Followers

Friday, July 31, 2009

47. Kritikan

Posted by Iera at 12:41 PM 1 comments
'best je adam peluk dila ye.bkn muhrim pn. ni lah dunia sekarang. penulis, beragama Islam, letakkanlah norma2 Islam dlm karya anda. Baru cantik. biarpun yang banyak berlaku sekarang adalah sebaliknya; kuantiti tidak menjamin kualiti. maksud saya, biarpun ramai muslim tidak berkelakuan muslim diluar sana, tapi Islam itu tetap mulia adanya,kan?'

Ntah sapa ntah tiba2 mempersoalkan aku sebagai manusia beragama Islam tp meletakkan norma2 hdp yg bertentangan dgn agama dlm karya yg aku send kat satu webs. Kononnya, aku sebagai manusia beragama Islam perlu mengelakkan dr memasukkan adegan berpelukan antara lelaki dan perempuan. Mmg aku mengakui bhw adegan itu keterlaluan tetapi itulh sebenarnya hakikat sesebuah perhubungan dan klau kita membaca karya2 penulis lain pn adegan mcm tu mlh lebih dr itu ada. Mmglah aku x blh nk emosional bila dikritik tp klau kritikan tu tak menyentuh peribadi, aku blh terima. Bila aku godek2 ( pinjam ayat nurin..hehe..) siapa pengkritik tu..fhmlh aku.. Tp kita ni cuma manusia biasa..yg sentiasa diuji dan akan diuji...

Monday, July 27, 2009

46.

Posted by Iera at 4:41 PM 0 comments
Kepala berat dan sarat sgt..
Penuh dgn mcm2..
2,3 hari ni ada issue kat customer site..
Lusa ada training..
Dah tu kena buat presentation kat K.Ros 2 minggu lagi..

Aina demam..
Masa utk study terbatas..
Budak kecik ni klau demam siaplah.. merengek je..

Kelmarin, discuss dgn mak psl planning next year.
Dan mak setuju dgn planning tu.
Tapi, tiba2 je ada pulak benda lain nk mencelah.
Dah kena buat pilihan pulak..
Apa pn, mak ttp mcm dulu..
Keputusan di tgn aku..
Dan aku takkan buat keputusan yg slh utk kali ni..

Monday, July 13, 2009

45. Family Day ( 11 July )

Posted by Iera at 10:47 AM 0 comments
Ada family day company aku kat Pmtg Damar Laut, png. Blh bwk family dan kena bwk makanan utk dimkn ramai2. Aku bwk Wani dan Aina utk join sekali family day ni. Dan hr tu aku bwk agar2 buah naga.

Pkl 7pg kami bertolak dr rumah aku. Kami tumpang kereta Dyh yg jugak bwk 2 org anak sedara. Selalunya, mmg kami sampai awal dr yg lain. Lokasi yg dipilih pantai yg kena melalui jln tepi bkt. Mmg jauh. Nasib baik Aina x buat hal. Pg tu hujan dan jln tar kecil tu agak licin dan membimbangkan. Penat tak terkata utk sampai ke lokasi tu sebab masing2 penuh dgn makanan kat tgn. Sampai je kat pantai, hujan rintik2 tp kami teruskan dgn breakfast. Game akan start pukul 9.30pg. Hr tu, aku, Wani dan Aina pilih utk pakai t'shirt warna sedondon, merah. Aina excited sgt sebab pakai t'shirt Wonder Pet.


Permandangan pantai.


Ready utk breakfast.


Sebelum breakfast, kena la capture foto dulu..

Mula2 Aina mmg tak berani main air laut tp lama kelamaan dia yg lebih. Tambah pulak anak sedara Dyh suka melayan dia.


Seronok bermain air laut.

Game start tepat 9.30pg. Ada 2 group iaitu A dan B. Aku berada dlm group B. Setiap group yg klh, rambut mereka akan diikat dgn getah oleh group yg menang. Group yg klh kena terima apa jua cara ikatan group yg menang.


Group klh dlm satu acara.


Game pertama
Isi air laut dlm botol. Blh guna baju sendiri atau guna tgn. Group yg air dlm botol penuh dulu dikira pemenang.


Game ke-2
Toi atau main galah. Setiap group kena pilih 4 org utk main game ni. Blh repeat ahli.


Game ke-3
Bawak bola ping pong dlm sudu dan pass kat team member menggunakan mulut.


Game ke-4
Ikat belon kat kaki dan kena pijak belon lwn bg pecah sambil jaga belon sendiri.


Game Ke-5
Lari ikat kaki. Ms aku tgh praktis dgn K.ros, Aina dtg mrh K.ros sbb dia tak mau aku sakit bila tgk kaki kena ikat. Dia srh K.ros bukak balik tali kat kaki aku. Terpaksalah bukak tali tu dulu dan aku pujuk dia main air laut dgn Wani. Nasib baik dia ok. Lps tu barulah game start.

Game ke-6
One to som dgn lwn. Yg klh akan dijirus air. Aku tak join game ni sebab Aina buat hal bila tgk aku dan Dyh tgh praktis. Dia dtg mrh Dyh pulak sbb dia sangka Dyh nak pukul aku.


Game ke-7
Musang menangkap anak2 ayam yg dijaga ibu ayam. Game ni pn aku x blh join. Ms aku tgh berbaris, anak K.ros, Along pegang lah pinggang aku dr belakang berbaris sama tp Aina dtg mrh. Aina ingat Along sakitkan pinggang aku dan nangis tak bagi aku join sekali. Puas dipujuk tp tak mau. Lgpun dia dh letih.

Memang best sgt walaupun tak ada hadiah utk pemenang tp aktiviti ni dpt mengimbas masa kita kanak2 dulu. Bila dh habis game, semua menjamu selera dan meraikan birthday 2 staff. Banana Chocolate Cake dr Secret Receipe lg.


Lunch Time


Birthday Boy's yg diraikan..

Lps siap berkemas, kami balik lebih kurang 12tghri. Aina masih larat berjalan. Sekali pun tak minta aku dukung. Mulut pun tak henti pot pet pot pet bercakap. Memang ramai staff yg agak terkejut bila dpt tau Aina tu anak aku sebab selama ni mereka sangka aku belum kahwin. Lagipun, ni baru 1st time aku bwk Aina join aktiviti company.

44. News..

Posted by Iera at 9:52 AM 0 comments


Berita terbaru dr HOD, team aku dh excess org. Jd, pihak atasan tlh buat 2 andaian sama ada pecat aku atau Dayah ataupun up kan K.ros ke technical engineering. Kira kedudukan aku dan Dyh tak stabil. Tp, Alhamdulillah slps dibuat perbincangan, pihak atasan tlh buat keputusan up K.ros ke technical engineering dan blh katakan semua keje yg K.ros buat sekarang aku dan Dyh kena buat. Termasuklah kena communicate dgn customer klau perlu.

K.ros dah mula bg training kat kami. Dia bimbang sgt klau kami terslh buat keje tu bkn sj jejaskn hubungan dgn customer mlh kedudukan kami juga tak selamat. Kami juga diminta bg training kat K.ros dan Joe Tee ( mmg diluar dugaan...) utk menguji kemampuan kami selama ni.

Mulai sekarang, dh tak blh nak main2. Kena belajar semua bab engineering. Rabu lps, K.ros dh bg job pertama iaitu buat 17 FA ( First Article ) utk customer dan keje tu mesti complete tanpa ada kesalahan. Sebab FA ni akan dibg kat customer. Mmg rumit sbb setiap customer request benda yg berbeza. Tapi aku anggap itu satu cabaran utk aku buat keje dgn teliti dan sempurna. Lagipun, ia melibatkan keje aku dan kedudukan aku. Aku masih inginkan keje ni.
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea