Followers

Wednesday, September 23, 2009

57. Raya..

Posted by Iera at 2:08 AM 2 comments Links to this post
Raya pertama..
Lps je sembahyang raya, aku, Aina dan Wani ikut adik aku, Ti dan husband dan anak2 depa ke rumah tok aku dgn kereta. Aku sedih sgt tak blh nk pi melawat kubur arwah ayah aku. ( 'sakit' org perempuan... ) Masa on the way, kami eksiden. Langgar belakang kereta Proton tu. Kereta tu yg slh sebenarnya. Kejap dia jln, kejap dia berhenti dan bila jln balik tiba2 dia berhenti pulak. Kami yg dr belakang terlanggar kereta dia. Semua terkejut. Aina terhantuk kat belakang kerusi pemandu. Aku ketar jgak la. Kelam kabut aku belek Aina. Nasib baik semua tak jadi apa cuma kereta teruk kat bahagian depan. Yg geramnnya, kereta dia tu ok je..

Yg bwk tu chinesse. Dlm fikiran aku, dia slow sebab kat sebelah kanan tu ada tokong. Mybe, dia asyik tgk tokong tu. Selalunya, chinesse akan brhenti kereta kat tepi jln dan sembahyang kat situ. Tak sampai 1 min, ulat2 tarik kereta tak putus2 mai. Adik ipar aku settle dgn chinesse tu.

Lps tu terus ke rumah tok aku. Kat rumah tok aku pulak cuma tinggal Cik Pah ( panggilan utk mak sedara aku yg kecik sekali ) aku je..Selalunya lps sembahyang raya semua adik beradik tok dan tok wan aku berkumpul kat situ, tp hari tu semua ke hospital Kulim tgk anak sedara tok wan aku nazak sebab eksiden...

Aku dan Cik Pah dok terkenang2 la ms kami kecik2 dulu bila tgk sepupu2 aku yg kecik balik beraya... Aku dan 3 org adik aku lebih kurang sebaya dgn mak su, pak cik, mak cik dan cik pah aku. Bila raya, kami akan jln ramai2 pusing kg kutip duit raya. Biasanya klau kami adik beradik mesti bj nak sama corak. Bila balik beraya, mesti singgah kat sg belakang rumah tok aku. Kot situ jln short cut. Dah basah lencun br balik. Bila sampai je rumah tok aku, mmg kena marah teruk dgn tok dan mak aku. Pastu lwn kira duit pulak...Rumah tok aku riuh rendah dgn anak cucu...Tp sepupu aku, Shikin je yg tak rasa semua tu. Memang rugi sgt. Kami semua mmg tak suka kwn dgn dia ms tu sbb dia dok kat Penang. Sekali sekala je balik. Sekarang ni barulh semua ngam dgn dia...Tp tu lh..dah tua bangka mcm ni...( Kesian kat hang, Shikin...)

Balik dr situ, kami cuma tgk tv je lah. Asalnya planning mcm2 tp dah kereta jd mcm tu terpaksa cancel la..

Raya kedua
Hr ni cuma ke rumah mak ndak aku kat Alma je. Rs mls nk berjln mn.

Raya ketiga
Hr ni mmg jln sehari. Mula2 pi rumah mak su aku kat Pekan Darat, pastu ke Guar Perahu rumah teh aku. Balik singgah rumah tok aku sebab hari tu tak sempat jumpa tok dan tok wan aku. Balik rest kejap kat rumah ke rumah adik aku pulak. Balik lps Maghrib tu ke rumah ex. Bwk Aina beraya dgn tok dan sepupu2 dia. Tp Aina dok tanya aku lg. 'Pi mn plak mak?' Aku bgtau ' cukup kat sini je. Kita balik sebab esok mak keje.' Memang letih jugak la...

Thursday, September 17, 2009

56. Selamat Hari Raya..

Posted by Iera at 10:10 AM 2 comments Links to this post
More AIDILFITRI graphics

Hari ni aku takde mood nk keje.. So aku apply half day..hehe..ikutkan esok br aku cuti. ( sorry ye, member sebelah.. ).

Kepada semua member2 cyber...SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Tuesday, September 15, 2009

55. Dah langgar org, salah org pulak..

Posted by Iera at 12:45 PM 0 comments Links to this post
Hr Sabtu lps, aku pi Tmn Kota Permai dgn adik aku dan anak dia. Masa singgah kat kedai runcit, ada 1 insiden kat dpn jln tu. Kebetulan masa tu aku dah start motor, jadi aku pi lah tgk. Mak cik tu dan anak perempuan dia kena langgar dgn sebuah kereta Citreon yg dipandu sorg perempuan. Mak cik tu terduduk di tgh jln dan anak dia dh bangun masa aku sampai. Mulut mak cik tu ada darah. Yg aku geram sgt, bila perempuan yg bwk kereta dtg kat depa ckp :

'Awat adik bwk motor laju sgt, tgk kereta akak jadi apa..'

Budak perempuan tu sound la balik :

'Akak yg langgar saya.'

Aku yg ada kat situ mmg x puas hati. Aku ckp jugak la..

'Akak yg kluar simpang langgar dia, akak nk salahkan dia pulak.'

Memang salah pemandu kereta tu sebab dia kluar simpang sedangkan budak perempuan dan mak cik tu dr jln straigth. Perempuan yg pandu kereta tu langgar belakang motor budak perempuan tu.

Pastu ada sorg abg tu sound jugak kat perempuan yg pandu kereta tu :

'Dah..tak payah nak kira psl kereta ke apa ke.. Bwk dulu mak cik yg berdarah ni..'

Barulah perempuan tu pi ambik kereta dia nak bwk mak cik tu ke hospital. Kesian mak cik tu. Dia langsung tak ckp apa. Bila aku tanya anak mak cik tu psl waris dia, dia bgtau abg dia tinggal kat KL. Kat sini, cuma tinggal dia dgn mak dia sj. Jadi, aku srh dia call bapa sedara dia. Lps tu mereka ke hospital.

Aku tak tahulh perempuan yg bwk kereta tu ada perasaan ke x. Mungkin dia rs hebat sebab dia naik kereta hebat dan plat kereta dia pn bkn plat Penang. Cara dia dressing pn bkn calang2 org. Aku bkn la nk kata kat sapa2. Selama yg aku dok tgk, pernah kena..klau org yg naik kereta ni selalu pandang rendah kat aku dan org yg hanya naik motor ni ( sorry..bkn smua ). Kdg2 aku pulak yg kena mengalah..

Monday, September 14, 2009

54. Tension Isnin

Posted by Iera at 12:44 PM 1 comments Links to this post
Pg td mmg mood aku biasa je. Tp bila pukul 11 td aku nk guna mesin utk cut brg, mood aku terus hilang. Rasa berapi je.. Mana taknya, mesin tu kotor. Aku tau la sapa yg last guna. Lagipun kami dua je yg selalu guna mesin kat lab ni. Habis lekat warna biru dan habuk skru kat body mesin tu.

Sajalh aku cuci mesin tu kuat2 skt td. Nk tegur, malas dah. Bknnya tak tau kn. Bos aku pun dah pesan banyak kali. Malu kat org kalau org tgk mesin kotor. Yg ada semua perempuan. Aku selalu perhati..Bkn kata mesin tu saja, kdg2 peralatan lain pun sama. Bila dh habis guna tak nak lap

Thursday, September 10, 2009

53. Ragut

Posted by Iera at 12:55 PM 0 comments Links to this post
Ni crite psl Jumaat lps.. Ms tu aku tgh on the way blik rumah. Sampai kat depan Pacific, aku follow belakang sorg perempuan yg naik motorsikal ni. Bila aku tgk betul2, dia letak handbag dia kat dlm raga motor. Tali handbag tu pulak disangkut kat cermin. Mcm tak dak rasa takut. Aku rasa nk tegur je perempuan tu tp dia laju sgt. Dlm hati mmg aku berleter gak la. Bkn tak dak kes yg jadi tp masih ada lagi yg berdegil nk letak handbag kat dlm raga.

Aku ni dah beberapa kali dh hampir kena ragut. Hari tu, depa ragut susu Aina dalam beg kertas ms aku letak dlm raga motor, pastu Sabtu lps masa aku nk pi Alma, ada 4 org Indian guy yg naik motorsikal asyik dok toleh ke belakang tgk aku dan Wani. Bila depa rs aku dh terperasan, 2 org tu tinggalkan kwn depa yg 2 org lg. Sampai kat trafik light Jln Kulim, aku sengaja follow belakang lori brg spy depa tak nampak kami. Lagipun kat situ one way dan kebetulan jem pulak. Aku terus masuk ke Jln Kg Baru dan aku tgk depa 4 org tu berhenti tepi jln dok tercari2 kami. Kira masa tu depa dah terlepas ke jln nk pi Tok Kun. Aku pecut jugak la motor terus balik dan cancel nk pi Alma. Ikutkan aku tak letak brg apa pn dlm raga motor.

Ada 1 kes dpn jln rumah aku, budak perempuan tu gantung Hp kat leher. Ada budak lelaki dtg ragut Hp kat leher dia tu. Dia terjatuh ke atas jln. Habis tercabut tudung dan helmet dia. Nasib baik masa tu kereta kat belakang jauh dan slow. Klau x, ntah la.. Nasib dia lah sebab ikutkan jln tu selalu kereta banyak time balik keje..

Sekarang ni nk raya plak, mesti peragut2 tu pun aktif. Kita dah tak boleh nk bwk apa pn dlm raga motorsikal. Handbag mmg la tak blh, beg kertas pn belum tentu selamat. Tambah2 klau tgk beg kertas yg branded skt. Mcm Levi's ke.. Klau shopping pn brg branded pn dah tak blh nk boh dlm beg kertas brand tu sbb depa tau brg tu brapa hrga..

Dari pengalaman aku, ada jugak peragut2 ni klau lalu sebelah kita yg naik motor ke, kereta ke mesti ushar dlm raga motor, kat atas riba kita ke. Tgk ada brg apa. Jgn sangka budak2 lelaki yg naik motor dok tersengih2 kat kita tu nak ngorat kita, ngaku sedara kita ke...Walau pakai smart mcm mn pn, belum tentu hati depa baik.

Aku mmg dah fobia sejak dah hampir terkena banyak kali. Kalau ada je motorsikal yg follow rapat dgn aku kat belakang, mmg aku berjaga2. Tak kira tua ke muda. Lebih baik kita berhati2.. Jgnlh galas handbag masa atas motor( utk sepupu aku jugak.. )
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea