Followers

Tuesday, August 17, 2010

196. Kalah Orang Berpuasa

Posted by Iera at 1:32 PM
Petang Ahad, sedang aku tengok cerita Toy's Story..Aina datang kat aku.

Aina : Mama..mama..Na lapaq nasi ayam la..
Aku : Petang sikit la..
Aina : Ok..

Aina keluar bermain semula. Tak sampai 5 minit dia datang lagi.

Aina : Mama..mama..Na lapaq laksa la..
Aku : Aik, tadi kata nak nasi ayam..ni laksa pulak..
Aina : Nak laksa 'Abg, laksa satu '..( Laksa tu kat Taman Ciku..Bila lalu je depan laksa tu, Aina selalu laung macam tu kat budak-budak jual laksa )
Aku : Oklah..tapi tak tau la abang tu bukak ka tak..
Aina : Na nak nasi ayam dan laksalah..
Aku : Amboi..Anak mama ni makan kalah orang posa..
Aina : Na pun posa jugak..
Aku : Tadi kan mama suap nasi kat Na..
Aina : Gelak besar..

Pastu Aina keluar semula.. Kemudian dia datang balik.

Aina : Mama..mama..Na lapaq KFC la..
Aku : Tadi nasi ayam..pastu laksa..ni KFC pulak..
Aina : Na lapaq semua la..
Aku : Ok..oklah..nanti mama beli..

*Teringat kat sorang officemate ni..tiap-tiap hari asyik merungut lapar itu..lapar ini..boleh katakan sepanjang hari puasa. Bukan saja puasa bulan Ramadhan..pendek kata, setiap kali puasa..

Tapi hari Ahad tu, aku tak sempat pun semua tu untuk Aina sebab mak aku dah masak kat rumah. Lagipun, adik dan adik ipar aku balik. Rumah riuh rendah dengan anak-anak sedara..

Pagi kelmarin, bila Aina mintak lagi laksa..aku penuhi keinginan dia tu. Sebungkus nasi ayam dan laksa. Mula-mula Aina makan laksa kemudian makan pulak nasi ayam..Kedua-duanya habis..Aina..Aina..tapi tak baik tegur bila anak tengah lalu makan..Itu pantang mak aku..

Memang Aina hantu laksa. Mau taknya, masa pregnant kat dia dulu, aku bedal laksa seminggu sekali.. Kadang-kadang aku campur kuah kacang dan tauhu..sedapnya tak terkira..tak caya, trylah..

*Susahkan bila guna HP tak ada camera..tak dapatlah nak ambik gambar..Agak-agak, fobia dah hilang ke belum ye..Dulu HP N70 aku dah kena rembat dek penyangak..bukan saja HP sekali dengan motorsikal aku..HP tu aku letak bawah seat motorsikal..

3 comments:

atty's said...

aina sama mcm firdaus ..berselera makan..
betui kata org tua2 jgn tegur kalo budak tgh ade selera makan ..

aNIe said...

Salam eira...laksa apa yang campur dgn kuah kacang tu...nak jugak try...laksa nyonya ke...laksa penang?

Cerdik sikecil tu...pandai dia berkata2...

Iera said...

aNIe : Iera yang saja2 tambah kuah kacang..Iera makan dengan laksa penang..

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea