Followers

Wednesday, September 23, 2009

57. Raya..

Posted by Iera at 2:08 AM
Raya pertama..
Lps je sembahyang raya, aku, Aina dan Wani ikut adik aku, Ti dan husband dan anak2 depa ke rumah tok aku dgn kereta. Aku sedih sgt tak blh nk pi melawat kubur arwah ayah aku. ( 'sakit' org perempuan... ) Masa on the way, kami eksiden. Langgar belakang kereta Proton tu. Kereta tu yg slh sebenarnya. Kejap dia jln, kejap dia berhenti dan bila jln balik tiba2 dia berhenti pulak. Kami yg dr belakang terlanggar kereta dia. Semua terkejut. Aina terhantuk kat belakang kerusi pemandu. Aku ketar jgak la. Kelam kabut aku belek Aina. Nasib baik semua tak jadi apa cuma kereta teruk kat bahagian depan. Yg geramnnya, kereta dia tu ok je..

Yg bwk tu chinesse. Dlm fikiran aku, dia slow sebab kat sebelah kanan tu ada tokong. Mybe, dia asyik tgk tokong tu. Selalunya, chinesse akan brhenti kereta kat tepi jln dan sembahyang kat situ. Tak sampai 1 min, ulat2 tarik kereta tak putus2 mai. Adik ipar aku settle dgn chinesse tu.

Lps tu terus ke rumah tok aku. Kat rumah tok aku pulak cuma tinggal Cik Pah ( panggilan utk mak sedara aku yg kecik sekali ) aku je..Selalunya lps sembahyang raya semua adik beradik tok dan tok wan aku berkumpul kat situ, tp hari tu semua ke hospital Kulim tgk anak sedara tok wan aku nazak sebab eksiden...

Aku dan Cik Pah dok terkenang2 la ms kami kecik2 dulu bila tgk sepupu2 aku yg kecik balik beraya... Aku dan 3 org adik aku lebih kurang sebaya dgn mak su, pak cik, mak cik dan cik pah aku. Bila raya, kami akan jln ramai2 pusing kg kutip duit raya. Biasanya klau kami adik beradik mesti bj nak sama corak. Bila balik beraya, mesti singgah kat sg belakang rumah tok aku. Kot situ jln short cut. Dah basah lencun br balik. Bila sampai je rumah tok aku, mmg kena marah teruk dgn tok dan mak aku. Pastu lwn kira duit pulak...Rumah tok aku riuh rendah dgn anak cucu...Tp sepupu aku, Shikin je yg tak rasa semua tu. Memang rugi sgt. Kami semua mmg tak suka kwn dgn dia ms tu sbb dia dok kat Penang. Sekali sekala je balik. Sekarang ni barulh semua ngam dgn dia...Tp tu lh..dah tua bangka mcm ni...( Kesian kat hang, Shikin...)

Balik dr situ, kami cuma tgk tv je lah. Asalnya planning mcm2 tp dah kereta jd mcm tu terpaksa cancel la..

Raya kedua
Hr ni cuma ke rumah mak ndak aku kat Alma je. Rs mls nk berjln mn.

Raya ketiga
Hr ni mmg jln sehari. Mula2 pi rumah mak su aku kat Pekan Darat, pastu ke Guar Perahu rumah teh aku. Balik singgah rumah tok aku sebab hari tu tak sempat jumpa tok dan tok wan aku. Balik rest kejap kat rumah ke rumah adik aku pulak. Balik lps Maghrib tu ke rumah ex. Bwk Aina beraya dgn tok dan sepupu2 dia. Tp Aina dok tanya aku lg. 'Pi mn plak mak?' Aku bgtau ' cukup kat sini je. Kita balik sebab esok mak keje.' Memang letih jugak la...

2 comments:

atty's said...

cina ..tu apahal..bawak terhegeh2 eh..nyusahkan org jew..

salam aidil fitri..

HonEyBuNNy said...

haiya......cina tu pn sibuk la..syukur alhmdulillah awk sekeluarga xde pape...cm kereta la kna baiki....nway...selamat hari raya...

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea