Followers

Thursday, April 2, 2009

20. Tragedi 30 March

Posted by Iera at 4:36 PM
Ni br aku sempat nk update psl kejadian 3 hari lps. Blik dr keje hr tu, aku singgah kejap kat rumah salin bj. Sbb mls nk pakai bj kurung. Lgpn cuma nk pi ambik adik aku, Wani blik keje ja.. Aku pakai t'shirt dan tracks. Smpai ja kat tmpt keje Wani, adik aku yg sorg lg call srh pi rumah dia ambik brg. Masa smpai kat Jln Kulim, ada la 2 org mamat tu naik motor dok ushar. Aku buat x tau sjlah. Bila dh sampai kat Tok Kun, 2 org mamat tu yg naik motor LC biru tiba2 mai sebelah kiri dan agak rapat dgn motor aku dan ambik beg kertas dlm raga motor. Aku terkejut gak. Tapi aku biarkan sj. Kalaulah aku terpulas minyak laju dan terhimpit sikit sebelah kiri, mmg mkn jln tar la jawabnya 2 ekor penyangak tu.

Aku bgtau Wani srh sorokkan dompet kat tgn dia. Wani terkejut bila aku bgtau 2 ekor penyangak tu ragut beg kertas dlm raga motor dan terus masuk ke kawasan perumahan yg dkt situ. Kononnya bila blah kot situ, selamatlh sbb jln tu blh pintas ke Alma ( mcmlh aku x tau..aku pn familiar gak kaw tu..) Wani tnya aku, knp aku biarkan sj 2 ekor penyangak tu? Jawapan aku :

1. Dlm beg kertas yg lawa tu cuma ada tupperware yg berisi susu Aina. Sebelum aku pi ambik Wani, aku singgah sat kat rumah pengasuh Aina ambik susu tu sebab tertinggal masa ambik Aina tadi.

2. Kalau ada dompet dan HP pn aku takkan ambik risiko nak kejar 2 ekor penyangak tu. Kan membahayakan nyawa kami 2. Lagipun masa tu time org balik keje. Kenderaan bnyak. Tak ke naya mati katak.

3. Mybe 2 ekor penyangak tu teringin nak minum susu Dutch Lady 1 2 3 kot. Bdn pn kering je, nk bg tembam mcm Aina.

Aku bersyukur sgt sbb aku dan Wani tak ada apa2. Aku tak pi buat police report sebab aku tak sempat tgk plat no 2 ekor penyangak tu. Tp kalau terjumpa kat jln, aku blh cam lg. Lgpn aku rs 2 ekor penyangak tu mmg tnggal kat area situ jugak sbb tu depa tau jln shortcut tu.

Apa yg penting lps ni, bkn aku sj..kpd semua.. kenalah berhati2. Penyangak ni tak kira ada apa dlm raga motorsikal ke dlm kereta ke ( baru2 ni mak aku ckp ada sorg perempuan cina baru masuk kereta tiba2 ada sorg lelaki bukak pintu kereta dan ambik beg tgn atas riba dia ). Yg penting depa dpt tunaikan hajat depa tanpa kira nyawa org lain. Kalaulah hal ni terjadi kat family depa, tau pulak nk pukul org la, nak bwk pi balai polis la.. tapi masa yg depa buat x fikir pn nyawa org lain.

2 comments:

atty's said...

iera..lepas ni ati2 ye..ltk duit dlm poket..
mesti peragut tu duk seminggu menyusu je..udah hasil rompakan..nya susu..wakakakka..

Deqna said...

salam singgah..

isy bahaya tul lah.. berani betul derang yer.. seb baik takde benda berharga yg derang amik..

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea