Followers

Monday, November 8, 2010

228. Kebimbangan Hati Seorang Ibu

Posted by Iera at 12:22 PM

Khamis lepas, balik dari ofis macam biasa..Aina tengah main dengan anak sepupu Iera kat rumah.. Bila dah nak Maghrib, Aina balik. Kemudian dia cakap nak ke bilik air. Tapi mintak Iera temankan. Iera pun ok la. Tapi Aina nangis masa buang air kecil. Cakap sakit. Mula la Iera rasa tak sedap hati. Esoknya, Iera dan mak bawak Aina pi hospital. Dan bila buat urin air kencing, doctor cakap kena jangkitan kuman dan biasanya penyakit ni hanya di alami orang dewasa. Agak susah untuk kena pada budak-budak. Doctor pun terpaksa bukak note untuk cari ubat yang sesuai dengan penyakit ni. Tapi untuk 1st time kena, doctor cuma bagi ubat saja.. Berat badan Aina dah susut dari 27kg ke 21kg.

Balik dari hospital, Aina still sakit. Dan tiap kali nak buang iar kencing, Iera kena temankan dia. Kena peluk dia. Tak dapat nak gambarkan perasaan masa tu. Kemudian Aina mintak abah dia datang rumah. Iera pun call ex. Mungkin Aina nak share kesakitan tu dengan abah dia sama. Nampak je abah dia datang, terus Aina bagitau :

‘Abah..Na sakit..kena minum air masak banyak..tadi Na pi hospital..’

Ex cuma mengangguk mengiyakan saja. Macam tu lah ex. Dia tak reti nak tunjuk sangat rasa risau dia depan mata. Iera cukup faham dia. Bila ex balik, Iera suruh Aina tidur. Tak mau bagi Aina aktif sangat. Malam memang tak bileh nak tidur nyenyak. Aina asyik terjaga sebab terasa sakit. Sehingga pagi tadi, masa Iera nak datang keje, Aina still sakit. Cuma berkurang sikit. Iera dah pesan pada tok mengasuh Aina. Kalau ada apa-apa hal bagitau Iera dan Aina pun Iera dah pesan suruh minum air masak banyak-banyak. Kena pantang macam-macam. Dah tak boleh nak makan makanan ringan dah..

Walau Iera nampak je happy tapi sebenarnya hanya Tuhan je Yang Tahu apa perasaan dalam hati ni. Moga Allah lenyapkan kesakitan Aina..Sembuhkan kesakitan tu..Amin..

2 comments:

-NiD's- said...

kakiera.....MAYB PANAS dalam kot..tuh dia kencing sakit...adiehhh kalO kita yg dewasa jadik pn rasa nak mearungg...huhuh...akak try bawak g rawatan kamPung..mintak air tawar...kdg-kdg org tua-tua dl-dl nie ada banyak mcm-mcm petua...ha Kalo nak try ...try g SUNGAI SEMAMBU....saya suka jugak g situ.....banyak yg kata...bebudak banyak serasi NGAN PAKSU IeD,,,,famous dia kat SITU.....=)

Iera said...

-NiD's- mybe pns kot..apa pn, thanks sbb sudi share info..nanti kak iera try bincang dgn mak..

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea