Followers

Monday, April 20, 2009

24. Idea Mak

Posted by Iera at 11:31 AM


Ingatkan aku pernah cerita psl kraf kreatif ni. Aku nk update la sikit psl benda ni. Mybe org tgk bekas telur ni mcm senang je nk buat. Aku kata mcm ni sebab aku ada dgr dr mulut org 'alah, benda mcm ni senang je. aku pun blh buat'. Biarlah aku betulkan sikit pandangan org. Memang la nmpak mcm senang je tp sebenarnya ia memerlukan banyak proses.

1. Kena kumpul botol mineral. Kalau tak boleh nak kumpul, kena beli dari apek yg dok kutip botol2 terbuang. Byr duit, bkn free.

2. Kena potong botol tu mengikut size yg nak. Simpan sikit utk buat tangkai dia.

3. Rendam dlm air sekejap, pastu cuci bg bersih.

4. Dah cuci, kena jemur bagi kering betul2.

5. Dah kering, boh tangkai, kemudian lekatlah reben ikut pilihan masing2 dgn gam UHU. Tambahlah bunga ros kecik sebagai hiasan.

6. Last sekali, potonglah span ikut size botol dan bohlah kat dlm botol.

Memanglah rasa mcm senang tp proses tu banyak nk kena buat. Aku pun x sanggup nk tolong mak aku bila ada order. Cuma org yg berminat dan sabar je blh buat bekas mcm ni. Aku sendiri, kalau nk bg bekas ni kat member2 yg nak kahwin, aku byr je duit kat mak aku sebab aku rasa tak sanggup nk buat sendiri.

Tapi, tak apalah..Setiap org ada pandangan berbeza kan..

1 comments:

Deqna said...

kreatif jugak mak awak.. yelah benda2 terbuang camni elok dijadikan sesuatu yg bermanfaat..

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea