Followers

Friday, August 13, 2010

195. Kenangan Bulan Puasa

Posted by Iera at 2:10 PM
Tak ingatlah bila aku start puasa. Yang aku ingat time puasa masa sekolah rendah dulu. Balik je dari sekolah, mesti mandi air telaga tok aku. Rumah tok aku depan je rumah aku. Telaga tu telaga lama yang diguna sebelum ada air paip. Time tu air masih banyak dan bersih. Sanggup cedok air tu. Memang nikmat bila kena air telaga yang sejuk tu..

Ni masa time sekolah rendah jugak. Aku suka mandi dengan air ais yang dalam botol. Curi-curi ambik dari peti ais lepas tu bawak masuk bilik air. Jirus kat badan. Tak pun ambik air batu letak dalam kolah air. Bila dah sejuk sikit, aku pun mandi.

Masuk sekolah menengah dah tak buat semua tu. Cuma curi-curi makan time uzur. Selalunya makan dalam bilik. Makan nasi lagi sebab masa tu ada adik-adik kecik, jadi mak kena masak jugaklah untuk adik-adik. Selalu juga kantoi time tengah bawak nasi tu. Tapi tak pernah la lagi terserempak dengan arwah bapak aku.

Kat tempat keje dulu, masa tu keje kilang..yang jadi mangsa kawan-kawan bangsa lain. Kadang-kadang suruh depa turun beli kat kantin. Tapi kalau ada geng, bawak bekal dari rumah. Time break je, berkumpul ramai-ramai dalam stor. Yang tak tahan tu bila bawak murtabak. Baunya tak usah dicakap. Semerbak. Dah la dalam aircond, bau dia semerbak ke luar.

Tapi yang paling best berpuasa masa pregnant kat Aina. Alhamdulillah..masa tu aku puasa full. Walau ada jugak beberapa orang yang larang aku sebab masa tu dah pregnant 7 bln..tapi aku tetap berpuasa jugak. Tanpa sebarang masalah...Cuma bila time makan tu, si Aina tendang-tendang perut. Bukan la nak siksa Aina tapi selagi tak mudarat aku tetap teruskan niat aku. Itulah Ramadhan paling indah aku rasakan..

Sekarang ni, walau tak boleh puasa..aku dah tak makan..Kat ofis ni, memang boleh makan tanpa sorok-sorok sebab staff kat warehouse ni cuma 8 orang je. Tapi aku segan la nak makan. Biarlah orang lain order nasi kandar, makan macam tak bulan puasa..aku tak mau menunjuk sangat..Kat rumah pun, aku tak makan cuma minum air je..

2 comments:

atty's said...

itulah..kalo ingat balik masa kita posa kecik2..dulu mmg besh kan ..

kty ..lom penah lagi mengandung masa bulan posa..

Selamat menyambut ramadhan

Iera said...

Kak Atty : betul tu, kak..bila ingat2 balik, nak tergelak pun ada..

Salam Ramadhan..

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea