Followers

Wednesday, October 3, 2012

397. Di Hari Genap Usia

Posted by Iera at 9:17 PM 2 comments Links to this post
Aku bermohon, setelah diberi peluang untuk menjadi lebih baik.. Agar semuanya dipermudahkan Allah. Pada nekad yang tertanam dihati, aku redha jika yang terasa di sanubari kekal selamanya.

Friday, September 28, 2012

396. Will comeback

Posted by Iera at 1:54 PM 0 comments Links to this post
Sorry sebab dah lama tak update.. Insyaallah, Iera akan try cari masa yang ada untuk update semula. Kepada kawan-kawan yang still kunjung blog ni, Iera ucap terima kasih...

Monday, August 27, 2012

396. Lukisan Aina

Posted by Iera at 1:35 PM 0 comments Links to this post
Ni Aina lukis beberapa minggu lepas. Kata Aina, mama dan abah jalan pegang tangan Aina.

Friday, August 24, 2012

395. For only RM48 a month! You can enjoy 400 mins talk time & 200 sms worth RM75!

Posted by Iera at 9:03 PM 0 comments Links to this post
Maxis ada pelan BARU! Hanya RM48 sebulan. JOM!

http://ainaazira.says.com/my/recommendations/maxis-talk-more#

394. Discover the Gifts and Brilliance of Dyslexics...

Posted by Iera at 9:01 PM 0 comments Links to this post
Lee Kuan Yew, Tom Cruise, and Albert Einstein. What do they have in common? Answer: Dyslexia. Did you know that about 314,000 school-going children in Malaysia have dyslexia in 2009?
Dyslexia is a medical condition, not a disease. With proper help, dyslexics can learn to read and write well.
What you can do to make a difference is to know and understand the problems and needs of children and others with specific learning disabilities.
 
Show your support, like the page!

http://ainaazira.says.com/my/social-good/dyslexics

Wednesday, August 22, 2012

393. Help your parents manage Astro bills & win an iPad!

Posted by Iera at 8:23 PM 0 comments Links to this post
Astro wants to reward their customers for helping to save the trees! Sign up now for their new eBilling service - you stop your snail mail from piling up and you get to keep convenient e-records of your bills in the Astro e-Billing system. Hassle-free access to your records and you help the environment too! To top that off, they're giving away 150 new iPads to new registrants - that's 5 iPads to be given out every day!

http://ainaazira.says.com/my/recommendations/e-billing

Saturday, August 18, 2012

391. Anything you buy this month, can win you a holiday trip.

Posted by Iera at 11:03 PM 0 comments Links to this post
Believe it or not, anything you buy this month, can win you a holiday trip.



http://says.com/my/recommendations/30-nights-stay

390. Selamat Hari Raya

Posted by Iera at 10:59 PM 0 comments Links to this post
Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin buat semua....

Friday, August 17, 2012

389. Iklan Raya Astro-Kisah Erra Fazira

Posted by Iera at 12:06 AM 0 comments Links to this post
Ikuti Kisah Raya Erra Fazira tentang dirinya yang terpaksa meneruskan kehidupannya tanpa seorang bapa sejak kecil lagi. Lihatlah bagaimana Erra Fazira menjadi teladan yang baik untuk menjadi lebih tabah.

http://my.churpchurp.com/ainaazira/share/AstroRayaErra

388. Iklan Raya Astro-Kisah Pak Nil

Posted by Iera at 12:04 AM 0 comments Links to this post
Ikuti kisah Raya Paknil (Aznil Haji Nawawi) mengimbau kembali zaman kanak-kanak bersama ayah kesayangannya. Tradisi ke masjid awal-awal pagi lagi menjadi pegangan Paknil sehingga kini, walaupun ayah Paknil sudah tiada.


http://my.churpchurp.com/ainaazira/share/AstroRayaPaknil

Wednesday, August 8, 2012

387. Samperit utk Aina

Posted by Iera at 2:32 AM 0 comments Links to this post
Start dari belum puasa, Aina request nak samperit. Dah cari kat kedai tapi tak ada. Jadi cakap kat Aina tunggu puasa Iera buatkan. Bila pi beli je barang-barang kuih Sabtu lepas, Aina dah Happy sebab dia tahu mesti iera akan buat biskut samperit untuk dia. Tapi Ahad tu, Iera buat biskut Sarang Semut yang kawan Iera order. Alhamdulillah, 150 biji. Tahun ni tak ambik order buat biskut lain. Nak rest sat.

Isnin tengahari tu barulah buatkan biskut samperit untuk Aina. Baru jadi adunan, dah siap masuk mulut dia. Iera ni bukan terer sangat bab tekan bunga samperit ni tapi anak punya pasal, hentam sajalah... Asal jadi bunga dah la. Dah tu, Aina tak mau letak ceri, nal letak coklat rice warna warni. Dapatlah satu balang lebih sikit. Yang 1 balang ni, Aina dah pesan.. Untuk dia sorang. Siap suruh simpan dalam bilik. Yang extra 20biji tu, dia bagi kawan-kawan kat rumah makan. Iera saja rest Aina. Tanya dia sedap ke tak.. Si Aina jawab 'sedap, mama..' Lega dengar.

Pagi ni, Aina bawak ke rumah mengasuh. Tapi tak bawak banyak. Dia dah pesan. Satu hari bawak 15biji je.. Aina.. Aina...

*apa saja untukmu, sayang mama..

386. Tak Terluah

Posted by Iera at 12:45 AM 0 comments Links to this post
Aku akan terus kuat dan bertahan selagi terdaya. Terus bersabar dan mengalah selagi mampu. Walaupun kesabaran ku semakin diuji.

Terima kasih untuk mereka-mereka yang sudi meminjamkan bahu untuk aku bersandar. Terima kasih untuk mereka-mereka yang sentiasa bersama tika aku memerlukan. Dan terima kasih untuk dia yang sedari dulu mendengar keluh resah ku.

Pada Aina, puteri mama.. Terima kasih kerana sentiasa memeluk mama tika mama bersuka mahupun duka...



Saturday, August 4, 2012

385. Diuji dan Terus Diuji

Posted by Iera at 10:52 AM 0 comments Links to this post
Ujian tu datang lagi. Datang bertimpa-timpa sampaikan aku lelah untuk menghadapinya. Tapi aku redha dengan ujian ni dan menerima setiap satunya dengan pasrah. Aku percaya, aku insan terpilih supaya aku lebih tabah dan sabar.

Monday, July 30, 2012

384. Persahabatan

Posted by Iera at 6:26 PM 0 comments Links to this post
Sepatutnya aku perlu sedar akan hubungan ini. Ianya tidak patut bermula jika niat ku telah disalah ertikan. Sepatutnya aku sedar.. Tapi aku teralpa kerana niat yang ikhlas.

Suatu hari nanti.. Ku berharap segalanya terbukti jua..

383. Ujian Lagi

Posted by Iera at 6:22 PM 0 comments Links to this post
Inilah ujian terbesar dan terhebat sepanjang hidup ku. Walaupun sedih aku terima dan redha tanpa rasa bersalah dan menyesal kerana aku berada di pihak yang benar.

Tuesday, July 24, 2012

382. Puasa

Posted by Iera at 2:06 PM 3 comments Links to this post
Hari pertama puasa, Aina ikut berpuasa juga. Tapi setengah hari saja. Tak apalah, sebagai latihan kan. Petang tu dah makan murtabak sebiji habis. Lepas berbuka, makan nasi kerabu sebungkus. Sejam selepas tu, makan nasi ayam pulak sebungkus. Aduh, Aina.. Bukan tak larang, tapi dia nak makan jugak. Terpaksa turutkan. Iera cakap jugak kat Aina 'baju raya rak boleh pakai, mama x tau ye.. Aina raya tak ada baju rayalah..' tapi Aina sengih je janji dapat makan.. Aina.. Aina...

381. Aktiviti Terakhir Sebelum Puasa

Posted by Iera at 1:56 PM 0 comments Links to this post
Jumaat lepas Aina dan kawan-kawan tabikanya ke Mengkuang Dam untuk berjogging. Aktiviti terakhir sebelum bulan puasa. Setiap orang kena memakai baju 1 Malaysia ni.

Balik petang tu, Iera tanya Aina pasal aktiviti pagi tu. Aina jawab:

'Kena jogging, mama. Lepas tu Aina tak larat. Tapi lari jugak. Balik tu cikgu belanja makan roti canai.. Sedap...'

Aina ni apa yang tak sedap kat dia. Semuanya sedap...

380. Teruji Lagi

Posted by Iera at 1:51 PM 0 comments Links to this post
Ada banyak perkara berlaku serentak. Ada yang boleh dan tak boleh untuk diceritakan. Terlalu peribadi untuk diluahkan. Sakitnya teramat menusuk ke hati. Percaya bahawa setiap ujian itu ada rahmatnya. Cuma aku bermohon agar diberi kekuatan untuk menghadapi semua ini. Diberi petunjuk agar dapat menyelesaikannya dengan bijak.

Thursday, July 5, 2012

379. Aina

Posted by Iera at 9:35 PM 0 comments Links to this post
Aina ke sekolah dengan Ceongsam hari ini. Untuk belajar pakaian traditional. Siap request make up lagi. Dapat hadiah tempat kedua.

378. Rasa Sama

Posted by Iera at 9:31 PM 0 comments Links to this post
Apa yang berlaku hari ini adalah di luar jangkaan kita. Sungguh tak duga, orang yang tak pernah kita harapkan hadir dalam hidup kita, menerima kita dengan hati terbuka.. Tanpa ada rasa dendam dan curiga. Sama-sama berkongsi rasa. Thanks for you..

Monday, July 2, 2012

377. Cute kan

Posted by Iera at 10:32 PM 0 comments Links to this post
Ni anak bff Iera, Yus. Cute kan tengok dia. Telatah dia lagi la.. Sweet sangat.

Thursday, June 28, 2012

376. Anak sedara baru

Posted by Iera at 1:17 AM 0 comments Links to this post
Adik bongsu Mr.x dah pun selamat lahirkan baby girl 14hb lepas. Sempat la aku ke rumah dia kat Kulim minggu lepas. Si Aina ni memang suka dengan budak-budak.. Dengar je maksu dia tu ada baby, mula lah tak senang duduk nak pi tengok. Baby dan ibu sihat.

375. Exam

Posted by Iera at 12:46 AM 0 comments Links to this post
Dapat jugak tawaran buat exam MPSP baru-baru ni (20/6). Memang apply on9 last year, ingatkan dah tak ada apa dah..aku pun dah malas dah nasib baik tergerak hati nak Check email Yahoo!. Tapi hati berbelah bagi. Apply jugak la cuti. Satu apa pun tak baca. Tawakal je lah.. Hari tu pi jugak lah. Punya la ramai. Lepas exam, kalau lulus baru dipanggil interview. Tak kisah la dapat ke tak.

374. Harapan

Posted by Iera at 12:40 AM 0 comments Links to this post
Aku berharap agar semuanya akan berakhir dengan baik. Dari pelbagai sudut. Moga semuanya kembali pulih seperti sedia kala. Insyaallah.. Amin.

Saturday, June 23, 2012

373. Kisah Lalu

Posted by Iera at 6:42 PM 0 comments Links to this post
Setiap wanita yang bergelar isteri dah cuba beri yang terbaik untuk suami dan rumah tangganya. Walaupun pengakhiran yang mengecewakan tapi itu bukan bererti isteri tu gagal dalam mentadbir rumah tangganya. Kerana setia detik waktu yang berjalan itu seorang isteri itu akan menghamba diri untuk suami dan keluarganya. Jangan menunding jari kepada isteri seorang jika rumahtangga itu gagal dipertahankan kerana yang patut sama-sama mentadbir mahligai itu adalah kedua-duanya.

*mungkin pada orang lain aku adalah wanita yang gagal dan banyak melukakan hati seorang lelaki tapi yang tersirat itu hanya ku yang tahu..adil ke menghukum tanpa mengadili kedua-dua pihak. Hanya Allah Maha Mengetahui Segalanya.

Thursday, June 21, 2012

372. Ujian

Posted by Iera at 9:53 PM 0 comments Links to this post
Sedang benar-benar diuji dengan hebatnya sehingga terkadang rasa tak mampu dah nak hadapi. Tapi sebagai makhluk Tuhan, aku redha dan terima semua ini. Walau sejauh mana pun aku berlari..ianya adalah sebuah hakikat yang perlu jugak dilalui. Masalah kesihatan yang memakan masa untuk sembuh, masalah emosi yang kian tercabar..juga stress yang membuatkan setiap hari perlu lawan agar tidak rebah... Semuanya datang serentak.. Walau apa pun, aku tidak akan mengalah.. Aku akan terus hadapi semua ni... Dan terus berdoa agar dapat melaluinya dengan tabah.. Mungkin ini peluang untuk aku memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan diri serta bermuhasabah diri. Pasti ada hikmah di sebalik semua ini.

Friday, June 15, 2012

371. Pintu Hati

Posted by Iera at 5:46 PM 0 comments Links to this post
Ya Allah, aku pernah memohon kepadaMu agar Kau tutupkan pintu hati ku serapat-rapatnya kepada mana-mana hati yang aku tersinggah tanpa sedar...dan dengan kuasaMu Kau makbulkan doa ku itu sehingga aku tidak sedar masa telah berlalu sekian lamanya... Tapi hari ini dengan kuasaMu juga tiba-tiba pintu hati ku yang Kau telah tutupkan itu terbuka semula dan tanpa ku sangka hati yang ku singgah itu adalah orang yang sama.. Aku terima ujianMu ini dengan pasrah.. Jika benar dia ditakdirkan untukku, kau satukanlah kami dalam keredhaanMu. Sesungguhnya hanya Kau Yang Maha Mengetahui SegalaNya.. Tapi seandainya, dia hanya sekadar persinggahan.. Kau tutupkan kembali pintu hati ku semula selama-lamanya.. Kerana aku hanya manusia lemah yang tidak berdaya menentang arus.... Amin...

Thursday, June 14, 2012

370. Novel

Posted by Iera at 1:39 PM 3 comments Links to this post
Macam mana nak menulis kisah sebenarnya jika tiap kali bait- bait ayat di taip, air mata pun berlinangan....

369. Aina

Posted by Iera at 12:54 AM 0 comments Links to this post
Situasi 1.
Aina tengah duduk atas basikal. Masa tu Mr.X ada sama kat situ. Kemudian Aina mintak abah dia dukung anak adik Iera yang Iera sedang dukung tapi Mr.X geleng kan kepala. Tahu apa Aina kata kat abah dia?

'Tu la dulu-dulu masa Aina baby tak mau dukung. Lari tinggalkan Aina. Sekarang nak dukung baby pun tak tau.'

Abah dia cuma tersenyum..

Situasi 2.
Iera dan Mr.X berdiri bersebelahan. Sedang tengok Aina yang bermain bola. Tiba-tiba Aina tergelak sambil berkata :

'Horrey..mama dan abah dah kawin..tu berdiri sama-sama.'

Situasi 3.
Masa on the way nak ke sekolah. Tiba-tiba Aina merungut.

Aina : Abah ni tak sayang Aina.
Iera : Awat pulak ni?
Aina: Kalau abah sayang Aina, abah takkan tinggal Aina. Mesti abah duduk dengan Aina. Ni tak, abah pi duduk dengan Tok Kiah. Tengok orang lain, abah depa sayang kat depa. Tu abah depa duduk sekali.
Iera : La, tak baik cakap macam tu...abah kan pi keje...
Aina : Yalah tu...

*semuanya amat menyentuh hati Iera sebagai ibu tapi Iera takkan mengalah untuk berdepan dengan banyak lagi karenah Aina walaupun Iera semakin sedar Iera semakin goyah.

Wednesday, June 13, 2012

368. Berbelah Bagi

Posted by Iera at 7:08 PM 0 comments Links to this post
Dah lupakan pasal hal ni.. Tapi tadi bila bukak email, terkejut jugalah.. Hati memang berbelah bagi. Apa pun, try dulu kan...

Tuesday, June 12, 2012

367. Teddy bear

Posted by Iera at 6:11 PM 0 comments Links to this post
Rasa macam nak bakar atau buang saja teddy bear ni...aku tak suka segala yang ada hubungkait dengan ia. Tapi dah bukan hak aku, terpaksalah aku simpan jugak...

366. Selamat Pengantin Baru Piza dan Fairos

Posted by Iera at 4:45 PM 0 comments Links to this post
Tarikh: 9.6.2012
Tempat: Permatang Rawa

Moga bahagia hingga ke akhirnya....

365. Impian Aina

Posted by Iera at 12:31 AM 0 comments Links to this post
Untuk anak mama, mama balut luka yang masih berdarah untuk kebahagiaan puteri mama. Tiada yang lebih bermakna bila mama lihat sinar kebahagiaan di wajahmu...Selagi mama bernyawa, selagi itu mama akan terus berkorban walaupun hati mama hancur lebur....


364. Satu Malam

Posted by Iera at 12:24 AM 0 comments Links to this post
Takdir itu masih tertulis untuk perjalananku..sakit itu masih menghantui diriku.. Andai ini ujianMu padaku hambaMu yang kerdil, aku terima azab ini dengan redha. Sesungguhnya aku yang memilih laluan itu sedangkan aku punya pilihan untuk pilih lorong yang terbaik untukku.. Aku masih bertahan untuk seketika dan berkorban segala perasaan namun seandainya jiwa ini lebur dan berderai, aku terpaksa melupakan semuanya selamanya dan takkan menoleh lagi.

Friday, June 8, 2012

363. Redha

Posted by Iera at 9:44 PM 0 comments Links to this post
Aku hanya inginkan naluri dan gerak hati seorang ibu untuk menemani puteriku sepanjang usia..aku memohon di seketika ini dihilangkan rasa seorang wanita yang sentiasa benar dan tepat..Tapi aku redha jika ini takdirNya untukku.

Friday, June 1, 2012

362. Bohong

Posted by Iera at 11:35 PM 0 comments Links to this post
Kenapa ada orang suka cakap bohong? Hari ni auta..esoknya auta ini tapi benda yang sama...

Monday, May 28, 2012

361. Rest Panjang

Posted by Iera at 9:46 PM 0 comments Links to this post
Lama kan x update..dan lama jugalah x blog walking..asal dulu nak jadikan blog ni umpama diary tapi disebabkan masa dan keadaan tak mengizinkan terpaksa simpan semua kat otak...kadang-kadang tu rasa macam dah penuh sangat-sangat..tapi ada jugalah yang tersimpan kat draft.. Cerita pun dah basi, malas dah nak publish...

Dah setahun, masih tak ada pengganti untuk post kawan Iera yang resign dulu..hari tu ada budak praktikal tapi sat ja..cuma tiga bulan dan lepas tu dia continue study kat US. Ada la dua tiga orang datang interview tapi semuanya tak memenuhi ciri yang admin nak..yang terbaru ada seorang girl tu tapi company dia dah ikat dia..yelah..dia adalah best student..dari bos Iera cakap dia punya result memang power.. Yang jadi masalah sekarang adalah Iera dan bos kecik..memang tak cukup tangan nak settle kan keje...itu pun tak termasuk nak handle issue..kalau bos Iera tak ada kat ofis, Iera terpaksa help dia handle issue yang mana Iera boleh..tapi bagus jugalah la untuk Iera, sekurang-kurangnya Iera boleh belajar...

Kenaikan gaji hari tu ada sedikit rasa kecewa..tapi Iera positif kan diri..bermakna Iera perlu lebih bekerja keras..lebih berusaha untuk buktikan sesuatu..(setahun Iera buat keje sorang-sorang..keje yang sepatutnya dua orang buat..tapi bila sampai masanya Iera tak dapat apa yang sepatutnya Iera dapat...). Mybe bukan rezeki Iera lagi. Walau apa pun, Iera tetap bersyukur..Dan tak akan mengalah..

Untuk bos Iera yang hensem tu..yang tiap-tiap hari share suka duka dengan Iera..Iera ucapkan terima kasih..sebab dia dah try rekmen kan Iera something yang Iera pun tak tahu apa dia sebab dia cuma bagitau Iera dia dah try cakap dengan CM tapi tak berjaya..cuma kalau Iera plan nak continue study, company boleh approved..Mybe bagi loan ke apa ke janji Iera ambik course yang berkaitan dengan bidang keje Iera.. Memang Iera teringin sangat nak buat partime study, tapi terus terang Iera terpaksa fikirkan banyak perkara..Aina terutamanya..berapalah sangat gaji Iera..tapi Insyaallah..kalau ada rezeki, biar uban dah putih di kepala Iera takkan berputus asa untuk penuhi impian Iera..Amin..

Wednesday, May 9, 2012

360. Putaran Hidup

Posted by Iera at 12:19 PM 0 comments Links to this post
Inilah yang dikatakan putaran alam..lumrah hidup..apa yang pernah kita pernah kata kat orang, tak mustahil akan kena balik kat kita..kalau pun tak kena kat kita, tak mustahil kena kat family kita, sedara kita ke..

Iera pernah update pasal satu kes tu last year kat sini<">http://iera-lakarankehidupan.blogspot.com/2010/11/227-perang-fb-lagi.html Iera tak mau nak ungkitlah..tapi yang pastinya..Lu fikirlah sendiri, beb.'

*Iera dah kenyang hadap semua penghinaan..dah naik muak..giliran orang lain pulak untuk kunyah dan telan..

Monday, May 7, 2012

359. Aina

Posted by Iera at 4:05 PM 0 comments Links to this post

Peristiwa 1

Aina sedang menangis kerana diusik oleh sepupu Iera. Waktu itu Mr.X ada di sebelah kiri Aina dan Iera di sebelah kanan Aina. Kami berusaha memujuk Aina yang sedang menangis itu. Bila Mr.X mintak diri nak balik, Aina buat satu permintaan. Aina nak Iera bersalam dengan Mr.X. Tapi Iera dan Mr.X cuba mengelak dan memberi alasan. Tapi Aina tetap berkeras hati. Aina mengambil tangan Mr.X dan tangan Iera. Untuk jaga hati Aina, kami pura-pura bersalam. Sekali lagi Aina membuat permintaan. Aina minta Iera cium tangan MR.X. Kata Aina, 'Dulu-dulu boleh pun salam' ( Aina pernah tengok photo kawin kami ). Tapi kami tak tunaikan permintaan Aina tu..Nasib baik Aina ok.

Peristiwa 2

Iera dan Aina makan KFC kat Carefour. Tiba-tiba Aina teringatkan abah dia. Dia mintak Iera belikan KFC untuk abah dia. Tapi Iera tak mahu sebab Iera rasa tak mungkin Mr.X ada kat rumah. Hati Iera sentiasa benar. Tapi Aina berkeras dan Iera terpaksa mengalah. Bila Iera bawak Aina ke rumah Mr.X, benar Mr.X tak ada kat rumah. Iera pujuk Aina bila Aina nak tunggu abah dia balik. Aina mengalah bila Iera nak bawak dia ke Petrona untuk belikan minuman. Tapi sekali lagi Aina buat hal bila ternampak motorsikal abah dia park kat situ. Walau berkali Iera call Mr.X tapi dia tak pick up phone. Mybe dia keluar date or keluar dengan kawan-kawannya. Bayangkan 1 jam Iera terpaksa menurut perintah Aina untuk tunggu abah dia kat situ. Masa tu Iera memang menangis bila Aina cakap, 'Kalau mama jalan kereta, Aina terjun dari kereta ni.' Iera buang rasa ego Iera demi tak sanggup kehilangan Aina. Dalam masa yang sama Iera berusaha pujuk Aina. Akhirnya Aina mengalah. Iera hantar KFC tu kat mak Mr.X yang sedang berniaga sebab Aina nak jugak abah dia makan KFC tu. Masa on the way balik, Iera menangis sebab Iera tak sanggup nak lalui situasi ini. Bila Mr.X balik, dia call Iera dan datang rumah. Makan KFC tu bersama Aina. Walau Aina nampak happy tapi Iera tahu, hati Aina dah terluka tadi. Dan Iera kagum kesabaran Aina menunggu abah dia walau dia sendiri tidak pasti bila abah dia akan balik.

Peristiwa 3

Aina ada Hari Sukan sekolah. Abah dia dah berjanji untuk datang tengok dia tapi disebabkan kereta tak ada, abah dia tak jadi datang. Aina sedih dan hampir tak mau main game. Aina tengok kawan-kawan dia yang lain semua ada abah dan mama untuk beri sokongan. Bila acara dah habis, Aina paksa Iera ke rumah abah dia. Masa on the way, Aina cakap, ' Abah asyik tak sayang Aina. Orang lain ada abah. Abah Aina tak datang pun.'
Peristiwa 3

Masa Mr.X datang tengok Aina kat rumah. Aina cakap, 'Abah, kawinlah dengan mama balik. Boleh Aina tidur dengan mama dan abah. Abah tidur sebelah mama, Aina tidur sebelah abah. Nanti boleh Aina dapat adik baru. Semua orang ada adik..semua orang ada abah..'

Terus terang cakap, Iera tak pernah ajar Aina untuk cakap dan lakukan semua tu. Semuanya Aina buat sendiri. Aina dah besar dan semakin mengerti apa itu sebuah keluarga yang di dalamnya perlu ada mama dan abah. Dan inilah cabaran Iera bila Aina semakin bijak. Iera perlu kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi semua ini. Perlukan sokongan dari keluarga untuk terus bertahan. Iera tahu, kadang-kadang Iera tak kuat tapi Iera tetap juga berjalan walau kesakitan itu semakin dalam. Iera tahu, Mr.X pun rasa perkara yang sama bila tiap kali dia rindukan Aina untuk ada di sisi dia. Tapi itulah pengorbanan yang perlu Iera dan Mr.X lakukan kerana perpisahan ini.

*Jika masih ada jalan yang terbaik untuk sebuah keretakan rumahtangga itu, lakukanlah..kerana perpisahan itu meninggalkan kesan teramat untuk kedua-dua pihak. Terutamanya kepada anak-anak..Cukuplah Iera seorang menanggung derita itu..

Friday, May 4, 2012

358. Hanya Dia

Posted by Iera at 11:44 AM 0 comments Links to this post
Sejak kebelakangan ini terlalu banyak cerita sedih yang menghantui hidup Iera. Semuanya benar-benar menganggu hati dan perasaan. Iera hanya mampu memendam dalam hati sehingga terasa amat sakit menahannya.

Tapi bila sakit itu semakin bernanah, Iera terpaksa juga berkongsi dengan seseorang. Seseorang yang sentiasa memahami dan ada tiap kali Iera memerlukan sokongan. Hanya dia kepercayaan Iera tersimpan..Terima kasih untuk dia..seorang sahabat yang sudi meminjamkan keyakinan dan memberi Iera semangat untuk terus bertahan..

Monday, April 2, 2012

357. Jangan Pandang-Pandang

Posted by Iera at 12:57 PM 0 comments Links to this post


Tarikh : 31hb March 2012
Masa tayangan : 11.30am
Pawagam : Mega Cineplex, Megamall Penang.

Komen : Cerita yang biasa-biasa saja. Sedikit boring. Boleh la tengok, orang cakap sekadar dah tak ada pilihan movie lain.

*Memenuhi permintaan Aina yang setiap hari dok tengok iklan kat tv..

Tuesday, January 31, 2012

355. Petua Kurangkan Batuk

Posted by Iera at 12:39 PM 1 comments Links to this post


Batuk yang tak henti-henti di tengah malam? Susahkan bila nak tidur..Petua ni Iera ambik dari arwah bapak Iera. Dulu, masa kami adik beradik yang 7 orang ni batuk bila nak tidoq malam, arwah bapak Iera selalu buat petua ni untuk kami.

Caranya senang saja..Ambik 1 atau 2 ulas bawang putih, kemudian cucuk la kat mata pisau ke, garpu ke atau apa-apa saja yang boleh digunakan...tapi tak payah kupas kulit..Bakar la bawang putih tadi kat atas api sampai agak-agak lembut sikit. Bubuh sedikit minyak masak dalam piring, kemudian tenyeh ( lecek ) bawang putih tapi jangan sampai hancur..agak-agak je..Lepas tu sapulah kat dada, leher dan tengah belakang.. Insyaallah, batuk pun akan berkurangan..

Iera selalu buat petua kat Aina bila Aina makan ubat tapi still batuk..Alhamdulillah, batuk Aina dah berkurangan dan boleh tidur lena..

Wednesday, January 25, 2012

354. Masih Membawa Nama Wife Mr.X

Posted by Iera at 12:27 PM 1 comments Links to this post
Walaupun dah hampir 6 tahun berpisah dengan Mr.X tapi Iera terpaksa juga membawa status sebagai wife Mr.X. Bukan saja-saja suka..tapi terpaksa memperkenalkan diri sebagai wife Mr.X sebelum bagitau hal sebenarnya...Contohnya..

1. Iera pergi rumah kawan Iera, Yus..Mak mentua dia tanya Iera..'Macam biasa tengok..kat mana tak tau?' Dan Iera terpaksa bagitau..'Oh ni bini Mr.X, kawan asben Yus..'Lepas tu bila dah mak mentua si Yus ni interview sikit pasal Mr.X barulah Iera bagitau hal sebenar.

2. Kalau terjumpa mak kawan Mr.X..Bila si bapanya tanya siapa tu? Mak dia akan kata..'Oh..tu bini Mr.X..' Walaupun mak kawan dia tu dah tau Iera dan Mr.X dah berpisah..

3. Dan mak Mr.X pun still bagitau orang Iera bini Mr.X bila ada orang tanya siapa Iera kalau Iera singgah kat mak dia..Mak dia tak pernah sebut bekas bini Mr.X..Iera tak sure la, mak dia nak jaga hati Iera or memang dah terbiasa bagitau macam tu..Adik-adik dan kakak Mr.X pun still perkenalkan Iera ni kakak ipar depa..Mungkin susah untuk sebut perkataan 'bekas'..tapi Iera tak kisah sebab ini adalah realiti hidup Iera..apapun terima kasihlah kat depa sebab masih terima Iera dalam family depa..

Kalau nak cerita banyak lagi contoh-contohnya...Nak buat macam mana kan..dah dari awal orang dah kenal Iera sebagai bini Mr.X..Tak kisah lah..Sorry ye Mr.X..

*Agak-agaknya ada orang jeles tak kalau Iera still guna gelaran wife Mr.X..

353. Penyedut Bau-bauan Dalam Kereta

Posted by Iera at 10:15 AM 2 comments Links to this post

Photo blur sikit sebab Aina yang ambik..

Nampak tak photo atas tu..Tu adalah penyedut bau-bauan kereta Iera..Iera ambik idea tu bila tengok Maksima dalam segmen DIY. Bukan apa, dalam kereta Iera, tak boleh letak langsung pewangi..diharamkan sama sekali sebabnya mak Iera tak tahan bila naik kereta. Tambah-tambah yang ada pewangi. Nanti dia pening walaupun hanya pi tempat dekat. Tapi bila dah tak ada pewangi, akan muncul bau-bauan yang macam-macam..( tu adik ipaq sorang tu bila drive suka hisap rokok )..

Jadi, bila dah dapat idea ni, terus suruh mak buatkan..Iera? Pandai bagi idea je..tangan tak kreatif langsung..hehe..Idea sebenar bukan macam ni tapi mak Iera buat ikut kekreatifan dia sendiri..ALhamdulillah, lepas 2 bulan guna..dalam kereta tu tak ada la bau bau-bauan yang ditinggalkan..sebab arang tu akan sedut segala bau..

Cara nak buat tu senang je..Ambik gelas kaca kecik ( Iera dapat masa pi kenduri mana ntah ) kemudian letak arang dalam tu..tapi kena ketuk kecik-kecik sebab masa beli arang kat kedai, besar-besar kan..kemudian balut la dengan kain net..letak bunga ros kecik tu...apa pun terpulang pada masing-masing nak hias macam mana...Tapi kalau tak mau guna gelas kaca pun boleh, boleh guna botol mineral yang dipotong dua...

Selamat mencuba..

352. Ex Boss

Posted by Iera at 10:14 AM 2 comments Links to this post
18hb lepas, Iera ada sent satu email kat Kak Ros ( ex boss ) Iera mintak dia draw drawing untuk satu part..Sekarang ni dia dah tukar department ke TSP. Kira apa-apa drawing untuk special part dia yang draw..Dalam email tu, Iera bagi siap-siap kat dia description dan spec untuk part tu..Dan dia reply balik email dengan ayat kat bawah ni..

"I like your working method. Always give people easier way to enhance the process.
You have an option whether want to give the below screen shot to me or you can assume I can go and search by myself.

Nothing wrong if you not provide me either.

Even though the result is same (I need to prepare drawing for you), but you simplifies my process and it can speed up my process as well.
Thanks for your greatest support all the time… Frankly speaking…I like working with you… "


Terus terang Iera cakap, Iera pun suka bekerja dengan dia..Dan apa yang dia train Iera dulu, semuanya berguna untuk Iera...Thanks, Kak Ros..( walau dia tak mungkin akan baca blog Iera ni..)


Inilah ex boss Iera, Kak Ros..

Monday, January 16, 2012

351. Alahai Aina

Posted by Iera at 12:37 PM 2 comments Links to this post


Tarikh : 15 Jan 2012
Masa : Tengahari
Tempat kejadian : Sebuah kedai HP tempat cousin Iera bekerja

Aina : HP tolak ada tak? ( dengan selamabanya )
Chu Inas ( sepupu Iera ) : Ada
Aina : Berapa? ( harga )
Chu Inas : RM400 lebih
Aina : Bak mai satu..
Iera : Tapi tak dak lagi kan..toke tak bawak mai lagi kan( sambil bagi isyarat kat Chu Inas )
Chu Inas : Aha..
Aina : Nanti Aina nak..
Iera : Dah, jom balik..Aina ni, mama pakai hp cokia ( murah ) je tau..

Alahai Aina..tengok mama pakai HP apa..



HP ni je tau..( Hp ni la Aina dok lempaq sana sini...)Aina demand nak HP mahal-mahal...



Yang ni pulak tiap kali ada iklan kat TV..

Aina : Mama, nanti beli kat Aina Ipad 2 tau..
Iera : ( Gulp..telan ayaq liuq....nak buat apa Ipad...
Aina : Nak main game Angry bird dan facebook..
Iera : Amboi, berlagaknya..mama pakai ladtop je tau..Aina nak pakai Ipad...Ingat murah ke...
Aina : Senang bawak..mama beli kat Aina dah la..
Iera : Amboi..amboi...

Tengok tu, dah mintak Ipad pulak.. Mama dia pakai ladtop je..dia nak Ipad pulak..Itu baru umur 6 tahun...Kalau macam ni, mamam kena keje siang malam la, boleh?

350. Papa I Love U

Posted by Iera at 12:36 PM 2 comments Links to this post




Sebenarnya, entry ni dah lama tapi masih save kat draft. Hari ni baru berkesempatan nak publish.

Date : 1.Jan.2012
Masa : 11.30pg
Tempat : Mega Cineplex, Megamall Penang
Reason : Dah janji dengan Aina since masa raya hari tu. Kan ada tampal poster kat panggung, bila Aina dah nampak si Mia tu berlakon..kenalah bawak..

Tak maulah story pasal sinposis ke apa ke sebab semua orang dah tau kan..Tapi yang lawaknya hari tu, kat dalam panggung tu cuma kami 4 orang je..iaitu Iera, Wani, Aina dan Ain ( anak sedara Iera ). Mybe orag still tidoq kot..kan malam tu pi sambut tahun baru..Budak 2 orang tu seronok sakan la..nak berdiri ke..nak duduk ke..nak jerit ke tak payah cover-cover...Tak taulah filem ni dapat sambutan ke tidak..

Friday, January 6, 2012

349. Lukisan Aina

Posted by Iera at 12:46 PM 0 comments Links to this post
Just nak share apa Aina lukis last week. Memang Iera perasan Aina suka melukis berbanding menulis. Pantang ada kertas dan pen/pensil, Aina pasti melukis ( mybe, terikut-ikut..Iera still melukis dari dulu sampai sekarang )..Walau cuma lukis orang kartun tapi bagi Iera, ia cukup seni dan bermakna. Setiap satunya ada jalan cerita.


Kata Aina dalam loghat budak tapi Iera dah formalkan sikit: 'Kiri mama, tengah Aina, kanan abah. Rambut abah pacak. Aina rambut pendek dan rambut mama hitam. Hati tu, kasih sayang.' Sweet kan..


Yang ini pula Aina cakap : 'Ini mama..mama menangis sebab abah marah mama. Hati mama sakit sebab tu terbelah. Matahari tu untuk mama..Mama nak cahaya supaya abah tak marah mama lagi.'


Yang terakhir : 'Hati mama terbelah. Mama sedih sebab abah tinggal mama. Tapi mama bintang hati Aina.'

*Aina semakin membesar..semakin mengerti walau tak memahami..

Thursday, January 5, 2012

348. Annual Dinner 2011

Posted by Iera at 12:40 PM 0 comments Links to this post
Date : 23/12/11
Masa : 6.00pm ~ 9.30pm
Theme : The Night of Colors
Lokasi : Heritage Fine Dining Restaurant, Suffolk House, Air Itam, Penang
Agenda : Group Photo, CM Speech, Lucky Draw & Gift Exchange ( min RM30 )
Extra Activity : Karaoeke at Neway, Queensbay ( ni sapa yang nak pi saja..tak wajib..tapi ada la orang tu ikut jugak..hehe..sudahnya pukul 2pg baru sampai rumah )


Ramai-ramai


Dengan Kak Ros ( ex HOD ) dan TC ( New HOD )


Team QA/Engineering with HR ( baju putih ) and Country Manager ( dress purple )

Sebenarnya banyak lagi photo tapi masih ramai lagi yang tak upload kat share drive. Iera akan update kemudian.

Tuesday, January 3, 2012

347. Sebuah Hati..

Posted by Iera at 12:30 PM 1 comments Links to this post

Petang tu ( 30/12 ), Mr.X datang tengok Aina. Beria benar ( pasti ada sesuatu ). Tapi dia datang dah lewat, sebabnya Iera tengah standby nak keluar pi ambik Wani balik keje. Sempat la dia bermain badminton dengan Aina dalam 10min. Kemudian bila Iera start kereta, Aina mula buat hal. Tak mau ikut sedangkan kat rumah memang tak ada sesiapa dan Iera tak pasti pukul berapa akan balik. Terjadilah drama petang..

Aina meminta abah dia tidur kat rumah. Ataupun Aina nak ikut abah dia balik ( itu dilarang sama sekali oleh Iera ). Siap menangis-nangis. Mybe tak puas lagi berjumpa abah dia. Tapi Iera berkeras jugak. Akhirnya Aina terpaksa mengalah dan Mr.X terpaksa membuat janji palsu. Janji yang tak akan tertunai sampai bila-bila. Mr.X berjanji akan datang semula malam lepas balik keje ( kononnya )..Akan bawak baju dan tidur di rumah Iera ( seperti yang Aina mintak )...Lepas pelbagai janji dibuat, Aina pun lepaskan abah dia balik..

Pada mak Iera, Aina cakap perkara yang sama. Sehinggakan ke malam, Aina still menanti abah dia datang. Masa pukul 10 malam, Aina cakap :

'Abah ni bila nak mai. Kata nak tidoq rumah Aina. Ni mesti abah tertidoq ni. Bukan boleh harap.'

Sehingga ke hari ini, Aina masih mengharap sebuah janji. Tapi hakikatnya, janji itu hanya janji kosong.

Mr.X ada SMS pasal hal ni. Dia nak bawak Aina tidur rumah dia. Tapi Iera, seperti biasa tak akan pernah walau sesaat Aina berada disisinya tanpa Iera. Dan berlakulah sedikit pertelingkahan..macam biasa..Kejam? Biar Iera dituduh kejam dan dituduh pelbagai oleh sesiapa saja. Kerana Iera ada sebab. Iera tak mahu hanya kerana sesaat, Iera akan kehilangan terus Aina. Itu kebimbangan yang sentiasa ada dalam hati. Walau Mr.X punya hak tapi Iera juga berhak menentukan apa yang boleh dan tak boleh untuk Aina. Kerana apa? Kerana bila adanya 'drama-drama' sedih ini, hanya Tuhan Yang Tahu perasaan seorang ibu, seorang perempuan..Hanya Tuhan Yang Tahu apa tersembunyi dalam hati dan naluri ini..

Setiap saat, setiap ketika..Iera berada bersama Aina..menyelami perasaan Aina..mendengar keluh resah Aina bila teringatkan abah dia..sekejap abah itu..sekejap abah ini..Apa yang Iera takutkan dulu sudah pun terjadi kini..Apa yang pernah Iera tak ingin berlaku pasti akan berlaku..Iera pernah mengharap keajaiban tapi ianya tidak memihak pada Iera kerana Mr.X terlalu alpa mengejar keseronokan dunia sehingga terlupa pada rengekan si Aina.

Dan Iera takkan berpaling lagi setelah melihat keegoan seorang lelaki yang tak sekalipun menoleh pada Iera waktu dia melangkah pergi. Dan hari ini, Iera belajar menumpul segala kekuatan..menghimpun ketabahan dan memohon kesabaran untuk menempuh bukan hanya hari itu ( 30/12 ) tapi juga untuk hari-hari seterusnya 'drama-drama' sedih Aina. Iera pasti Tuhan akan bersama Iera...Insyaallah..

*Jika ada seorang lelaki yang pernah terniat untuk meninggalkan anak-anaknya hanya kerana mengejar duniawi, fikirlah bukan hanya sekali tapi beribu kali..Pandanglah pada redup mata si kecil yang tak mengerti apa..kerana mereka tak tahu apa..tak mengerti satu pun...
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea