anggaplah umpama bonus dah di atas meja cuma sekarang ni dia tengah usahakan untuk kenaikan gaji yang lebih memuaskan lagi. Alhamdulillah..inilah hasil dari penat lelah selama ni..

Friday, October 8, 2010

215. Aku

Posted by Iera at 12:21 PM 1 comments Links to this post

Ni pasal kes ex..Bila aku letak je status kat FB ada 'relationship' dengan ex, ada beberapa orang kawan aku menyerbu 'like' and cakap suka..Tapi sebenarnya tu bukan hakikatnya. FB ex tu memang dia yang punya. Relationship bagi aku bermaksud aku dan dia memang ada hubungan kerana Aina tapi depa dah salah faham..So, kena change balik la jadi macam sedia ada.

Aweks ex yang aku cakap hari tu rupanya clerk kat ofis dia sekarang ni. So, surprised! Thats mean, dia memang nakkan ex. Dan ex try to explain kat aku tapi pada aku tu hal dia. Dan dia still cuba untuk jaga hati aku. So funny..Dia ingat aku jeles kan dia padahal dalam otak aku ni aku cuma fikirkan Aina. Aku tak nak satu pun hak Aina kurang.

Dan kerana ni aku hampir nak penampar mulut si member aku tu. Kebetulan member aku tu kenal si aweks ex ni.

Member : Oh, budak tu..dia memang anak orang kaya..baik sangat..
Aku : So?
Member : Padan la ex kawan dengan dia, bertuah sangat..
Aku : Cuma tersenyum..
Member : Bertuah ye ex..dapat kawan dengan dia..saya memang kenal dia..dia anak orang kaya..baik..Memang padan pun..
Aku : So, apa maksud hang bagitau aku ni?
Member : Sebab saya kenal dia..
Aku : (Muka aku dah merah )Yang hang dok ulang benda yang sama ni pasal apa? Apa tujuan hang? Hang nak cakap yang memang padan pun aku dah berpisah dengan ex ka? Memang layak pun ex tinggal aku. Hang lupa ka yang hang bagitau ni sapa?
Member : Tak la macam tu..
Aku : Abis tu..Lain kali cakap tu tengok dulu..memang aku dah tak ada apa-apa dengan dia tapi aku pernah hidup dengan dia..Dan kalau perempuan tu anak orang kaya sekali pun ada sangkut dengan aku?
Member : Terdiam..

Memang aku hangin giler hari tu. Kadang-kadang orang luar yang lebih over dari aku. Aku bukan jeles sebab aweks ex tu anak orang kaya ke apa ke..tapi aku tak faham tujuan member aku tu cakap kat aku. Atau dia sengaja nak sakitkan hati aku dengan mengatakan selayaknya ada dalam hidup ex memang perempuan tu. Wah!

Apa saja yang aweks ex tulis kat FB tu, apa saja yang ex tulis pun..itu hak depa. Walau ex pernah cakap yang kat FB tu sapa pun boleh tulis apa saja tapi aku tak nak dengar semua tu. Aku tak mau dengar apa pun explained dari dia. Dan dia pun tak perlu nak masuk campur apa saja yang aku tulis kat FB aku or dengan sapa pun aku nak berchatting ke..apa ke..

Hidup aku dah tertulis..Aku senang dengan perjalanan sekarang. At least, aku pernah bercinta bagai nak rak, pernah berkahwin dengan lelaki yang aku cinta, pernah ada hidup bahagia dan dikurniakan Aina yang bijak WALAUPUN tak kekal selamanya..sekurang-kurangnya aku dah buktikan pada dunia bahawa CINTA yang pernah kami agungkan tu tulus suci dan dipatri dengan ikatan murni. Lebih baik dari hubungan yang tak nampak arah dan terbiar dalam tanda tanya kan..

Dan ex pun still nak harapkan aku dalam segala hal..Nak apply keje gvrmnt..aku yang apply..nak check saman..aku yang tolong check kan..nak tanya itu..nak tanya ini..nak buat itu..nak buat ini..bla..bla..AKU YANG TOLONG DARI BERCINTA SAMPAI SEKARANG! Bukan nak ungkit tapi mana-mana perempuan yang nak bercinta dengan dia tu patut bersyukur sebab ex tak menyusahkan depa..Sebab dia hanya menyusahkan aku yang tak berguna ni..Memang aku ikhlas..Sebab aku tahu kalau bukan aku sapa yang dia nak harapkan. Ada ke pernah awek lama dia tu tolong dia cari keje? Tolong apply keje gvrmnt? Kalau bukan aku, ntah apa-apa hidup ex sekarang ni..So, ingat! Jangan nak hentam aku dan megah kerana DAPAT MEMILIKI EX..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea