Followers

Wednesday, January 21, 2009

4.Kenapa aku?

Posted by Iera at 2:02 PM
Sebenarnya, aku memang dah lama bersabar tiap kali issue ni aku dgr.. Nama aku tersenarai di antara mereka yg akan kena 'kick' dr company.. Last year ms department lain reduce org, kononnya department aku juga akan reduce org dan aku la yg akan kena 'kick'. Masa tu aku takut gak, sebab aku bnyak tanggungan.. Yg utama sekali Aina la.. Tapi bila aku discuss dgn sorang Engineer aku, dia kata x ada. Dan Kak Ros ada mai bagitau aku ( mybe Boon Kai bgtau K.Ros ), dia x akan aniaya staff dia. Dia akan bagitau awal kalau betul department aku nak reduce org, sekurg2nya dpt jugak kami ready job lain sebelum kena 'kick' 24hour. Hari ni sekali lagi aku dgr perkara yg sama dr seseorg yg dpt info dr org yg sama sdgkan org tu x keje pn dgn company aku cuma company aku ni customer company dia. Walau nama aku x disebut tetapi bila aku mention nama aku kat org yg bagitau aku tu, dia gelak sdgkan bila aku mention nama org lain dia say 'no'.

Aku dpt info dari seseorg pasal kes ni tentang pendapat Kak Ros, memang company aku x reduce mana2 staff dari department aku. Info ni sepatutnya K.Ros akan tahu dulu bukannya org lain. Betul kata Kak Ros, buat apa aku nak risau jika prestasi aku membanggakan. Company akan 'kick' staff kalau prestasi keje staff tu x membanggakan dan x membawa untung kat company. Lainlah kalau level aku semakin menurun...

Yang aku hot bila ada issue ni, nama aku je yg naik sdgkan aku ni dah buat yg terbaik utk department. Siap kena buli lagi dari aku start keje hingga sekarang ( walau dh kurang sikit..). Setiap 6 bulan % target aku exceed dr yg lain. Record siap dgn graf lagi.. Dan aku paling bangga tentang diri aku bila aku convert permanent dlm tempoh yg singkat sdgkan org lain kena tunggu sampai 1 hingga 2 tahun.. Tapi kenapa org tu selalu nk menyakitkan hati aku?

Dan ada sorang lagi gak, selalu je tanya aku nk keje kat mana? Seolah2 kalau company nk reduce staff, akulah yg akan kena. Aku heran sgt kenapa dia x sebut 'kita' sdgkan aku dan dia position yg sama dan aku rasa performance aku melebihi dia.. Aku tahu dia dah rasa kedudukan dia tergugat sejak aku ada. Kalau boleh dia nak aku keluar dari company ni sebab Kak Ros jarang complain atau tegur aku tentang keje..

Aku ni sebenarnya gila keje. Aku memang bukan staff yg perfect tapi aku akan pastikan keje aku siap secepat mungkin dan bagi quality yg terbaik sebab company aku supply product kat factory. Kalau bnyak complain dari customer, problem la.. Aku x akan search internet, bukak yahoo mail kalau keje tengah bertimbun.. Kita kena sygkan keje kita dan anggap company kita keje mcm company kita bukan hanya kita nak dapatkan gaji tiap2 bln sebab naik atau turunnya advantage company kita terletak kat tgn kita.. Kita akan happy keje kat company kita bila kita buat mcm tu.. Ni cara aku, tp terpulanglah pada cara masing2...

Dan inilah cabaran pertama utk tahun ni... Aku dah berjanji akan naikkan prestasi aku dari tahun lepas.. Insyaallah.. Selagi kita ikhlas dan jujur selagi itulah rezeki ada bersama kita..

1 comments:

~comei~ said...

hehe.. sabar...
rezeki ada di mana2..
:-D

salam kenalan dari nisnim

 

Lakaran Kehidupan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea