Followers

Monday, February 28, 2011

254. Dia Pergi Jua..Buat Arwah Mak Tok

Posted by Iera at 12:50 PM 0 comments Links to this post


Petang 17hb..Dada Iera tiba-tiba berdebar. Tak pasti apa punca. Tapi Iera diamkan saja. Balik keje, dapat call dari Mak Cik suruh datang ambik mak kat hospital sebab Mak Tok akan dibawa balik ke rumah. Disebabkan hujan turun dengan lebat, Iera terpaksa tunggu sekejap kat rumah.

Pukul 7 malam rushing ke hospital ambik mak. Masa tu Mak Tok dah dibawa balik ke rumah. Iera tak sedar berapa laju Iera pulas minyak motor. Sebaik saja sampai kat rumah Mak Tok, bapak sedara Iera cakap Mak Tok dah tak ada.. Dah meninggal. Mak Tok meninggal di malam Jumaat. Innalillah..Iera dan mak tak sempat jumpa mak. Tapi kami tak terkilan sebab sejak seminggu Mak Tok dimasukkan di ICU setiap hari kami menziarahi Mak Tok. Mak yang kebetulan keje kat situ selalu curi masa terluang menziarahi Mak Tok. Yang paling kuat meraung adalah Pak Ngah Iera..Mungkin masa ni barulah dia sedar betapa sedihnya bila ibu atau bapa kita pergi meninggalkan kita selamanya..

Wajah Arwah Mak Tok tenang je..Seperti orang tidur. Malam tu, Iera sempat bacakan 3 kali Surah Yassin untuk arwah. Suadara mara dan jiran sekampung silih berganti..Yang jauh..yang dekat..semuanya datang menziarah..Paling sedih bila tengok wajah Tok Wan. Malam tu hanya sekadar tidur-tidur ayam..

Pagi 18hb, Iera dan mak balik ke rumah untuk ambik baju sebab malam nanti akan tidur sana. Kemudian balik semula ke rumah Mak Tok. Iera, Mak Cik dan Mak Teh sambung membaca 30juz Al-Quran dari budak-budak Tahfiz yang membacanya sejak semalam. Masa ni, Iera rasa bersyukur sangat kerana Iera boleh dan masih lancar membaca Al-Quran. Pukul 10 lebih, arwah Mak Tok dimandikan. Anak-anak menantu cucu cicit berhimpun memandikan arwah..mengkapankan arwah..walau tiada setitis airmata dari mata Iera, itu bukan bermakna Iera tak sedih..tapi itu yang terbaik untuk mengiringi pemergian arwah..

Arwah Mak Tok disemadikan di Tanah Perkuburan Mengkuang pada pukul 11 pagi..Sewaktu hendak melangkah meninggalkan arwah, mak berpesan kepada semua anak cucu menantu Mak Tok supaya tidak menitis airmata. Mak dah ada banyak pengalaman ( arwah tokwan dan tok sebelah bapa Iera, arwah bapa dan bapa tiri Iera dan arwah Mak Tam Iera ), jadi mak dah tahu apa yang boleh dan tak boleh sewaktu meninggalkan tanah perkuburan.

Selama 52 tahun, arwah Mak Tok dan Tok Wan tak pernah berpisah..dan kini arwah tinggalkan Tok Wan selamanya.. Kasih sayang mereka membuatkan Iera kagum..Masa sakit..masa susah senang..mereka tetap setia dengan cinta..Walau Tok Wan tampak tenang tapi hanya Tuhan Yang Tahu apa dalam hatinya...

Masa ni, Iera terflashback balik kenangan dengan arwah..Yang paling Iera bersyukur, masa Iera berumur 11 tahun ( kalau tak salah ), arwah Mak Tok selalu suruh Iera ajar dia baca surah Yassin tiap kali Iera ke rumah arwah. Bila arwah dah lancar, arwah suruh Iera dengar pulak dia membaca surah tu. Memang masa tu Iera selalu memberontak dalam hati sebabnya bila tengok mak sedara dan adik-adik Iera tengah seronok bermain kat depan laman..sedangkan Iera kena duduk dalam rumah..Masa tu Iera tak fikir apa yang Iera buat tu adalah satu perkara yang mulia..Kini barulah Iera sedar..betapa Iera bersyukur sangat-sangat..Iera tak mampu nak balas jasa arwah dengan menyediakan emas atau permata..tapi sepatah ayat Al-Quran itu lebih bernilai dari segalanya..

Moga Allah tenang di sana dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Al-Fatihah untuk arwah..

Monday, February 14, 2011

253. Sorry ye..

Posted by Iera at 1:29 PM 1 comments Links to this post
Sebaik saja Iera dan Aina sampai kat hospital BM tengahari tu, Iera dapat call dari ex. Dia nak bawak Aina pergi kenduri rumah kawan dia kat Bagan. Selidik punya selidik, kawan dia tu yang keje gudang dulu. Terus Iera bagitau yang Iera tak benarkan. Alasan? GF dia pun pernah keje sekali kat situ dan mestilah dia pi dengan GF dia or dia jumpa GF dia kat sana kan..Pastu dia SMS Iera.

SMS dia :

Jgn ckp yg org x mau bwk Aina jln2..x ambik berat psl Aina.
Iera reply :

Klau kenduri tu kat area rumah dia, fine. Org akan bg. Tp klau kwn gudang dia, sorry bnyk2...mesti betina tu ada sekali kan..

SMS dia :

Dia bwk Aina blh..xkan org nak bwk x blh..

Iera reply :

Org bwk Aina dgn mak, Wani..tp bkn keluar dgn jantan @ jumpa jantan..Tlg fhm dan ingat..dr dulu lg org pnh ckp yg org xkan benarkan mana2 perempuan pn yg ada kaitan dgn dia dkt dgn Aina..Aina tu anak org dan org x suka..SMS dia :

Org pi dgn kwn lelaki lah..

Iera reply :

Lelaki ka perempuan ka, klau kwn gudang dia..sorry bnyk2..Dh berapa kali nak bgtau, pendirian org x berubah..sakit dulu pn x sembuh lg..dan jgn sampai beratus kali org nk kena ingatkan..lupa ke apa dia dh buat lps kita berpisah dulu?

SMS dia :

Ikut suka dialah la ni..Nk bwk Aina pn x blh..

Iera reply :

Yes, x blh tanpa org. Jgn buat org mrh..Aina hanya utk dia dan org bkn org lain

Lepas tu dia dah tak SMS dah.. Iera memang agak berkeras sikit dalam hal ni. Walau nampak macam kejam, tapi Iera ada alasan Iera. Kalaulah orang lain duduk tempat Iera, pasti depa pun akan buat perkara yang sama juga.

Iera luahkan pada kawan Iera, Yus. Dia risau jugak kalau-kalau nanti ex tak mau bagi nafkah Aina dah. Tapi Iera kenal ex. Aina hanya sorang je anak dia sekarang. Kalau dia dah tak mau tengok gelak ketawa Aina, dia boleh teruskan stop bagi nafkah kat Aina..

Tapi masa Iera tengah ajar Aina buat homework, ex datang rumah. Dah tak marah-marah macam tadi dah pun. Siap tolong ajar Aina buat homework sama..

252. Mak Tok

Posted by Iera at 1:14 PM 0 comments Links to this post

Pagi Jumaat dapat call dari Tok Wan, Mak Tok suruh balik. Nak jumpa semua. Lagipun dah lama kami tak balik sana. Kebelakangan ni Mak Tok tak berapa sihat..Dah lumpuh separuh badan. Mak memang selalu jumpa Mak Tok dan Tok Wan tiap kali depa ke hospital sebab mak Iera keje kat situ tapi Mak Tok tak kira semua tu. Dia nak kami balik kat rumah dia.

Sabtu pagi Iera, Mak dan Aina ke rumah Mak Tok. Sebaik saja sampai, Mak Tok menangis bila ternampak kami. Masa tu dia tengah berehat kat luar. Iera terus masuk dalam rumah sebab tak mau tengok adegan sedih mak dan Mak Tok. Mak Tok ok lagi masa tu. Kat rumah Mak Tok ada Mak Teh dan family, Pak Cik dan Mak Uda dan family. Tak lama lepas tu Pakcik dan Makcik Iera pun balik sama. Bila dah ramai, Mak The Iera pun masaklah sup tulang. Mak Tok sempat jugak tengok mak dan Mak Teh Iera memasak tapi tak lama lepas tu, dia dah mula tak stabil. Penat datang semula dan terpaksa dikejarkan ke hospital. Nasib baik Makcik cekap dan selalu drive hantar Mak Tok ke hospital.

Iera dan mak follow depa dari belakang. Dari pukul 2 tunggu kat hospital sampailah pukul 6 petang. Barulah dapat result yang Mak Tok terpaksa ditahan di ICU. Perut yang lapar tadi dah tak terasa bila dengar berita ni. Tok Wan, Mak cik, Mak, Aina, Maksu dan Iera tak sempat nak makan nasi pun. Terpaksalah beli roti dan kuih pau untuk alas perut. Kat ICU masih tunggu lagi. Sebab pihak hospital nak pasang alat-alat dan bersihkan Mak Tok.

Bila Aina buat hal sebab panas, Iera bawak Aina balik sekejap rumah. Lagipun rumah Iera dengan hospital hanya 5minit je. Bagi Aina mandi dan tukar baju kemudian datang semula ke hospital. Masa tu dah boleh melawat Mak Tok cuma tidak dibenarkan masuk ramai-ramai dan kanak-kanak tak dibenarkan melawat. Sedara Mak Tok dan Tok Wan datang bersilih ganti. Masa Iera masuk kat dalam wad tu, memang sedih sangat. Rasa tak sanggup tengok. Tapi kesedihan tu biarlah kat hati.

Iera, mak dan Aina tunggu sehingga pukul 12 malam selepas Mak Ndak sampai dari KL. Malam tu, Tok Wan, Maksu dan Mak Uda tidur kat situ. Kat luar wad.

Ahad lepas siap keje rumah, Iera bawak Aina ke hospital lagi. Keadaan Mak Tok still macam tu. Masih tak sedar kerana ubat yang dibius tu. Tunggu sehingga pukul 2 petang kemudian Iera bawak Aina balik rumah sebab Aina nak kena siapkan homework. Lepas siap je homework Aina pukul 5 petang, kami ke hospital semula. Masuk tengok Mak Tok dan muka dia yang pucat tu nampak bersih semula. Tapi dia masih tak sedarkan diri. Hanya surah Yassin dan iringi doa mampu diiringi.

Iera terpaksa balik sebab Aina nak kena sekolah. Tapi pukul 10 malam jugaklah baru kami balik. Mak pulak ambik giliran tunggu Mak Tok dan ditemani Tok Wan, Mak Cik dan Mak Ndak. Pagi tadi, mak bagitau hari ni doktor akan matikan suis mesin tu dan kena bersedialah terima apa jua kemungkinan. Hanya perlu redha..bersedia..dan tabah..

Tapi yang paling Iera mengagumkan sehingga kini adalah kasih sayang Tok Wan pada Mak Tok..pengorbanan Tok Wan menjaga Mak Tok..menguruskan hal Mak Tok sendirian..

Monday, February 7, 2011

251. Ayat Kedua

Posted by Iera at 9:30 PM 0 comments Links to this post
Aku rela tidur beralaskan lengan..
Asalkan kau sayang padaku..
Aku rela makan berlaukkan garam..
Asalkan kau setia selamanya..

Iera dapat ayat kedua ni dalam mimpi. Tak percaya? Ini benar. Masa tu Iera mimpikan seseorang..Seorang lelaki ( maaf, kalau agak menjengkelkan..). Dalam mimmpi tu, Iera tengah bacakan ayat ni kat dia dalam satu majlis. Tapi Iera tak tahu majlis apa. Memang khas untuk dia. Dan dia tersenyum. Siapa lelaki tu, biarlah menjadi rahsia Iera dan yang pastinya bukan dikalangan orang yang Iera kenal.

Bila Iera letak ayat ni kat status FB, ada la kawan Iera yang bagi komen. Kira pendapat la. Terpulang kepada pandangan masing-masing untuk menilaikan maksudnya. Tapi, kalaulah dipihak Iera..pada Iera..kalau dah sayangkan lelaki tu,,Iera sanggup susah senang bersama dia..makan nasi berlauk garam hari-hari manalah sanggup kan tapi kalau itu pengorbanan yang mesti kita lakukan untuk sebuah kasih sayang, apa salahnya.. Yang penting, kasih sayang kita dihargai..dibalas dengan sewajarnya..

Iera bukan bercakap kosong kerana pengalaman telah membuktikan segalanya. Memang susah nak cari lelaki yang boleh hargai kasih sayang kita..kalau ada pun mungki n1 dalam seribu...mungkin juga terselit di antara mereka yang tak setia..Apa pun kini, terpulang pada pendapat masing-masing..Yang pastinya, Iera akan simpan ayat ini..kerana ia datang dari sebuah mimpi yang indah..

250. Update Isnin

Posted by Iera at 9:04 PM 0 comments Links to this post
Mood hari ni mengalahkan Aina nak ke sekolah. Padahal Aina cuma liat bangun bila dikejut bangun. Iera mood sampai ke ofis. Bukan tak ada keje tapi entahlah.. Mungkin sebab terperap lama kat rumah..berlingkar macam ular sawa..jaga badan takut pecah lemak..tu yang rasa malas..tapi taklah teruk sangat.

Anak sepupu Iera menangis sepanjang jalan sebab tak mau ke sekolah. Kawan sekelas Aina pulak nangis-nangis sebab tak mau masuk kelas. Nasib baik si Aina ni dah Iera setkan otak dia supaya sukakan sekolah..perlu ke sekolah untuk pandai..masuk U..bila dah duit bolehla beli apa saja dia nak..

Ex yang 'menghilang' dua tiga hari sebab 'balik kampung' SMS bertalu-talu. Mintak maaf sebab tak jenguk Aina beberapa hari. Maaf! Iera cakap pada dia, tak perlu ucapkan maaf. Itu hak dia. Dan maaf itu bukan untuk Iera. Ada ke itu yang patut dia ucapkan sebaik saja dia sampai kat Penang ni?

Dan petang tadi, dia SMS lagi. Sebabnya nak mintak tolong Iera buatkan surat resign dia. Nak bagi kat company lama dia tu. Well, tengok sapa yang dia cari kan. Siapa? Bukan nak membangga diri dan mengungkit..Iera memang ikhlas tapi kenapa Iera? Kenapa tidak awek dia tu? Iera ni manusia biasa..Iera bukan manusia mulia yang hati sentiasa ikhlas dan bersih..Bila ada satu tahap tu, Iera terluah jugak ayat-ayat tak enak kat dia sebab Iera nak tahu apa erti kasih sayang awek dia tu pada dia? Adakah hanya untuk bercinta sedangkan hal-hal lain dia perlu cari Iera? Sebabnya masa Iera dan ex bercinta dulu..semua hal ex Iera yang uruskan termasuk pasal keje..Sebab dah nama pun kekasih kan.. Tapi ni Iera rasa pelik la..Adakala tu Iera terlepas cakap jugak kat diri sendiri..

'Bekas bini yang tak guna ni jugak la yang hang cari..'

Dan petang tadi, dia datang tengok Aina tapi sekejap saja sebab dia nak ke Pahang hantar barang..Pun inform kat Iera.. Tapi bagus jugak la dia bagitau, at least apa-apa hal Iera tau jugak..Sebab dia pun kawan Iera jugak..

Saturday, February 5, 2011

249. Cuti CNY..

Posted by Iera at 10:48 PM 0 comments Links to this post
Company Iera bagi cuti Chinesse New Year start 1hb half day sampai la esok. Awal tu memang planning macam-macam tapi disebabkan ada hal yang tak dapat dielakkan, semuanya cancel. Tapi ada jugak plan yang diteruskan. Plan yang mudah..

1hb tu bila bangun je dari tidur, gelap. Rupanya electric tak ada. Terpaksa pi ofis dengan baju T'shirt dan jeans. Nasib baik baju yang Iera iron Ahad hari tu tak pakai sebab cancel planning..Iera memang tak suka pakai baju tak beriron. T'shirt kat rumah pun kalau tengok kedut seribu, Iera tetap akan iron..Sampai ke petang jugaklah electric tak ada. So, balik keje half day hari tu terus ke Kolej Komuniti registered Kursus 1 Malaysia. Balik singgah kat Jusco Bandar Perda. Balik rumah pun bukan ada electric kan..Wah, Viss ada offer gila-gila. Wani rembat jugak sepasang kasut tapi Iera beli kasut NYC. Memang sedap kasut tu..beli lagi patern yang sama..

Apa buat 2hb? Jogging..tido..makan..tido..itu je keje..Sehari macam tu. Ex ada call bagitau yang dia ke Meru hantar barang. First time hantar barang jalan jauh. Dalam hati? Terus terang cakap, memang la ada sikit perasaan risau sebab tu baru pertama kali dia hantar barang berjalan jauh..Nasib baik ada seorang kawan temankan dia..Bila di bagitau dah sampai kat rumah malam tu, rasa lega..Jangan fikir lain..fikirkan dia tu kawan Iera je..

3hb..Memang malas nak fikirkan bila ex cakap dia on the way bertemu cinta hati dia..Kat KL ke Melaka, Iera tak tanya langsung. Itu hak dia kan..Hati? Dah lali dengan semua ni..Cuma sebagai ibu, Iera bagitau Aina yang abah dia keje jauh..hantar barang jauh..sebab dah bosan dengar suara sumbang akan mengusik Aina nanti tentang abah dia..Kalau pun ex tu dah tak ada apaa-apa dengan Iera tapi fikirkan perasaan Iera sama.. Aina ternanti-nanti sebab tengah planning nak mintak abah dia belikan kasut roda pulak..

4hb? Planning asal nak jogging kat Seberang Jaya tapi Wani ajak pi Cheruk Tok Kun. SO, ikutkan saja. First time baru nak try naik bukit tu. Tapi baru je naik 500meter, Iera dah tak larat. Betul-betul tak larat sebab bukit tu menjunam naik. Tak ada langsung jalan mendatar. Hanya ada pondok berehat je. Kami berehat kat pondok tu tapi masa tu Iera terus pitam walaupun Iera cuba bertahan..Wani panik jugak..Nasib baik ada 2 orang lelaki cina yang tengah turun bukit tu nampak Wani tengah tepuk-tepuk pipi Iera dan depalah ajar Wani suruh baringkan Iera dan bukakan kasut Iera. Iera still dengar suara depa cuma Iera tak boleh nak bukak mata..Bila dah ok sikit barulah depa tinggalkan Iera dan Wani. Kami pun turun bukit tu balik tak jadi naik. Memang Iera tak sangka akan jadi macam ni sebab Iera selalu jogging..selalu senamrobik..Tiap-tiap tahun join Starwalk 10km tapi tak pernah lagi pitam macam ni..Balik cerita kat mak..Memang mak risau sebab kalaulah tak ada orang tolong mybe Iera boleh masuk ICU sebab tekanan jantung. Yelah naik bukit mendadak macam tu..Nasib baik Tuhan masih sayangkan Iera..Alhamdulillah..Tapi tak sangka, mak sampai tidur still ingatkan hal ini..Mak mana tak risaukan..

5hb? Bangun dengan rasa indah sekali..Sebabnya mimpikan Yusry KRU..Jangan marah..Actually, sebelum tidur malam tu Iera sajalah baca Ucapkanlah Cinta..kisah cinta dan gambar kawin Yusry dan Erra dulu tu..Sampai terbawak dalam mimpi..hihi..Erra? Tak ada dalam mimpi tu sebabnya Ieralah heroinnya.. Dah nama pun Iera yang mimpi kan..Tapi best tau..mimpi apa, biarlah rahsia tapi bukan mimpi yang tak elok tau..Tapi berbalik hakikatnya, siapalah Iera kan nak duduk seiring dengan Yusry tu..Nak pandang muka Iera ni? Kerling pun belum tentu..Pada Iera dia memang hensem, satu nama besar..bijak...dan tengoklah kedudukan dia sekarang..Kalaulah dia ni boleh toleh kat Iera dua kali..mau nangis awek-awek kat luar sana..haha..berangan tak salah kan..Dah nama pun mimpi kan..
 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea